Pantang Larang Vitamin Untuk Manfaat Optimum

Anda baru sahaja melaburkan wang untuk vitamin untuk kesihatan yang lebih baik. Namun, masih tidak merasa manfaatnya setelah mengambil supplement dan vitamin setelah beberapa lama.

Mari kita ‘check-it-out‘ sama-sama senarai semak dan pantang larang tentang pemakanan supplemen ini. Mungkin ada perkara yang kita terlepas pandang atau anggap remeh.

Kombinasi Vitamin Ibu Menyusu yg SANGAT POPULAR!

Mengapa anda sebagai ibu memerlukan vitamin untuk ibu menyusu?

Pada umumnya, ramai para ibu yang kini sudah sedar tentang kebaikan susu badan untuk bayi. Biasanya, ramai yang menganggap pengambilan vitamin susu ibu ini terhad untuk si ibu yang ingin menambah susu badan supaya sentiasa mencukupi untuk bayi mereka (biasanya bagi ibu bekerjaya) ATAU si ibu yang menghadapi masalah susu badan tidak dapat menampung ‘demand’ dari si comel tersayang.

Namun begitu, untuk pengetahuan anda semua, vitamin susu ibu ini sebenarnya bukan sahaja memfokus kepada keperluan menambah susu badan semata-mata malah ia sebenarnya bertindak seperti serampang 2 mata iaitu membantu ibu-ibu yang menyusukan bayi untuk terus kekal sihat, cergas dan berstamina tinggi. Si ibu perlu kekal sihat dan cergas bukan sahaja untuk menjaga bayi malahan juga untuk melayan keperluan suami supaya si ayah tidak rasa diabaikan kerana alasan letih menyusukan si comel!

Ingin saya kongsikan 4 set penyusuan yang benar-benar mempunyai permintaan yang sangat tinggi.

Empat set itu ialah

1. Kombinasi 1

  • Mengandungi Multivitamin dengan dengan zat besi, Vitamin B, vitamin C, dan Alfalfa
  • Sesuai untuk ibu yang TIDAK  mempunyai masalah penyusuan
  • Tujuan utama mengambil supplement ialah untuk memperkayakan nurisi dalam susu ibu
  • Alfalfa membantu menghasilkan susu ibu dengan lebih cepat
  • Sesuai untuk ibu yang mempunyai masalah sembelit dan masalah keputihan
  • Bagi bayi yang mempunyai masalah eczema,  set ini dapat membantu
  • Kurang sesuai untuk ibu-ibu yang baru melahirkan / berpantang kerana tidak sesuai untuk bayi yang mengalami jaundice dan ada sesetengah bayi mengalami sedikit cirit dengan alfalfa.

 

2. Kombinasi 2

  • Mengandungi Multivitamin dengan dengan zat besi, Vitamin B, vitamin C, dan Kalsium
  • Sesuai untuk ibu-ibu yang mengalami kemeruduman susu ketika haid (PMS)
  • Sangat membantu menghasilkan susu dengan cepat.
  • Sangat sesuai untuk ibu-ibu yang tidak minum susu dan alah kepada laktose.
  • Kalsium Shaklee lebih dikenali dengan nama Ostematrix adalah formula lengkap kalsium, magnesium dan vitamin D.
  • Selain itu set ini membantu si ibu cergas, bertenaga walau kurang tidur selain diperlukan untuk saraf, pembentukan tulang dan gigi.

Tips vitamin : Vitamin SEMULAJADI vs Vitamin Sintetik & Organik

Secara amnya, vitamin boleh dikategorikan kepada 3 jenis iaitu vitamin sintetik, vitamin organik dan vitamin semulajadi. Sebelum anda mengambil sebarang vitamin supplement atau makanan tambahan, bagus untuk anda mengambil tahu jenis-jenis vitamin supaya anda boleh mengambil yang terbaik supaya niat anda untuk terus kekal sihat tidak akan terbantut.
Ramai yang tidak tahu membezakan antara 3 jenis vitamin ini. Biasa tak dengar perbualan seperti di bawah:
“Alah, vitamin mana2 pun sama aje. Mahal ke, murah ke, yang free lagi baik!”
“Vitamin sintetik ke, semulajadi ke, sama je jenis vitaminnya..”
“Yang vitamin semulajadi tu sama je buatnya dengan vitamin biasa”
“Makan je vitamin apa2..”
“Kalau vitamin sintetik tu tak bagus, mesti lah diorang tak jual”

Sebenarnya, tanggapan di atas adalah tidak betul sama sekali. Tak bagus maka tak jual? Saya nak tanya, rokok tu bagus ke? Kenapa merata2 kedai jual rokok?

Ramai antara kita tak dapat appreciate kepentingan vitamin semulajadi dan bahaya vitamin sintetik, mungkin sebab kita tak tahu pun vitamin tu ada yang sintetik, ada yang semulajadi.

Macamana nak faham perbezaannya?

Sebelum tu, vitamin ni boleh dibahagikan kepada 3 kategori: sintetik, organik & semulajadi.

Analoginya seperti dalam gambar.

Apakah itu Healing Crisis atau Krisis Penyembuhan?

Pernahkah anda mengambil sesuatu produk dan tindakbalasnya adala tidak seperti yang diharapkan oleh anda? Jangan gusar atau khuatir berkemungkinan besar itu adalah proses ‘healing crisis’ atau krisis penyembuhan.

Ramai yang masih tidak tahu tentang healing crisis. Sesuatu produk atau supplement yang terbaik untuk anda adalah yang memberikan tindakbalas kepada tubuh apabila diambil.

Image converted using ifftoany

7 Sebab Utama Kenapa Badan Kita Perlukan Vitamin Supplemen

Sebelum ini saya dah berkongsi tentang Pantang Larang Makan Vitamin. Jadi, pada kesempatan kali ini mari kita semak pula mengapa tubuh kita perlukan vitamin atau supplemen.

Supplemen dalam bahasa mudahnya bererti sesuatu yang melengkapkan atau menambahbaik apabila ditambahkan kepada sesuatu yang lain.

Dalam konteks ‘health supplement’, supplemen adalah makanan tambahan bertujuan untuk menambah diet dan menyediakan nutrien seperti vitamin, mineral, serat, asid lemak, atau asid amino, yang boleh hilang atau tidak boleh digunakan pada kuantiti yang mencukupi dalam diet seseorang.

Manakala, vitamin adalah bahan organik yang sangat diperlukan oleh badan dengan jumlah kecil. Ia berperanan dalam pertumbuhan normal, pengawalan kesihatan, dan pencegahan penyakit.