7 Bahan Kimia Bertoksik Dalam Sabun Basuh Baju Kita

Kita sebenarnya kurang terdedah atau kurang ambil tahu tentang hal ini. Sebenarnya produk detergen atau sabun basuh baju di luar sana banyak mengandungi bahan kimia bertoksik.

Kimia bertoksik ini memberikan kesan buruk kepada kesihatan kita dari aspek kerengsaan kulit, rasa sakit tekak dan sehingga tahap karsinogen (agen-agen pencetus kanser!).

Ini bukan perkara yang boleh dipandang remeh!

Murah Dan Wangi Bukan Ukuran Yang Selamat!

Walaupun sabun dobi kita itu murah dan wangi (lebih-lebih lagi detergen yang berwarna-warni) sehingga membuat pakaian berbau segar seperti haruman bunga tetapi awas bukan semuanya selamat. Malah, bilik dobi kita adalah salah-satu kawasan paling bertoksik dalam rumah kita.

Para pengeluar produk sabun cuci ini tidak diwajibkan untuk menyenaraikan semua bahan ramuan pada bungkusan. Justeru, ia sangat sukar untuk pengguna membuat pilihan berdasarkan maklumat.

Istilah “wangi” sahaja boleh merujuk kepada gabungan beberapa ratus bahan kimia termasuk bahan banyak yang berbahaya.

Ini fakta sebenar. Pada tahun 2008, ahli-ahli sains melaporkan tentang kewujudan bahan kimia bertoksik dalam detergen dan bahan pencuci yang lain. Pelbagai bahan kimia telah ditemui pada produk sabun pencuci yang dipasarkan di kedai runcit dan pasaraya.

Para Saintis Telah Membuktikan Perkara Ini

Beberapa penyelidik dari Universiti Washington telah mengkaji beberapa jenama produk sabun basuh dan penyegar udara yang terkenal.

Mereka mendapati produk-produk ini sebenarnya mengandungi berpuluh-puluh bahan kimia yang berbeza. Kesemua bahan kimia ini telah dikenalpasti sebagai toksik atau berbahaya di bawah undang-undang antarabangsa.

Lebih memburukkan keadaan, tiada satu pun bahan kimia ini telah disenaraikan pada label bungkusan. Menakutkan!

Kemudian pada 2011, kajian oleh penyelidik-penyelidik yang sama, mendapati bahawa udara yang dibebaskan dari mesin basuh dan penyegar udara ini oleh jenama terkemuka ini mengandungi bahan kimia berbahaya, termasuk dua diklasifikasikan sebagai karsinogen.

Analisis udara yang ditangkap menunjukkan lebih daripada 25 VOC, termasuk tujuh pencemar udara berbahaya. Kedua-dua karsinogen adalah asetaldehid dan benzena.

Produk-produk ini boleh memberi kesan bukan sahaja kesihatan peribadi tetapi juga kesihatan awam dan alam sekitar. Bahan kimia yang boleh meresap ke udara, ke air dan ke dalam tubuh kita.

 

Sumber:

 7 Bahan Kimia Bertoksik Berbahaya Dalam Sabun Basuh

Mari kita dengan lebih teliti apa diletakkan oleh pengeluar dalam sabun dobi kita yang membahayakan kesihatan kita dan keluarga.

1) Pewangi (Fragrance)

Ini adalah salah satu masalah utama. Para pengeluar menggabungkan beberapa bahan kimia untuk menghasilkan wangian supaya kita akan percaya pakaian kita bersih. Ini kerana persepsi kita bau yang wangi itu bersih.

Mereka tidak perlu menyenaraikan bahan kimia pada label atas nama perlindungan perdagangan. Seperti yang kita lihat tadi, beberapa bahan kimia boleh menjadi sangat toksik.

2) Agen Pencuci (surfaktan)

Agen pencuci ini dimasukkan sekali dalam ramuan untuk membantu membersih dengan lebih baik. Ini termasuklah bahan kimia seperti

 • Quaternium-15 (dikenali kerana membebaskan formaldehid iaitu karsinogen)
 • Dietanolamina (dikaitkan dengan kulit dan kerengsaan mata dan mungkin masalah hati)
 • Nonylphenol ethoxylate atau NPE (toksik kepada saraf, merengsa kulit, potensi gangguan hormon, toksik kepada hidupan akuatik)
 • Linear Sulfonat alkil benzena atau LAS (merengsa kulit dan mata dan toksik kepada hidupan akuatik; benzena sendiri adalah karsinogen)
 • Sulingan petroleum (dikaitkan dengan kanser dan kerosakan paru-paru)

3. Penstabil (Stabilizer)

Bahan kimia ini membantu menstabilkan formula, supaya ia tahan lebih lama dari tarikh luput . Contohnya termasuk oksida Polialkalina atau etilena oksida, yang dikaitkan dengan mata dan kerengsaan paru-paru, dan juga dermatitis.

4. Peluntur

Peluntur boleh digunakan secara berasingan atau boleh dimasukkan dalam bahan pencuci itu sendiri. Ia diketahui kerana merengsakan kulit, mata, dan paru-paru.

Apabila ia bercampur dengan air sisa basuhan, ia boleh membentuk sebatian organik toksik yang telah boleh mendatangkan masalah pernafasan, hati dan kerosakan buah pinggang.

5. 1,4-Dioxane

Ini adalah bahan kimia yang diguna dalam  pembuatan detergen. Dalam ujian bebas, Women’s Voices for the Earth mendapati 89 bahagian per juta (ppm) dalam Tide Free & Gentle dan 63 ppm dalam Tide regular.

Organisasi ini telah berjaya membantu meningkatkan kesedaran dan Proctor & Gamble juga bersetuju untuk merangka semula untuk mengurangkan tahap ke bawah 25 ppm. 

6. Pencerah (brightener)

Biasa kita lihat di televisyen, iklan sabun cuci yang berkuasaa “mencerahkan” ini. Slogan seperti “Lebih putih! Lebih berwarna! Lebih cerah!” biasa dimainkan berulang-ulang kali.

Pernahkan kita terfikir apakah bahan mencerahkan pakaian kita ini? Bahan kimia apa sebenarnya yang kekal pada pakaian untuk menyerap cahaya UV dan membantu pakaian “kembali” cerah.

Sebenarnya ia mengandungi bahan kimia seperti

 • Naphthotriazolystilbenes (dikaitkan dengan kesan perkembangan dan pembiakan)
 • Benzoxazolyl
 • Disulfonate diaminostilbene dan banyak lagi.

Sekiranya bahan bertoksik ini kekal dipakaian kita, sudah tentulah ia mungkin bersentuhan dengan kulit.

7. Fosfat & EDTA

Pengeluar menggunakan bahan ini untuk membuat bahan pencuci yang lebih berkesan dalam air yang mempunyai kandungan mineral yang tinggi dari biasa (hard water) dan untuk membantu mencegah kotoran daripada terlekap kembali pada pakaian apabila telah dicuci.

Bahan kimia ini telah lama dikaitkan dengan pencemaran alam sekitar. Terutamanya pencemaran sungai dan saliran air. Fosfat menyuburkan pertumbuhan alga yang merosakkan ekosistem. Banyak pengeluar yang sudah tidak menggunakan fosfat tetapi sering menggunakan etilena diamine asid tetraacetic (EDTA) sebagai bahan pengganti. EDTA juga telah didapati sebagai toksik dalam kajian haiwan.

Pilihan Semulajadi Sebagai Alternatif

Walaupun begitu kita tetap perlu membasuh pakaian. Kita boleh membuat beberapa pilihan alternatif sebagai jawapan untuk melindungi keluarga kita daripada semua bahan kimia bertoksik ini. 

Ada beberapa langkah mesra alam yang boleh kita ambil antaranya:

 • Buat Sendiri Sabun Basuh
  Sebenarnya ia tidak sesusah mana. Cuma kita perlu meluangkan sedikit masa. apa yang diperlukan adalah soda basuh, boraks dan sabun bebas bau. Kemudian ikut sahaja panduan membuat sabun yang boleh didapati dari internet.
 • Elakkan Guna Pelembut Fabrik
  Separuh cawan cuka vinegar yang dicampurkan sekali semasa fasa membilas akan memberikan hasil yang sama seperti penggunaan pelembut fabrik.
 • Bersihkan Kotoran Secara Semulajadi
  Dari menggunakan pembersih kotoran berkimia apa kata ditukarkan kepada kombinasi ramuan soda basuh, soda penaik dan air.
 • Cuba Guna Pencerah Semulajadi
  Campurkan sedikit soda penaik (baking soda) ke dalam mesin basuh ketika fasa membasuh sebenarnya akan membuatkan pakaian cerah secara semulajadi tanpa perlu mengguna bahan yang mungkin merengsakan kulit.
 • Rajinkanlah Diri Untuk Selalu Membersihkan Mesin Basuh
  Ini akan membantu kita untuk menghindari sebarang sisa sabun, bakteria dan bahan kotor yang lain yang tertinggal ketika membasuh pakaian selama ini. Curahkan cuka putih, masukkan air panas ke dalam mesin basuh dan tekan butang bilas.

Belilah Sabun Basuh Paling Selamat, Semulajadi Dan Berkesan!

Selepas kita semua baca segala informasi sehingga yang terakhir. Mampukah kita untuk buat sendiri semuanya secara semulajadi? Rutin harian yang sibuk apatah lagi jika kita ini bekerja.

Pilihan yang paling tepat dan jitu ialah belilah sabun basuh yang telah terbukti selamat, semulajadi dan berkesan.  

Get Clean Shaklee : Fresh Laundry Concentrate 

Formula enzim semulajadi Get Clean ini akan meninggalkan rasa penuh kepuasan buat kita. Di samping memastikan pakaian ‘extra‘ bersih dan pada masa yang tidak memudaratkan alam sekitar. Ini bermakna kita boleh mencium bau harum pakaian bersih tanpa rasa bimbang dan ianya mesra kepada kulit.

Bahan kimia  yang terkandung dalam kebanyakan sabun basuh di pasaran bersifat merengsa dan diserap melalui kulit atau dihidu sehingga menyebabkan alergi.

Sebarang sentuhan dengan bahan kimia bertoksik ini boleh merengsa dan membakar kulit, mata berasa tak selesa dan gatal, mengganggu pernafasan dalam hidung, tekak dan paru-paru. Ini akan menyebabkan batuk atau sesak nafas.

Sentuhan berulangkali dengan kulit juga boleh menyebabkan kekeringan, gatal-gatal, kerengsaan kronik, dan ruam.

Fresh Laundry Shaklee dijamin selamat dan semulajadi serta tidak mengandungi sebarang bahan-bahan berbahaya dan bertoksik.

Jimat, Selamat Dan Efektif

 • Pekatan Unggul – Sekotak boleh mencuci sehingga 88 cucian. 43% lebih dari jenama terkenal lain!
 • Prestasi Unggul – pembersih enzim diaktifkan menjaga kulit putih putih dan warna-warna terang.
 • Tak perlu gusar kerana ia selamat untuk semua jenis fabrik
 • Tanpa klorin dan tanpa bahan kimia berbahaya dala
 • Sesuai digunakan untuk sebarang suhu air sama ada panas atau sejuk.
 • Dirangka untuk mencegah pakaian berwarna luntur dan terkena pakaian yang lain semasa mencuci.

 

Jadi tunggu apa lagi? Order sekarang. Hanya satu klik sahaja lagi.

Order Sekarang

Panduan MUDAH Untuk Pelanggan Membuat Pembelian Produk Shaklee Secara Online

penjimatan shaklee

Daftar Ahli Shaklee

Jangan ragu-ragu untuk bertanya.

Saya memang sangat-sangat ingin membantu anda:

signature Testimonial Set Eczema Shaklee Untuk Bayi Dan Orang Dewasa

Kawasan COD: Bangi – Kajang – Serdang – Putrajaya

Call/Whatsapp/Sms : +6011-1569 0082

Daftar Ahli Untuk Harga Menarik

Facebook: Adilah Manaf

Idea asal : Sumber

2 comments for “7 Bahan Kimia Bertoksik Dalam Sabun Basuh Baju Kita

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge