Persediaan Awal Ibu Menyusu Untuk Berpuasa

Bulan puasa antara saat-saat paling getir bagi seorang ibu yang menyusu anaknya. Persediaan awal itu perlu bagi ibu yang menyusu sebelum berpuasa.

Kebanyakan ibu yang menyusukan anaknya buat pertama kali di bulan puasa sangat yakin (atau cuba meyakinkan dirinya sendiri) bahawa pengeluaran susu badannya takkan terjejas walaupun masih berpuasa.


Bak Kata Pakar Motivasi, Fikir Positif!

Namun, masalah biasanya timbul bila nak masuk minggu ke dua dan tiga. Sedikit demi sedikit pengeluaran susu badan berkurang sehingga memaksa mereka membuat pilihan yang sukar. Sama ada tidak berpuasa untuk menyusukan anak atau terus berpuasa danmemberikan anak mereka campuran susu formula.

Ya betul, ibu menyusu diberikan rukhsah untuk tidak berpuasa tapi kan lebih baik jika mampu berpuasa sambil menyusukan anak?

Let’s say,

  1. Anda kini dah ade stok sebanyak 20 Oz dalam Freezer
  2. Jumlah pengeluaran susu yang di pam ialah 17 Oz sebelum bulan puasa (kecuali hari minggu sebab boleh direct feeding sepanjang hari)
  3. Bayi kesayangan anda cuma minum 15 Oz saja sehari (bekalan ke Taska waktu anda bekerja)
  4. Jumlah pengeluaran susu yang di pam di bulan puasa nanti jatuh kepada 9 Oz sehari

Jika situasi anda sama seperti di atas, carta berikut menunjukkan bekalan susu yang boleh anda jangka,

 

Yup, by 2nd weeks of Ramadhan, bekalan susu habis. Time ni kalau tak cukup susu, bayi boleh melalak kelaparan; terutamanya kalau anak lelaki.

Jadi, Apa Nak Kena Buat? 

Mula banyakkan susu dari sekarang, jangan tunggu last minute atau yakin tak tentu hala. Dengan hanya meningkatkan pengeluaran susu yang di pam (untuk bekalan anak ke Nursery atau Taska) daripada 17 Oz kepada 20 Oz sehari (Ya, Cuma 3 Oz saja), bekalan susu anda dah cukup nak cover sampai akhir ramadhan. Tak caya tengok carta di bawah,

 

Kedua-dua kes di atas ni tak ambil kira kalau bayi atau nak kecil anda minum makin banyak & anda pun tak outstation ke mana-mana sehingga terpaksa menyediakan stock 2-3x ganda daripada biasa. Jika anda jangkakan kedua-dua perkara di atas bakal berlaku, saya nasihatkan cuba ikhtiarkan sesuatu sehingga boleh menambahkan pengeluaran susu sebanyak 25 Oz sehari sebelum masuk bulan puasa.

 

Jika anda Berjaya menghasilkan 25 Oz susu sehari mulai sekarang sebelum masuk bulan puasa, anda bakal menyimpan stok susu sebanyak 100 Oz menjelang Syawal! Dengan jumlah sebegini, anda tak perlu lagi risau kalau tiba-tiba bos suruh outstation kerana urusan pejabat.

Macamana Nak Banyakkan Susu Cara Paling Selamat?

Cubalah menggunakan produk semulajadi seperti Shaklee.

So far, KOMBINASI SUPPLEMENT UTK IBU MENYUSU memberikan kesan yg sgt positif. Tambahkan Performance Drink supaya anda tidak dehydrated sepanjang berpuasa.

Selain boleh meningkatkan susu badan (jika anda mengikut nasihat & pesanan yang diberikan nanti), banyak juga yang gemar menggunakannya sebab badan tidak lagi lesu seperti dulu walaupun seharian bekerja.

Kredit

 

Pengalaman peribadi saya sendiri yang sudah melalui Ramadhan sebanyak sekali sebagai ibu yang menyusu sebulan penuh. Masa tu sedang breastfeed Ilyas 2 bulan. Tahun ini saya akan berpuasa sambil menyusu Amru adik kepada Ilyaas.

Sejujurnya, kombinasi supplement seperti di atas dan Performance Drink sangat membantu untuk terus menyusu. Saya rasa lebih bertenaga. Alhamdulillah, stok susu juga bukan satu masalah kepada saya. Yang penting kita perlu berusaha untuk memberikan yang terbaik buat permata hati kita.

Pengalaman Sahabat Saya Dengan Set Menyusu Shaklee

Petikan dari penulis Gina Yong dalam buku bertajuk “Got Breast Milk?”

 “Breastfeeding is Best Feeding. While breastfeeding may not seem the right choice for every parent, it is the best choice for every baby”.

Bacaan lanjut/ tambahan: Persediaan Awal Berpuasa Untuk Ibu Hamil & Ibu Menyusu

 

Untuk sebarang kemusykilan dan pertanyaan. Sila hubungi saya untuk konsultasi premium: 

signature Testimonial Set Eczema Shaklee Untuk Bayi Dan Orang Dewasa

Kawasan COD: Bangi – Kajang – Serdang – Putrajaya

Call/Whatsapp/Sms : +6011-1569 0082

Daftar Ahli Untuk Harga Menarik

Facebook: Adilah Manaf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge