Panduan Merawat Demam Campak Supaya Cepat Sembuh

Antara penyakit berbahaya yang sering menyerang anak-anak adalah demam campak atau pun ‘measles’. Campak adalah penyakit mudah berjangkit. Mudah menular melalui titisan cecair dari mulut dan hidung semasa bercakap, batuk atau bersin.

Untuk pengetahuan semua, kebanyakan dari kes demam campak ini melibatkan kanak-kanak yang berusia satu tahun dan ke bawah. Antara sebabnya ialah kerana mereka belum lagi diberikan pelali untuk melawan penyakit ini.

Simptom Demam Campak Dan Komplikasinya

Kita perlu tahu apa simptom yang perlu kita beri perhatian sekiranya kita mengesyaki anak-anak mungkin diserang demam ini. Tindakan pantas dengan membawa anak-anak ke klinik adalah terbaik memandangkan penyakit ini boleh mengancam nyawa.

Demam campak merupakan sejenis penyakit yang mudah berjangkit.Selain itu, ‘measles’ juga akan menyebabkan simptom berikut berlaku:

 • Demam yang panas (suhu tinggi).
 • Ruam merah kecil.
 • Selsema dan hidung berair.
 • Batul-batuk.
 • Mata merah berair atau conjunctivis.

Komplikasi Demam Campak 

Demam campak juga boleh menyebabkan komplikasi berikut. Antaranya:

 • Pneumonia (radang paru-paru)
 • Jangkitan telinga yang boleh menyebabkan pekak
 • Mata merah, bengkak dengan lelehan berair atau nanah yang boleh menyebabkan buta
 • Radang otak (encephalitis)
 • Kematian

Kenapa perlu rawatan segera?

 • Anda perlu mendapatkan rawatan di klinik kesihatan berhampiran kerana jika antibiotik tidak diambil dibimbangi akan bertambah kronik. Perlu diingat, antibiotik ini juga diambil untuk mengelakkan komplikasi lain dan jangkitan sampingan.
 • Awas! Sekiranya rawatan lambat diberikan ia boleh menyebabkan kehilangan nyawa. Kematian boleh berlaku 3-4 hari selepas paru-paru dijangkiti dan jangkitan ini juga boleh berlaku selepas ruam campak sembuh.
 • Ada juga kes dimana, seminggu dua selepas sembuh dari demam campak, ada pesakit yang menunjukkan simptom gangguan sistem urat saraf sehingga melibatkan kelumpuhan. Tetapi statistik menunjukkan, 60 hingga 70 peratus kanak-kanak yang diserang campak sembuh 100 peratus. Hanya,10 peratus yang diserang komplikasi lain akibat demam campak.

Penyebab Demam Campak

 • Demam campak disebabkan oleh virus campak.
 • Virus disebarkan melalui titisan kecil air liur dan titisan hidung yang terpercik semasa batuk, bersin atau bercakap.
 • Virus juga boleh tersebar apabila menyentuh permukaan yang tercemar.
 • Virus mampu bertahan selama 2 jam di permukaan terkontaminasi.

Golongan Berisiko

 • Bayi berusia kurang dari setahun
 • Kanak-kanak yang tidak mendapatkan imunisasi
 • Sesiapa sahaja yang belum pernah mendapat demam campak atau tidak pernah mendapatkan pelalian demam campak.

Bantu Atasi Demam Campak Dengan Supplemen Semulajadi

Sebenarnya tiada rawatan khas untuk demam campak ini. Buat masa ini langkah pencegahan yang diambil ialah dengan mengambil suntikan pelalian dan juga mengenalpasti simptom demam campak untuk mencegah sebarang komplikasi.

Antara rawatan alternatif yang boleh diambil adalah dengan mencuba supplemen semulajadi Shaklee untuk atasi demam campak ini. Supplemen Shaklee ini adalah pilihan saya dan keluarga semenjak 5 tahun lalu.

Produk Shaklee ini sangat ‘superb’ kerana ianya selamat, semulajadi dan berkesan. Paling penting ianya mendapatkan pengiktirafan HALAL oleh badan yang diperakui JAKIM dan juga mendapat kelulusan dari Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

1.0 Kombinasi Supplemen Untuk Anak Berusia Lebih 2 Tahun Yang Diserang Campak

Set ini khas buat anak-anak yang sudah berusia 2 tahun dan ke atas. Bagi meningkatkan sistem imunisasi anak-anak untuk mengatasi demam campak. Untuk bayi yang berusia 2 tahun ke bawah boleh cuba set ibu menyusu Saya menyarankan anda untuk mengambil 2 produk ini:

Minyak ikan terbaik mengandungi DHA dan EPA yang dipercayai mampu mengurangkan keradangan, menggalakkan fungsi otak, sistem saraf dan fungsi mata yang perlu diperolehi melalui pemakanan. Kombinasi Omegaguard dan vitamin C Chewable berupaya meningkatkan tahap imun anak-anak.

Vitamin C yan dirumus khas untuk kanak-kanak. Boleh dikunyah begitu sahaja kerana rasanya masam-masam manis dan boleh ditelan oleh anak-anak. Bertindak sebagai ‘immune booster‘ dalam tubuh. Selain itu, Vitamin C memelihara kandungan antioksidan semulajadi tubuh dan juga penting untuk tulang, gigi dan gusi yang sihat serta keseluruhan kesihatan yang baik.

2.0 Set Untuk Bayi Yang Masih Menyusu (Untuk Ibu Menyusu)

Produk ini adalah satu-satunya produk yang hanya dipatenkan untuk Shaklee dan tidak terdapat di mana-mana kedai atau farmasi di Malaysia. Ianya hanya boleh dibeli melalui pengedar Shaklee. Kajian membuktikan nutriferon Shaklee berupaya membantu meningkatkan sistem imunisasi kita. 

Jika anda ibu yang menyusu dan anak di bawah 2 tahun yang diserang virus campak, disarankan untuk mengambil produk ini supaya anak anda turut mendapat manfaatnya. 

3.0 Krim Anti Radang Dan Kurangkan Gatal Kulit Akibat Campak


Krim semulajadi Shaklee ini perlu untuk mengurangkan ‘inflammation’ atau keradangan pada kulit. Selain itu, ia juga dapat mengurangkan kegatalan kulit akibat ruam gatal demam campak. Krim ini juga boleh digunakan untuk sebarang luka-luka ringan dan penyakit kulit yang lain.

Jadi tunggu apa lagi? Order sekarang. Hanya satu klik sahaja lagi.

Order Sekarang

Panduan MUDAH Untuk Pelanggan Membuat Pembelian Produk Shaklee Secara Online

penjimatan shaklee

Daftar Ahli Shaklee

Jangan ragu-ragu untuk bertanya.

Saya memang sangat-sangat ingin membantu anda:

signature Testimonial Set Eczema Shaklee Untuk Bayi Dan Orang Dewasa

Kawasan COD: Bangi – Kajang – Serdang – Putrajaya

Call/Whatsapp/Sms : +6011-1569 0082

Daftar Ahli Untuk Harga Menarik

Facebook: Adilah Manaf

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge