Rawatan Untuk Ubati Guillain Barre Syndrome

Pernahkah anda dengar tentang Guillain Barre Syndrome (GBS)

Guillain Barre Syndrome (GBS) adalah gangguan serius autoimun yang jarang berlaku. Sistem imun menyerang sel-sel saraf yang sihat dalam sistem saraf periferal kita. Ini menyebabkan anggota tubuh menjadi lemah, kebas, sengal-sengal atau semut-semut. Sehingga ke peringkat paling akhir boleh menyebabkan anggota tubuh menjadi lumpuh.

Punca sebenarnya masih tidak diketahui. Namun, biasanya dicetuskan oleh penyakit berjangkit seperti stomach flu atau jangkitan paru-paru. Guillain-Barre ini sangat jarang berlaku.

Menurut statistik, penyakit ini memberi kesan hanya kira-kira 1 ke 2 orang dalam 100 ribu orang. Rawatan tertentu boleh mengawal gejala dan memendek tempoh penyakit ini menyerang.

Punca Penyakit Guillain Barre Syndrome (GBS) Menyerang

Punca sebenarnya kenapa Guillain-Barre Syndrome ini terjadi masih tak diketahui. Tetapi, kira-kira dua pertiga daripada pesakit Guillain-Barre Syndrome ini mengidap penyakit ini tak lama selepas mereka jatuh sakit dengan cirit-birit atau jangkitan pernafasan. Ini menunjukkan bahawa gangguan itu mungkin dicetuskan oleh tindak balas imun yang tidak betul terhadap sakit sebelumnya.

Di samping itu, jangkitan sejenis bakteria iaitu Campylobacter juga turut dikaitkan dengan Guillain-Barre Syndrome ini. Campylobacter adalah salah satu punca bakteria yang biasa menyebabkan cirit-birit. Bakteria ini sering dijumpai dalam makanan kurang masak, terutamanya ayam yang kurang masak.

Jangkitan berikut juga telah dikaitkan dengan Guillain-Barre Sydrome:

 1. Jangkitan influenza
 2. Cytomegalovirus virus jangkitan herpes
 3. Epstein-Barr atau mononucleosis
 4. Mycoplasma pneumoniae yang merupakan pneumonia atipikal yang disebabkan oleh organisma mirip bakteria
 5. Virus HIV atau AIDS

Sesiapa sahaja berisiko mendapat Guillain Barre, tetapi golongan dewasa atau lelaki lebih berisiko untuk diserang GBS.

Tanda-Tanda Hidapi Penyakit Guillain Barre Syndrome (GBS)

Dalam kes Guillain-Barre Syndrome ini, sistem imun menyerang sistem saraf periferal kita. Saraf dalam sistem saraf periferal berfungsi menghubungkan otak ke seluruh badan dan menghantar isyarat kepada otot untuk bergerak. Otot tak dapat bertindakbalas terhadap isyarat dari otak jika saraf ini rosak.

Biasanya, gejala pertama yang terjadi ialah rasa sengal teruk yang menyucuk-nyucuk di bawah tapak kaki, kaki, betis dan peha . Rasa semut-semut ini merebak hingga ke tangan dan jari. Simptom ini berlaku dengan cepat. Ada sesetengah kes, ia menjadi serius dalam tempoh hanya beberapa jam.

Gejala-gejala Guillain-Barre Sydrome termasuklah:

 • Rasa semut-semut atau menyucuk-nyucuk di bahagian kaki
 • Otot kaki menjadi lemah dan merebak ke bahagian atas badan dan menjadi lebih teruk dari semasa ke semasa
 • Menghadapi kesukaran untuk berjalan dengan stabil
 • Terasa susah untuk menggerakkan mata, muka, bercakap, mengunyah, atau menelan
 • Sakit di bahagian bawah belakang yang teruk
 • Tidak dapat mengawal pundi kencing
 • Jantung berdenyut dengan terlalu pantas (tak normal)
 • Menghadapi kesukaran bernafas
 • Lumpuh atau paralisis

Rawatan Untuk Penyakit Guillain Barre Syndrome (GBS)

Semua orang yang ada simptom Guillain-Barre perlu ke hospital untuk pemerhatian lanjut. Tanda-tanda dengan cepat boleh menjadi lebih buruk dan boleh membawa maut jika tidak dirawat. Dalam kes-kes yang teruk, pesakit Guillain-Barre boleh lumpuh seluruh badan. GBS juga boleh mengancam nyawa jika kelumpuhan memberi kesan kepada diafragma atau dada otot yang menghalang pernafasan yang betul.

Matlamat rawatan adalah untuk mengurang dan mengawal gejala-gejala dari menjadi kronik dan memastikan sistem tubuh berfungsi dengan sempurna.

Antara rawatan yang dijalankan di hospital adalah:

 • Plasmapheresis (Exchange Plasma)

Sistem imun menghasilkan protein yang dipanggil antibodi yang biasanya menyerang bahan-bahan asing yang berbahaya seperti bakteria dan virus. Guillain-Barre berlaku apabila sistem imun anda tersilap membuat antibodi yang menyerang kesihatan saraf sistem saraf anda.

Plasmapheresis bertujuan untuk mengeluarkan antibodi menyerang saraf darah anda. Semasa prosedur ini, darah dikeluarkan dari badan anda dengan mesin. Mesin ini membuang antibodi daripada darah anda dan kemudian kembali darah ke badan anda.

 • Imunoglobulin intravena

Dos yang tinggi imunoglobulin juga boleh membantu untuk menyekat antibodi menyebabkan Guillain-Barre. Imunoglobulin mengandungi normal, antibodi sihat daripada penderma.

Plasmapheresis dan imunoglobulin intravena sama-sama berkesan. Ia terpulang kepada anda dan doktor anda untuk menentukan rawatan yang terbaik untuk anda.

 • Anda juga mungkin diberi ubat untuk melegakan kesakitan dan mengelakkan pembekuan darah semasa anda bergerak.
 • Selain itu, kita juga boleh melakukan terapi fizikal. Sebaik sahaja kita sembuh dengan fisioterapi ini, teruskan sahaja sehingga otot-otot kembali kuat dan normal.

Rawatan Alternatif Semulajadi Membantu Atasi Guillain Barre Syndrome (GBS)

Selain daripada rawatan-rawatan yang dijalankan di hospital. Anda juga sangat-sangat digalakkan untuk berusaha dan mencuba rawatan alternatif dengan mengamalkan tonik semulajadi Vivix Shaklee.

Vivix Shaklee adalah tonik yang dirumuskan khas untuk memulihkan dan melindungi sehingga ke peringkat sel. Vivix juga telah pun banyak mendapat liputan di media massa kerana ia membantu melindungi sel DNA tubuh daripada serangan radikal bebas yang boleh menyebabkan pelbagai penyakit termasuklah kanser.

Salah-satu dari ramuan utama dalam Vivix membantu tubuh untuk melawan keradangan yang berpunca dari pemakanan yang tidak sihat dan sekaligus melindungi tubuh daripada serangan pelbagai bakteria yang menjadi punca kepada Guillain Barre Syndrome (GBS).

Selain itu, ujian klinikal oleh saintis Shaklee juga membuktikan Vivix bertindakbalas melambatkan pembentukan protein AGE yang merosakkan sel-sel badan. Pendek kata, vivix bukan sahaja membantu mengatasi masalah yang ada tetapi berfungsi sebagai tonik anti-penuaan meremajakan kembali sel-sel tubuh.

Guillain Barre Syndrome (GBS) ini juga adalah gangguan kepada autoimun. Sistem imun tidak berfungsi dengan normal dan menyerang sel-sel saraf sihat dalam sistem saraf periferal kita. Vivix Shaklee akan membantu untuk memulihkan sel rosak dan membentenginya sehingga ke peringkat sellular.

SumberShaklee International

 

Jadi tunggu apa lagi? Order sekarang. Hanya satu klik sahaja lagi.

Order Sekarang

Panduan MUDAH Untuk Pelanggan Membuat Pembelian Produk Shaklee Secara Online

penjimatan shaklee

Daftar Ahli Shaklee

Jangan ragu-ragu untuk bertanya.

Saya memang sangat-sangat ingin membantu anda:

signature Testimonial Set Eczema Shaklee Untuk Bayi Dan Orang Dewasa

Kawasan COD: Bangi – Kajang – Serdang – Putrajaya

Call/Whatsapp/Sms : +6011-1569 0082

Daftar Ahli Untuk Harga Menarik

Facebook: Adilah Manaf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge