Cara Berkesan Meningkatkan Kesuburan Lelaki

Punca masalah kesuburan selalu dikait dengan perempuan. Namun, mengikut statistik, masalah kesuburan sebenarnya melibatkan kaum lelaki juga.

Menurut kajian dari sumber Harian Metro, kaum adam menyumbang peratusan sebanyak 30 peratus daripada ketidaksuburan pasangan. Jangan ambil mudah. Berita baiknya, ada cara berkesan untuk anda merawat dan meningkatkan kesuburan dan membuktikan kelelakian anda! 

Punca Masalah Kesuburan Lelaki

Ada tiga tahap punca masalah kesuburan lelaki. Tahap-tahap tersebut termasuklah:-

Pra testikular

Pra testikular ini terjadi disebabkan oleh gangguan hormon. Walaupun buah zakar anda tiada masalah dan normal namun ianya tidak terangsang sekaligus tidak mampu menghasilkan sperma. 

Testikular 

Testikular adalah satu keadaan dimana terjadinya kerosakan sel pada buah zakar. Kerosakan ini mendatang kesan kepada penghasilan sperma yang tidak sihat.

Post testikular

Situasi ini lebih parah. Anda mampu menghasilkan sperma secara normal namun langsung tidak mampu untuk berejakulasi semasa melakukan hubungan intim.

Tips Mudah Untuk Menghasilkan Sperma Yang Sihat Dan Kuat!

Sebelum kita meneruskan ke bahagian cara mempertingkatkan kesuburan lelaki, ada beberapa tips mudah yang anda boleh mula amalkan dan jadikannya sebagai tabiat jika anda mahu menghasilkan sperma yang sihat dan kuat.

Berikut disenaraikan tips-tips yang dimaksudkan itu:-

1. Jauhi hubungan seks yang tidak sihat (secara rambang)

Amalkanlah seks yang bermoral dan mengikut landasan agama dengan pasangan yang sah dinikahi mengikut syara’ kerana anda akan tahu sejarah pasangan anda itu. Ini bagi menghindari anda dari diserang oleh penyakit kelamin yang dahsyat seperti kencing bernanah (gonorea) atau serangan kulat kepada alat sulit anda.

2. Amalkan pemakanan seimbang dan sihat

Diet yang sihat adalah penting untuk kesihatan dan kecergasan tubuh. Banyakkan makan kekacang, ikan salmon, daging, bawang putih dan epal. Terutamanya sayur-sayuran dan buah-buahan kerana antioksidan di dalamnya akan memastikan malam-malam anda sentiasa hebat.

3. Rajin bersenam dan dapatkan BMI unggul

Tak dapat dinafikan lagi, senaman penting untuk kesihatan luaran dan dalaman. Senaman juga penting untuk memastikan kalori terbakar agar berat tubuh sentiasa seimbang. Menurut kajian, berat badan berlebihan memberikan impak yang buruk kepada kualiti, pergerakan dan bilangan sperma.

4. Uruskan stress dengan baik

Jangan biarkan stress menguasai diri dan emosi. Jika anda stress cuba buat perkara yang menghilangkan stress seperti mendapatkan tidur yang cukup atau mengeluarkan peluh dengan bersenam kerana stress akan mengganggu hormon seterusnya merencatkan penghasilan sperma.

5. Banyakkan aktiviti fizikal.

Pastikan kita mengamalkan gaya hidup yang aktif dan banyak bergerak. Ia penting supaya sel-sel tubuh sentiasa kekal aktif.

6. Elakkan ketat!

Pakai seluar dalam yang longgar dan jangan tidur dengan memakai seluar dalam. Memakai seluar dalam yang ketat dan sendat adalah antara punca kemandulan dan sperma yang tak berkualiti.

Cara Paling Berkesan Adalah Dengan Mengambil Vitamin Semulajadi

Badan manusia tak dapat menyimpan zink secara semula jadi. Dos yang perlu adalah 11mg bagi lelaki. Zink terdapat dalam daging, ayam, makanan laut, kekacang, bijirin dan produk tenusu.

ZINK COMPLEX

Paling mudah anda hanya perlu mengambil suplemen Zink Complex Shaklee. 1 biji Zink Complex Shaklee memberikan 15mg (100%) keperluan harian dan 115mg Calcium (12% daripada keperluan harian).

Zink membantu lelaki dari meningkatkan nafsu seks. Juga perlu untuk penghasilan sperma. Masalah jumlah air mani menurun dan tahap testosteron yang rendah juga dapat dielakkan. 

CoQ10 Shaklee

CoQ10 Shaklee

CoQ10 banyak terdapat dalam sumber makanan laut dan juga organ lembu. Kandungan CoQ10 ini menurun seiring dengan usia haiwan tersebut. CoQ10 adalah satu nutrien penting untuk meningkatkan mortaliti sperma di dalam air mani. Ia merupakan antioksidan yang membantu melindungi sel dari kerosakan disebabkan oleh radikal bebas. 

Kandungan CoQ10 yang tinggi dalam CoQ Health Shaklee merupakan jawaban kepada mereka yang mempunyai masalah mortaliti sperma dalam air mani.

Kajian klinikal awal juga menunjukkan bahawa CoQ10 boleh:

  • Meningkatkan fungsi imun dalam orang dengan HIV atau AIDS
  • Meningkatkan kualiti sperma dan meningkatkan kesuburan lelaki
  • Digunakan sebagai sebahagian daripada rawatan untuk penyakit Parkinson

 

Vita-E Complex®

 

Vitamin E adalah juga dikenali sebagai Vitamin Cinta. Pada 1922, satu kajian menunjukkan bahawa tikus yang diberi TANPA Vitamin E menjadi tak subur dan tak membiak. Namun, mereka telah diberikan minyak gandum yang kaya vitamin E dan kesuburan tikus tersebut kembali pulih.

Sekarang, kajian terhadap vitamin E membuktikan ia bertindak sebagai pelindung dan meningkatkan kesihatan sel tubuh. Setiap bahagian badan kita terhasil dari berjuta sel yang membentuk tisu dan organ-organ seperti pembiakan, sperma dan lain-lain.

Kajian lain pula membuktikan Vitamin E mempertingkat kesihatan dan kualiti sperma. Pergerakan sperma, peratus sperma hidup dan peratus daripada spermatozoa normal, semuanya meningkat dengan penambahan vitamin E.

Kesimpulannya, pengambilan supplemen yang tepat adalah berkesan dan membantu dalam meningkatkan kesuburan lelaki dan kesannya biasa akan nampak dalam tempoh paling cepat 4 minggu bergantung kepada setiap individu. 

Hubungi saya sekarang untuk konsultasi premium dan tawaran menarik.

Jadi tunggu apa lagi? Order sekarang. Hanya satu klik sahaja lagi.

Order Sekarang Testimonial Set Eczema Shaklee Untuk Bayi Dan Orang Dewasa

 Panduan MUDAH Untuk Pelanggan Membuat Pembelian Produk Shaklee Secara Online

penjimatan shaklee Testimonial Set Eczema Shaklee Untuk Bayi Dan Orang Dewasa

images 1 Testimonial Set Eczema Shaklee Untuk Bayi Dan Orang Dewasa

Untuk sebarang kemusykilan dan pertanyaan. Sila hubungi saya untuk konsultasi premium: 

signature Testimonial Set Eczema Shaklee Untuk Bayi Dan Orang Dewasa

Kawasan COD: Bangi – Kajang – Serdang – Putrajaya

Call/Whatsapp/Sms : +6011-1569 0082

Daftar Ahli Untuk Harga Menarik

Emel : adilahmanaf@celikvitamin.com

Facebook: Adilah Manaf

7 comments for “Cara Berkesan Meningkatkan Kesuburan Lelaki

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge