10 TIPS Untuk Anak Yang Cerewet Makan Atau Picky Eaters.

Ibu mana yang tak susah hati jika anak tak mahu makan? Saya juga salah seorang ibu yang ‘susah hati’ itu. Mungkin anak anda adalah tergolong dalam kategori ‘picky eaters’ iaitu anak yang sangat cerewet dan memilih makan makanan tertentu sehinggakan menyebabkan tubuh mereka kurus, tak seperti kawan seusia mereka.

Lama saya mencari-cari kaedah untuk meningkatkan selera makan anak. Sekarang saya tidak perlu risau lagi. Saya juga ingin berkongsi tips dengan ibu-ibu lain bagaimana saya mengatasi masalah ini dengan mengamalkan beberapa tips yang berguna! picky eater

10 TIPS untuk Anak yang Memilih Makan atau Picky Eaters.

Jom baca tips-tips di bawah.

No. 1: Respect your child’s appetite

Jika anak anda tidak lapar, jangan memaksa mereka untuk makan. Jangan merasuah (dengan berjanji untuk beri jajan dan sebagainya) atau memaksa anak anda untuk makan makanan yang tertentu. Ini mungkin hanya akan mengeruhkan lagi keadaan. Di samping itu, anak anda mungkin merasakan waktu makan adalah sesuatu yang ‘menakutkan’. Hidangkan ‘small portions’ sahaja untuk anak anda untuk mengelakkan mereka merasa ‘terpaksa’ makan.

No. 2: Stick to the routine

Sediakan makanan pada  masa yang sama setiap hari. Sediakan jus atau susu dengan makanan,  dan tawarkan air di antara ‘meal’ dan ‘snack’.Terlalu memberikan jus atau susu sepanjang hari juga salah satu sebab kenapa anak anda kurang selera makan.

No. 3: Be patient with new foods

Kanak-kanak kecil seringkali menyentuh atau merasa makanan baru, dan mungkin meluahkan semula. Anak anda mungkin perlu menyentuh atau merasa makanan tersebut berulang-ulang kali sebelum dia mengambil gigitan pertama. Galakkan anak anda dengan bercakap tentang warna makanan, bentuk, aroma, dan tekstur – bukan sama ada ia sedap atau tidak. Hidangkan makanan yang baru bersama-sama dengan makanan kegemaran anak anda.

No. 4: Make it fun Hidangkan brokoli dan sayuran lain dengan sos kegemaran mereka. Potong  atau bentuk makanan ke pelbagai bentuk yang menarik .Tak salah jika anda sediakan makanan sarapan pagi sebagai makan malam. Itu lebih baik dari tak makan langsung kan? Hidangkan pelbagai jenis makanan yang berwarna terang untuk menarik perhatian mereka.

No. 5: Recruit your child’s help

Minta anak anda untuk membantu anda memilih buah-buahan, sayur-sayuran dan lain-lain makanan yang sihat bila anda membeli barang- barang rumah. Jangan beli apa-apa yang anda tidak mahu anak anda makan. Di rumah, galakkan anak anda untuk membantu anda membilasnya sayur-sayuran, mengacau adunan atau menyediakan meja makan.

No. 6: Set a good example

Anak umpama kain putih. Kita sebagai ibu bapalah yang mencoraknya. Jika kita tunjukkan contoh makan makanan yang sihat dah tentu anak-anak pun akan ikut sama.   No. 7: Be creative

Hidangkan makanan dalam tujuh warna pelangi dan dihias seperti dimasak chef terkemuka. Setiap ibu adalah chef istimewa untuk keluarga tersayang..

No. 8: Minimize distractions

Tutup TV atau apa-apa sahaja yang boleh mengganggu tumpuan anak anda untuk makan. Ini akan membantu anak-anak anda focus terhadap ‘makan’. Selain daripada itu, iklan-iklan di TV juga boleh mempengaruhi anak-anak untuk makan ‘makanan tinggi kandungan gula’ berbanding makan makanan yang ‘sihat’. No. 9: Don’t offer dessert as a reward

Jangan janjikan pencuci mulut seperti aiskrim sebagai ‘hadiah’. Ini mungkin hanya meningkatkan keinginan  anak anda untu makan makanan yang manis-manis. Anda boleh menyediakan pencuci mulut 1-2 kali seminggu atau anda boleh gantikan pencuci mulut dengan makanan yang lebih berkhasiat seperti buah-buahan, yogurt dan sebagainya. No. 10: Don’t be a short-order cook

Menyediakan hidangan yang berasingan untuk anak anda selepas dia menolak makanan asal mungkin menggalakkan lagi anak anda menjadi ‘picky eater’.Galakkan anak anda untuk berada di meja untuk waktu makan yang ditetapkan walaupun  dia tidak makan. Teruskan untuk menyediakan pilihan makanan yang sihat sehingga menjadi kebiasaan kepada anak-anak. Sumber

Dulu Anak Dia Kurus Kering Dan Cerewet Tak Nak Makan….

Pengambilan Meal Shake Shaklee Untuk Meningkatkan Selera Makan Anak

Saya adalah salah seorang dari ribuan ibu-ibu yang susah hati kerana si manja tidak mahu makan. Jika anak enggan makan bermakna kurangnya nutrisi yang dihadam oleh si manja. Sedangkan diperingkat umur kanak-kanak memerlukan pelbagai nutrisi dan pemakanan yang seimbang untuk membantu tumbesaran. Tidak salah untuk anda mencuba Mealshake Shaklee ini demi anak yang anda sayangi. Tiada apa yang anda perlu risaukan kerana mealshakes Shaklee ini adalah produk semulajadi dan mempunyai kajian farmaseutikal yang terbukti berkesan. Testimonial dari Puan Azra Balqis Irdina mengenai Meal Shake Shaklee: Dapatkanlah sekarang sementara stok masih ada!   Jika masalah berlarutan anda bolehlah berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan konsultasi lanjut. Anda juga boleh mencuba Mealshake sebagai supplement untuk anak anda.

Menarik bukan?
Anda juga perlu mengetahui yang terbaik buat si manja anda. Saya ingin berkongsi dengan anda sebuah e-Book PERCUMA. Kita perlu belajar untuk merangsang anak supaya bijak seawal usianya masih kecil. Ini akan mengimbangi tumbesaran anak kita dari segi fizikal dan mental.

Awas!
Kebanyakan ibubapa mengabaikan aspek pembangunan mental anak-anak dan hanya menumpukan kepada fizikal sahaja. Sebenarnya ianya perlulah seiring. Saya sarankan anda membaca eBook ini untuk belajar Teknik Meransang Anak Supaya Bijak! Teknik Merangsang Anak Supaya Bijak Ketahui bagaimana:

  • NASIHAT LUQMANUL HAKIM DALAM MENDIDIK ANAK
  • CARA RANGSANG ANAK JELAJAHI LAUTAN ILMU
  • BAGAIMANA UNTUK MEMBENTUK BUDAYA BELAJAR DALAM DIRI ANAK-ANAK?
  • DAN BANYAK LAGI. 

Anda nak tak eBook yang sarat dengan informasi ini secara PERCUMA? Contact saya sekarang!

Fb: Adilah Manaf Celikvitamin

Fanpage: http://www.facebook.com/Celikvitamin

Email: adilahmanaf@celikvitamin.com

No. Hp: 011-15690082

Shaklee Independent Distributor No 866551

Kawasan COD: Bangi – Kajang – Serdang – Putrajaya 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge