7 Tips Untuk Kekalkan Stamina Untuk Aktiviti Berbasikal Cycling

Aktiviti berbasikal adalah antara aktiviti yang mendapat perhatian ramai pada ketika ini. Lebih-lebih lagi kepada yang mementingkan kesihatan dan kecergasan tubuh. Oleh sebab aktiviti cycling ini melibatkan pembakaran kalori yang tinggi, justeru diet yang betul perlu untuk mengembalikan tenaga dengan cepat dan kekal cergas serta dapat kekalkan stamina setiap kali mengayuh basikal.

Dehidrasi adalah penyumbang utama kepada kepenatan. Walaubagaimanapun, dengan pengetahuan yang betul anda boleh mengelakkan untuk cepat berasa penat ketika berbasikal.

performance drink 2

10 Tips Berguna Untuk Kekalkan Stamina Semasa Berbasikal

Berikut adalah beberapa tips yang berguna untuk anda amalkan:

 1. Minum lebih banyak daripada apa yang kita fikir sudah mencukupi. Disarankan untuk minum sekurang-kurangnya 2 botol sejam semasa mengayuh.
 2. Bekukan minuman anda jika menunggang basikal dalam cuaca panas. Biar air anda itu nyah sejuk secara semulajadi supaya anda sentiasa mempunyai bekalan minuman sejuk secara berterusan.
 3. Sebaliknya, untuk cuaca sejuk pula, disarankan untuk mengisi botol dengan air panas supaya menghindarkan air menjadi terlalu sejuk hingga ke tahap membeku. Biasa berlaku di luar negara.
 4. Setkan masa di jam tangan anda setiap 10 minit sekali penggera akan berbunyi mengingatkan anda untuk membasahkan tekak anda.
 5. Makan makanan bertenaga dengan kadar rendah gula seperti bar snek ‘less sugar’ untuk menjana tenaga segera. Makanan dalam kadar gigitan sedikit demi sedikit atau ‘nibbling’ untuk mengelakkan tersedak atau tercekik.
 6. Untuk mengelakkan rasa pening atau pitam, pastikan paras glukosa dalam darah adalah stabil. Glukosa dalam darah adalah penting untuk memastikan otak dan sistem saraf pusat berfungsi dengan sempurna. Sentiasa mengambil dalam kadar sedikit demi sedikit minuman isotonik atau bar snek.
 7. Kafein membantu memanfaatkan tenaga yang terkandung di dalam lemak iaitu  glikogen (bahan api utama otot). Walaupun begitu, kafein boleh mengakibatkan rasa gementar, sakit perut dan kerap kencing. Seterusnya menjadi punca utama dehidrasi. Justeru, anda perlu hadkan pengambilan kafein sekadar yang cukup untuk tubuh anda.

Performance Drinks Mampu Meningkatkan Stamina Untuk Cycling

PERFORMANCE DRINK SHAKLEE

Pengambilan minuman tenaga seperti isotonik juga adalah disarankan untuk aktiviti berbasikal. Proses nyah-hidrat adalah kelaziman dan sebab utama ahli sukan berbasikal cepat berasa lesu dan penat. Oleh sebab itu, saya sangat menyarankan semua untuk mengambil minuman Shaklee Performance® Drinks yang telah dibuktikan secara klinikal mampu mengekalkan tahap hidrasi berbanding air minuman biasa. Lebih-lebih lagi, Performance Drinks mengandungi lebih kandungan elektrolit dan dapat memberi lebih tenaga berbanding ‘brand’ minuman hidrasi lain di pasaran.

Terbukti secara klinikal

Ujian makmal terhadap atlet  yang mencatatkan pencapaian cemerlang dalam sukan memberikan indikator bahawa minuman tenaga Performance Drinks Shaklee mampu:

 • Mengurangkan kehilangan bendalir bagi hidrasi optimum.
 • Memberikan spektrum elektrolit yang menyeluruh termasuk kalsium dan magnesium (bukan untuk jenama unggul).
 • Mengekalkan tahap gula dalam darah bagi mengekalkan keupayaan tenaga dalam meningkatkan stamina.

Mengapa anda perlu ambil Performance Drink Shaklee?

 • Bebas gas atau tidak berkarbonat.
 • Kurang  kandungan gula (less sugar).
 • Performance Drink mempunyai kadar natrium yang rendah dan mempercepat kadar penyerapan cecair (elektrolit) dalam tubuh sekaligus anda akan mengatasi masalah dahaga – KURANG HAUS!
 • Bersifat isotonik iaitu minumam ini mempunyai jumlah kepekatan karbohidrat yang sama dengan darah kita. Kesannya ia akan mudah diserap dan sekaligus meningkatkan kadar gula di dalam darah dan impaknya- tubuh anda LEBIH CERGAS dan KURANG PENAT!

Kesimpulannya, jika anda seorang yang sangat cintakan sukan berbasikal sama ada ianya hobi atau pun secara serius terlibat dengan sukan ini. Anda perlu memanfaatkan tips-tips yang dikongsi.

Testimonial Legenda Pecut Watson Nyambek Bongkar Rahsia Jadi Raja Pecut Kebangsaan.

 

Dalam masa yang sama ambillah Performance Drinks secara konsisten untuk mengekalkan stamina dan prestasi anda ditahap optimum!

Jangan sampai ditinggalkan jauh oleh rakan anda kerana anda tak cukup stamina!

Jadi tunggu apa lagi? Order sekarang. Hanya satu klik sahaja lagi.

Order Sekarang

 Panduan MUDAH Untuk Pelanggan Membuat Pembelian Produk Shaklee Secara Online

penjimatan shaklee Testimonial Set Eczema Shaklee Untuk Bayi Dan Orang Dewasa

Daftar Ahli Shaklee

Untuk sebarang maklumat dan konsultasi premium. Sila hubungi:

signature

Kawasan COD: Bangi – Kajang – Serdang – Putrajaya

Call/Whatsapp/Sms : +6011-1569 0082

Daftar Ahli Untuk Harga Menarik

Facebook: Adilah Manaf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge