Panduan Atasi Sakit Belakang Semasa Menyusu Anak

Ada antara kita yang menghantar anak ke nurseri. Di nurseri biasanya anak diberikan susu ibu melalui botol. Kesian si manja. Sepanjang hari disuakan dengan susu botol.

Jadi, apabila malam, anak kita cenderung untuk lepas geram menyusu secara langsung dengan ibu. Ada masanya sepanjang malam nak menyusu dengan ibu sehingga menyebabkan ibu rasa sakit belakang.

Masalah sakit belakang ketika menyusu anak ini sebenarnya perkara biasa. Lebih-lebih lagi jika wanita itu hamil. Ia boleh menyerang jika kerap mendukung bayi atau posisi yang tak betul ketika menyusu badan.

Apabila bayi semakin meningkat usia, beratnya sudah tentu bertambah dan inilah yang menyebabkan beban yang berlebihan kepada ibu jika salah posisi. Berat berlebihan ini akan membuatkan otot bekerja lebih kuat dan meningkatkan tekanan pada sendi. Justeru, sakit belakang yang anda alami mungkin bukan disebabkan oleh penyusuan susu ibu sahaja sebenarnya.

Kebanyakan ibu secara tak sengaja menjadikan masalah sakit belakang lebih teruk dengan tak mengamalkan posisi menyusu yang betul. Contoh, kita mungkin terlalu fokus untuk memastikan mulut anak terlekap dengan betul sehingga salah duduk. Ini memberi tekanan kepada leher dan otot bahagian atas belakang badan sewaktu kita menunduk.

Berwaspada Dengan Posisi Badan Ketika Mendukung Dan Menyusu

Kedudukan tubuh ketika mendukung baby dan menyusukannya akan memberi impak kepada bahagian belakang tubuh.

Cuba sematkan dalam fikiran kita setiap kali ingin mendukung atau menyusu agar ;-

  • Fokus kepada postur tubuh yang betul dab sentiasa berdiri tegak ketika mendukung anak
  • Duduk tegak. Fikir untuk duduk dengan postur yang betul ketika menyusu bayi.Jika, rasa sakit atau tak selesa di bahagian bawah, sila gunakan alas untuk memastikan kaki lebih tinggi. Gunakan bantal leher atau bantal lengan untuk memberi lebih keselesaan kepada postur tubuh.
  • Belajar cara untuk meletakkan diri dengan posisi yang betul ketika menyusu dan sentiasa rapatkan bayi ke payudara dan bukan sebaliknya. Jika rasa bahu tegang, berbaring mungkin akan lebih selesa.
  • Sentiasa membengkokkan lutut sewaktu mengangkat objek dan bayi dari posisi berlutut bagi mengurangkan tekanan kepada bahagian belakang. Atau biarkan saja suami yang tolong angkat barang. Lebih-lebih lagi jika bersalin secara caesarean.

Mulakan Aktiviti Senaman Secara Beransur-Ansur

Lakukan senaman untuk menguatkan otot abdomen dan meningkatkan fleksibilitinya.

  • Berenang boleh membantu menguatkan otot tanpa memberikan tekanan kepada sendi.
  • Lakukan senaman lantai pelvis sebagai rutin harian bagi menguatkan otot belakang dan abdomen.
  • Biasakan diri melakukan senaman regangan tetapi elakkan pergerakan yang ekstrim.
  • Jika anda melahirkan anak dengan kaedah pembedahan, tunggu minggu ke enam selepas kelahiran atau sehingga mendapat kebenaran dari doktor untuk mula bersenam.

Fakta Menarik!

Menggendong bayi dengan menggunakan sling atau buckle carrier sangat disyorkan bagi mengurangkan beban mendukung dan membolehkan kita meneruskan aktiviti harian dengan mudah!

[VIDEO] Kisah Mak Sakit Tulang Belakang Dan Lenguh Badan Dulu, Sekarang Tidak Lagi!

 

Pengambilan Sumber Kalsium Tambahan Sangat Membantu

Selain daripada tips-tips di atas. Kita juga disarankan untuk mengambil kalsium tambahan bagi mengelakkan sakit belakang daripada berulang.

Punca utama sakit belakang adalah kekurangan kalsium dalam badan kita.

Justeru, kita perlu sentiasa berusaha untuk meningkatkan pengambilan kalsium seharian dalam tubuh kita. dalam badan kita. Para wanita terutamanya disarankan untuk mendapatkan keperluan kalsium harian secukupnya  iaitu antara 800 hingga 1,000 miligram sehari.

Di samping nutrien penting lain seperti protein, zink, magnesium dan vitamin D yang diperlukan untuk mengekalkan tulang yang kuat dan sihat.

Kita boleh minum 4 gelas susu sehari untuk mencukupkan jumlah kalsium yang disarankan setiap hari.

Tapi jika anda susah untuk mendisiplin diri minum 4 gelas susu sehari seperti saya, nasihat ikhlas daripada saya ambilkan supplemen kalsium ostematrik Shaklee.

Sangat Mudah. Hanya perlu diambil sehari sekali dan semestinya berkesan! 

Untuk sebarang kemusykilan dan pertanyaan. Boleh hubungi saya

Call/Whatsapp/Sms : +6011-1569 0082

adilahmanaf@celikvitamin.com

Shaklee ID : 866551

2 comments for “Panduan Atasi Sakit Belakang Semasa Menyusu Anak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge