Cara Cegah Selulit Dan Stretch Mark Sebelum Parah

Bermasalah dengan selulit? Tentu anda seboleh-bolehnya tak mahu terbabit dengan masalah ini kan? Apalagi jika dah berkahwin. Tentulah tak mahu suami lihat tubuh kita penuh dengan selulit.

Wanita dengan kecantikan memang tak dapat dipisahkan. Keindahan kulit yang bebas stretch mark memang menjadi satu aset berharga. Oleh itu, bila kulit sudah mula berkedut dan kelihatan seperti lapisan kulit jeruk sudah pasti ada yang tak tidur malam terfikir-fikir cara nak atasi masalah selulit ini.

Apa Dia Selulit Tu Sebenarnya?

Selulit terbentuk daripada gumpalan minyak, sisa-sisa metabolisme dalam tubuh dan air yang terperangkap di bawah kulit. Umumnya, selulit dialami oleh wanita tak kira yang kurus atau gemuk. Biasanya selulit menyerang bahagian pinggul, paha, betis, lengan dan perut.

Kemunculan selulit ini akan menyebabkan kulit kelihatan kendur, kurang kenyal dan sekaligus mengganggu ketrampilan diri. Jika selulit ini tak diatasi dengan segera, kemungkinan ia semakin menebal dan boleh menyebabkan perjalanan pembuluh darah terbantut.

Apa Faktor Penyebab Selulit Ini Ye? 

Terdapat beberapa faktor yang menyebabkan selulit. Antaranya termasuklah faktor-faktor berikut:

 • Pemakanan yang tak seimbang
 • Kurangnya bersenam
 • Diet yang tidak sistematik
 • Merokok
 • Mengalami stress yang melampau

Faktor pemakanan adalah penyumbang terbesar kepada masalah selulit. Antaranya pengambilan alkohol, kopi/teh, makanan pedas dan mengandungi banyak garam, lemak, minyak dan makanan bergoreng. Tidak ketinggalan juga makanan yang mempunyai banyak bahan pewarna dan pemanis.

Tips Atasi Selulit Supaya Kulit Kembali Anjal Dan Cantik

 1. Ketika anda berdiri tegak, permukaan kulit tampak halus. Ketika dicubit, yang anda dapat lihat adalah lipatan halus tanpa efek ‘kulit jeruk’. Ini menandakan adanya timbunan lemak, bukan selulit. Timbunan lemak ini berpotensi menjadi selulit. Untuk mengatasinya, kerap bersenam atau beriadah bagi mengurangkan dan menghilangkan timbunan lemak tersebut.
 2. Ketika anda berdiri tegak, permukaan kulit masih terlihat halus. Tapi ketika dicubit, anda akan melihat lipatan menyerupai lekukan-lekukan kecil yang halus seperti lesung pipit. Apa yang anda perlu lakukan anda mengambil air masak sekurang-kurangnya 8-10 gelas sehari diikuti dengan senaman yang selama 30 minit sehari.
 3. Jika anda merebahkan diri, permukaan kulit akan menjadi terlalu halus, namun jika anda berdiri akan kelihatan kerutan halus yang menyerupai kulit jeruk sekitar paha belakang.Maka, apa yang perlu anda lakukan adalah mengamalkan diet seimbang, minum air masak sebanyak mungkin dan bersenam setiap hari.
 4. Selulit akan kelihatan sangat jelas tak kira duduk atau pun berdiri tanpa harus dicubit. Jika anda sudah mencapai tahap ini, maka sangat sukar bagi anda untuk mengatasi masalah selulit tersebut.Apa yang dicadangkan adalah senaman yang konsisten selama 30 minit sehari setiap hari dan pengambilan supplemen tertentu yang membantu untuk bakar, buang dan bina!

Bakar, Buang Dan Bina Dengan Supplemen Yang Tepat!

Kalau anda rasa tiada harapan lagi untuk hilangkan selulit, jangan bersedih. Saya cadangkan anda amalkan 3 langkah berikut dengan mengamalkan pengambilan supplemen yang dicadangkan.

6 Sebab Anda Perlu Kata YA Kepada Produk Shaklee

 • Produk Shaklee dijamin selamat dan sumbernya adalah tumbuhan semulajadi. Melalui ujian klinikal dan mendapat pengiktirafan FDA.
 • Produk Shaklee adalah HALAL. Saya juga muslim seperti anda dan mencari yang HALAL itu adalah fardhu. Produk Shaklee mendapat sijil HALAL daripada Islamic Services of America (ISA) sebuah badan pengeluar sijil halal yang mendapat pengiktirafan dari JAKIM, Malaysia.
 • Berasaskan 100% bahan semulajadi, selamat dan berkesan. Banyak produk di luar sana yang menggunakan pelbagai bahan yang tidak terjamin selamat.
 • Jangan pula tak tau, banyak produk di pasaran yang tidak mendapat kelulusan dari Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). Supplemen ini mendapat sijil pengesahan dari pihak Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan, KKM.
 • Semua produk Shaklee telah diuji beribu-ribu kali oleh barisan saintis Shaklee sebelum dipasarkan. Sehingga kini, sudah lebih 58 tahun, Shaklee berada dalam pasaran dan terus berdiri kukuh setanding dengan jenama lain.
 • Oh, ya! Produk Shaklee adalah satu-satunya produk yang tak ‘syok sendiri’ kerana semua produknya telah dinilai dan diiktiraf oleh pihak ke tiga iaitu tiada kaitan langsung dengan Shaklee. Pendek kata, bukanlah ‘self-proclaimed’ atau angkat bakul sendiri. Hikhikhik.

Testimonial Berikut InshaAllah Akan Meyakinkan Anda!

Capture4

Capture3

Capture2

Capture1

Jadi tunggu apa lagi? Order sekarang. Hanya satu klik sahaja lagi.

Order Sekarang

Panduan MUDAH Untuk Pelanggan Membuat Pembelian Produk Shaklee Secara Online

penjimatan shaklee

Daftar Ahli Shaklee

Jangan ragu-ragu untuk bertanya.

Saya memang sangat-sangat ingin membantu anda:

signature Testimonial Set Eczema Shaklee Untuk Bayi Dan Orang Dewasa

Kawasan COD: Bangi – Kajang – Serdang – Putrajaya

Call/Whatsapp/Sms : +6011-1569 0082

Daftar Ahli Untuk Harga Menarik

Facebook: Adilah Manaf

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge