Ada Apa Dengan MLM Sampai Orang Meluat Nak Muntah?

Waduh! Kangen banget dengan Bung Rangga ya!

Kali ini saya ingin mengupas adakah Shaklee ini sama sahaja dengan Multilevel Marketing (MLM) haram jadah (ouch!) yang lain. 

Saya sebenarnya sudah hampir 15 tahun dalam industri ini. Dengan Shaklee sahaja sudah hampir 5 tahun. Saya juga seperti anda semua pernah terjebak dengan penipuan-penipuan dalam MLM yang menjanjikan bulan dan bintang tetapi sebenarnya ke laut!

Suami saya sendiri pernah mengharamkan kami sekeluarga untuk terlibat dengan industri MLM ini selepas terkena suatu ketika dahulu. Modus operandi serupa sahaja.

Bila saya ingin berbisnes Shaklee ini saya minta izin dan berbincang dengan suami. Akhirnya suami beri keizinan dan menulisnya dalam entri 5 Sebab Kenapa Saya Benarkan Isteri Saya Berbisnes Shaklee.

3 Sebab Kenapa Orang Ingat MLM Ini Bisnes Haram Jadah

Kami pernah membuat kajian kenapa ramai orang yang sangat fobia bila terdengar tentang bisnes MLM ini. Hasilnya boleh dirumuskan dalam 3 sebab berikut:

1. Orang-Orang Dalam MLM Suka Berjanji Bulan Dan Bintang

Biasakan dengar dialog seperti ini. “Kalau ko join bawah aku, aku akan letak 15 orang bawah ko, inshaAllah hujung bulan ini bonus ko RM15,000.”

Atau dialog klise seperti ini, “Ko spend aje RM5,000 beli stok then terus dapat gandakan bonus RM10,000. Barang itu mesti boleh jual dalam seminggu. Percayalah!”

Dua contoh dialog inilah yang menyebabkan orang rasa meluat sampai nak muntah bila dengar perkataan MLM termasuklah saya!

Padahal, hakikat sebenarnya konsep MLM itu sendiri tidak salah. Namun, malangnya orang-orang yang tak berguna seperti ini merosakkan industri MLM. Parasit yang menyebabkannya ramai manusia di luar sana fobia dengan MLM.

2. Wujud Syarikat MLM Yang Menjual Produk Ajaib Ntahapapa

Ini adalah satu lagi hakikat yang menyedihkan. Banyak syarikat penipu yang menggunakan sistem MLM untuk mengaut keuntungan dengan menjual produk-produk ajaib yang susah untuk dijual, tidak bermutu, tidak berfaedah dan tidak berkesan.

Banyak contoh yang boleh anda cari sendiri. Antaranya sindiket kononnya beli kad ajaib letak dalam wallet akan sembuh dari kanser atau boleh jimat petrol. Atau beli selimut cahaya keinsafan (bukan nama sebenar) beribu-ribu ringgit untuk terapi tidur merawat penyakit.

Yang lagi hebat ialah menggunakan nama agama untuk menjual produk seperti air minuman untuk rawat penyakit yang kononnya mengandungi cendawan ajaib, kulat susu harimau, kemenyan Makkah serta direndam dengan sarang anai-anai yang sudah makan 22 juzuk ayat al-Quran.

Allahuakbar!

3. Buku-Buku Tentang MLM Menjurus Kepada Head-Hunting

Inilah perkara yang amat menyedihkan. Harapan kita bersandar kepada para penulis ini untuk membersihkan kembali salah faham tentang perniagaan MLM. Namun, agaknya yang menulis ini adalah orang yan sama dengan point nombor 1.

Rata-rata buku yang mengupas tentang bisnes MLM majoritinya menjuruskan kepada ajaran ‘head-hunting’ atau cari orang. Ini menyebabkan ramai orang di luar sana berpersepsi, mesti kena cari orang bila kita ini nak terjun ke dalam industri MLM.

Ayat-ayat klise yang bosan seperti ‘buka handphone anda dan senaraikan 100 nama untuk anda hubungi dan buat appointment’ sangatlah tidak membantu dan memburukkan lagi imej MLM yang telah sedia diburukkan oleh syarikat picisan dan pemimpin yang tak jujur.

Siapa kata bisnes MLM ini fokusnya adalah merekrut orang? Orang kampung saya cakap tahi lembu! 

Jadi Betul Ke Bisnes Shaklee Ni Pun Sama Menipu?

Nanti orang cakap tekan lif, naik sendiri. Apa-apa pun cuba dengar pengalaman akak ini. Bagaimana hati dia yang keras akhirnya cair dengan Shaklee.

Rahsia Bagaimana Menjana Income Secara Online Dengan Fleksibel 

Sebenarnya, majoriti para pengguna Shaklee tak sedar pun yang ianya adalah MLM.

Tahu tak sebab apa? Sebabnya bisnes Shaklee ini sama sekali berbeza dan tak sama seperti tipikal MLM haram jadah yang berlambak-lambak di luar sana. 

Hakikatnya, Shaklee mmg MLM yang luar luar biasa kerana:

1. Sangat Fokus Kepada Jualan Produk Dan No Head-Hunting Please!

Strategi asas Shaklee adalah sempurna iaitu fokus kepada jualan produk. Hampir semua produk Shaklee berkaitan pemakanan, pengguna akan terus membeli sejurus selepas stok vitamin mereka habis. Malah, ada yang mula beli sebelum stok mereka habis pun. Ini bermaksud, potensi jualan atau keuntungan atas jualan yang berkekalan.

2. Harga Produk Yang Berpatutan. Produk Pula Bermutu Tinggi.

Kalau anda buat research sedikit tentang produk Shaklee ini. Anda akan dapati produk Shaklee ini well known, bermutu tinggi dan lengkap dengan ujikaji klinikal oleh pihak ketiga. Dah lebih 50 tahun hokay!

Saya pernah berkongsi tentang perbandingan harga dalam blog celikvitamin. Sila klik untuk baca Betul Ke Harga Produk Shaklee Ini Mahal?

3. Sokongan Upline Yang Konsisten Dan Berterusan.

Pemimpin-pemimpin dalam Shaklee ini (terutama dalam group kami) semuanya super duper supportive dan sangatlah bertimbang rasa.

Bukan setakat ilmu mahal-mahal itu dikongsi secara percuma sahaja, malah berhabis duit lagi untuk pelbagai aktiviti. Bukannya jenis tabur janji-janji manis kepada downline nak dapat banglo mewah atau kereta sport lepas join telefon tak angkat-angkat.

4. Produk Shaklee Memang Bermanfaat Untuk Seisi Keluarga

Fakta. Produk Shaklee memang berkesan. Bukan untuk saya malah untuk keluarga saya. Ibu, ayah, kakak, anak-anak dan lain-lain.

Anda boleh ‘search’ sendiri dalam blog ini testimonial dari keluarga saya.

Berikut adalah testimonial suami saya yang dulunya obesiti

5. Pihak Pengurusan Shaklee Malaysia Yang Transparent

Ini memang betul-betul ikhlas saya nak puji. Pihak Shaklee Malaysia sejak dari dahulu lagi semenjak tahun 1989 sehingga sekarang sangat-sangatlah bertimbang-rasa dan transparent.

Sebagai contoh, bonus kami dibayar tak pernah lambat. Jika ada apa-apa masalah, tak pernah disembunyikan dan diskas bersama para pemimpin.

Pendek kata, bukanlah yang jenis depan bermulut manis tapi belakang fikir nak lari dari tanggungjawab. Saya dan suami pun 5 tahun komited dengan Shaklee apabila melihat stail kepimpinan Shaklee Malaysia melayan ahli Shaklee.

Jadi Sekarang Ini Bagaimana Ya? Ada Apa Dengan Shaklee?

Ya! Begitulah bezanya bisnes Shaklee dengan bisnes MLM yang lain. Ada banyak lagi sebernya. Tapi nantilah saya kongsi di lain masa.

Paling penting sekali anda mengerti dong 3 sebab mengapa orang benci dan fobia dengan MLM.

Bukan salah konsep MLM sebenarnya. Tetapi 3 sebab ini yang menyebabkan persepsi orang ramai menjadi buruk terhadap bisnes MLM. Salahkanlah 3 faktor ini bukannya konsep MLM itu.

Jika anda berminat ingin berbisnes Shaklee dan persepsi anda berubah setelah membaca entri ini. Jangan tunggu-tunggu lagi. 

Buktikan anda bukannya seperti ramai lagi tipikal Malaysian yang menghukum tanpa mencari kebenaran.

Buktikan sekarang! Bukan besok atau minggu depan!

Call/Whatsapp/Sms : +6011-1569 0082

adilahmanaf@celikvitamin.com

Daftar Ahli Untuk Harga Menarik

Facebook: Adilah Manaf

Shaklee ID : 866551

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge