Punca Penyakit Multiple Sclerosis Atau Sklerosis Berganda

Penyakit Sklerosis berganda atau Multiple Sclerosis (MS) adalah penyakit saraf yang menjejaskan saraf terutama di bahagian otak kita. 

Apabila gangguan ini terjadi, ia tidak menunjukkan gejala yang luarbiasa kerana ia simptom-simptom biasa dan tidak disedari walaupun bertahun-tahun. Lebih-lebih lagi jika kita selalu mengadap komputer lalu beranggapan itu adalah perkara biasa.

Ada yang penglihatan kabur sehingga objek di depan dilihat berganda walaupun bercermin mata. Ia semakin serius sekiranya kita mula terasa kebas-kebas tangan dan kaki selain dari mudah keletihan.

Sebelum ini, kita telah membaca tentang simptom-simptom penyakit ini. Kali ini kita jom kita kaji tentang punca penyakit MS ini menyerang.

Multiple Sclerosis Boleh Menyebabkan Kerosakan Saraf Kekal

Serangan MS ini terjadi apabila sistem pertahanan tubuh menyerang bahagian ‘myelin’ iaitu lapisan selaput yang bertindak sebagai perisai kepada sel-sel saraf yang melibatkan otak, tulang belakang dan mata.

Sekiranya serangan ini berterusan tanpa sebarang langkah diambil maka ia berpotensi untuk menyebabkan kerosakan kekal pada saraf. Akibatnya gelombang isyarat tidak dapat dihantar ke bahagian tubuh yang lain kerana saraf telah terjejas dan ketika ini gejala MS semakin jelas.

Punca sebenar mengapa penyakit MS ini terjadi masih belum ada jawapannya. Namun, mengikut kajian, para saintis percaya bahawa Sklerosis ini mungkin melibatkan beberapa faktor berbeza.Oleh itu, kajian telah dijalankan dalam beberapa bidang berikut untuk menguji salingkaitan antara satu dengan yang lain iaitu:

Order Sekarang

Panduan MUDAH Untuk Pelanggan Membuat Pembelian Produk Shaklee Secara Online

penjimatan shaklee

Daftar Ahli Shaklee

Jangan ragu-ragu untuk bertanya.

Saya memang sangat-sangat ingin membantu anda:

signature Testimonial Set Eczema Shaklee Untuk Bayi Dan Orang Dewasa

Kawasan COD: Bangi – Kajang – Serdang – Putrajaya

Call/Whatsapp/Sms : +6011-1569 0082

Daftar Ahli Untuk Harga Menarik

Facebook: Adilah Manaf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge