Masalah Fibroid Boleh Mengganggu Kesuburan Untuk Hamil

Kaum wanita berhadapan dengan pelbagai variasi penyakit yang mengancam kehamilan dan kesuburan. Antaranya seperti fibroid dan cyst. Namun kali ini, saya hanya ingin mengupas tentang masalah fibroid.

Walaubagaimanapun, masalah fibroid ini bukanlah punca atau faktor utama yang menyebabkan susah untuk hamil. Ada banyak faktor lain lagi.

Fibroid adalah ketumbuhan yang tumbuh pada dinding rahim dan ianya bukan kanser dan tidaklah berbahaya sebenarnya. Mengikut statistik, antara 20 hingga 40 peratus dalam lingkungan umur 20 hingga 45 tahun mungkin berisiko diserang fibroid. Namun begitu, kaum perempuan yang berdepan dengan masalah atau komplikasi fibroid ini hanyalah sekitar 10 ke 20 peratus sahaja. 

Fibroid ini akan tumbuh dalam bentuk satu biji besar atau beberapa biji yang kecil dalam kuantiti yang banyak. Sehingga kini masih belum dapat dikesan sebab dan punca mengapa fibroid ini tumbuh.

 

Antara golongan wanita yang berisiko untuk menghadapi masalah fibroid adalah:-

  • Wanita yang masih belum mempunyai anak selalunya
  • Perempuan yang berkulit gelap.
  • Wanita yang didatangi haid pada peringkat usia yang lebih awal.
  • Wanita yang suka makan daging merah dan tak suk makan sayur dan buah-buahan.
  • Wanita yang mempunyai tabiat merokok dan mengambil minuman keras.
  • Wanita yang mempunyai keturunan yang bermasalah fibroid
  • Wanita yang mempunyai berat badan berlebihan atau obesiti. 

Ketidakseimbang Hormon Mempengaruhi Pertumbuhan Fibroid

Hormon estrogen yang tidak seimbang dalam tubuh mempengaruhi pertumbuhan fibroid. Hormon estrogen berlebihan ini akan mengakibatkan fibroid itu semakin membesar. Biasanya, ada 2 hormon yang menguasai kitaran period wanita iaitu estrogen dan progesteron.

Apabila seseorang diserang masalah ini, antara gejala yang boleh dikesan ialah darah haid yang berketul-ketul, diserang senggugut (period pain) yang teruk dan kerap buang air kecil akibat gangguan pada pundi kencing yang ditekan fibroid.

Masalah fibroid jika tidak dirawat dengan cepat boleh menyebabkan risiko seperti sakit pinggang, sembelit dan paling ditakuti adalah kemandulan. Seandainya, fibroid itu tumbuh terlalu besar hinggakan menekan saluran kencing dari ginjal ke pundi kencing akan mengakibatkan buah pinggang menjadi bengkak. Lebih malang lagi, ada kes yang sehinggakan rahim jatuh atau turun ke bawah.

Cara paling senang dan berkesan untuk mengesan masalah ketumbuhan ini adalah menggunakan mesin ultrasound oleh kerana fibroid jarang menunjukkan simptom yang diketahui untuk masalah ini. Sebaik-baiknya, kaum hawa dinasihatkan untuk membuat pemeriksaan pap smear dan ultra bunyi  secara berkala sama ada setahun sekali atau sekurang-kurangnya 2 tahun sekali supaya masalah ini dapat dikesan lebih-lebih lagi kepada golongan yang berisiko tadi. Namun, tidaklah semua fibroid itu boleh dikesan melalui mesin ultrabunyi. Bagi, kes biasa yang tak menunjukkan simptom ianya boleh dirawat dengan rawatan secara konservatif . 

Biasanya, masalah fibroid ini adalah masalah kecil dan tak bahaya. Cuma apabila pendarahan terlalu banyak, pesakit boleh diserang anemia. Selain itu, jika buah pinggang mula membengkak ianya adalah satu komplikasi yang bahaya.

Cara Semulajadi Merawat Fibroid Dengan Mengambil Supplemen

Mengapa ianya dikatakan cara semulajadi? Kerana supplemen Shaklee ini adalah berasaskan bahan semulajadi tanpa sebarang bahan kimia atau pengawet. Ianya juga bebas dadah, sentiasa selamat, mesra alam dan sentiasa berkesan. Saya sendiri sering mengamalkan pengambilan GLA Complex sebagai contoh untuk menstabilkan hormon.

Sekiranya anda menghadapi masalah fibroid, anda boleh mengambil beberapa supplemen di bawah:-

GLA Shaklee

GLA Complex

GLA Shaklee bertindak pantas untuk menstabilkan hormon yang tidak seimbang. Hormon Estrogen dan progesteron akan dapat diseimbangkan. 

Vitamin ACE

Anda juga disarankan untuk mengambil vitamin ACE. Gabungan Vitamin A (Carotomax), Vitamin E dan Vitamin C  ini merupakan anti-oksidan yang sangat perlu untuk mengecutkan fibroid. Ada kes di mana fibroid ini telah mengecut tapi kerana ‘root cause’ atau punca sebenar tak dirawat maka ia kembali membesar. 

Jadi tunggu apa lagi? Order sekarang. Hanya satu klik sahaja lagi.

Order Sekarang

Panduan MUDAH Untuk Pelanggan Membuat Pembelian Produk Shaklee Secara Online

penjimatan shaklee

Daftar Ahli Shaklee

Untuk sebarang kemusykilan dan pertanyaan. Sila hubungi saya untuk konsultasi premium: 

signature Testimonial Set Eczema Shaklee Untuk Bayi Dan Orang Dewasa

Kawasan COD: Bangi – Kajang – Serdang – Putrajaya

Call/Whatsapp/Sms : +6011-1569 0082

Daftar Ahli Untuk Harga Menarik

Facebook: Adilah Manaf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge