Senarai Kalori Makanan Malaysia

Berikut disenaraikan jadual paling lengkap dan tepat jumlah kalori makanan dan minuman di Malaysia untuk kemudahan anda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rujukan:

  • NP    = Nutritionist Pro versi 2.1.13
  • NC    = Nutrient Composition of Malaysian Foods edisi keempat 1997
  • Atlas = Atlas Makanan : Saiz Pertukaran & Porsi versi 2009

Sumber dari: Kementerian Kesihatan Malaysia

Untuk sebarang kemusykilan dan pertanyaan. Sila hubungi saya untuk konsultasi premium: 

signature Testimonial Set Eczema Shaklee Untuk Bayi Dan Orang Dewasa

Kawasan COD: Bangi – Kajang – Serdang – Putrajaya

Call/Whatsapp/Sms : +6011-1569 0082

Daftar Ahli Untuk Harga Menarik

Facebook: Adilah Manaf

14 comments for “Senarai Kalori Makanan Malaysia

  1. 22 January, 2017 at 3:43 pm

    susah sebenarnya nak kira2 ni…hihi saya bedal je makan semua

    • 4 February, 2017 at 11:39 pm

      Biar la bersusah-susah sekarang dalam mengawal pemakanan sebelum menyesal di kemudian hari 🙂

      • suzani sulaiman
        5 February, 2017 at 4:19 pm

        salam.trm ksh krn input ini.banyak membantu pemilihan makanan bila mkn di luar…

  2. Mohammad Sulaiman Md Zahid
    5 June, 2017 at 2:44 am

    Terima kasih. Sangat membantu

  3. nur azlia
    11 August, 2017 at 1:36 pm

    ianya sangat membantu saya untuk membuat rujukan

  4. Azim
    6 February, 2018 at 9:23 pm

    Semuanya dh tersedia..tinggal nak atau tak nak je untuk berubah

  5. Ahboy
    13 February, 2018 at 5:58 pm

    Good link. Cukup la makan skdar alas perut. Tak lebih dan tak kurang. Sblum ni aku makan main telan je. Terlebih kalori. Bdan gmok perut boroi belly fat. Tibe mase nak kurus perghh tak dapek nak den koba an. Tiga bulan tak makan nasi. Aku makan telor rebus je Pagi dua biji, tngah hari makan tomato or salad and kkadang tak makan,.Petang Pukul 6.30 or 7.00 aku mkan 3-4 biji tlor rebus and tomato salad. Aku tak makan mlm? Hari hari exercise cardio, workout dekat rumah. Makan mase jugak lah. Bayangkan lah lemak tepu tebal dkat perut tepi pinggang. Nak kurus hati kena kuat.

  6. Muhammad Tarmidzi
    6 March, 2018 at 11:42 am

    mohon izin pemilik utk saya screenshot dan simpan dalam smartphone.
    moga Allah berkati segala usaha Puan.

  7. Wani
    19 March, 2018 at 2:03 pm

    Thank you so much for this! Helps me a lot in trying to fit Malaysian food into my 1200 calories per day diet!

  8. Ros
    17 August, 2018 at 8:34 am

    Tq..sgt membantu sbg rujukan.

  9. Ainaa
    12 September, 2018 at 8:06 pm

    Mohon izin download untuk rujukan ya..

  10. Ak
    12 October, 2018 at 11:31 am

    Izin guna untuk rujukan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge