Rawatan Penyakit Eczema Supaya Kulit Kembali Sihat

Adakah anda tercari-cari rawatan untuk penyakit Eczema supaya kulit kembali sihat. Atau anda seorang ibu yang tak dapat tidur malam kerana bayi anda ada penyakit Eczema.

Memang tertekan sebenarnya bila kulit diserang eczema. Sudah puas anda mencari rawatan terbaik untuk merawat penyakit eczema supaya kulit kembali sihat tapi tak berhasil.

Eczema adalah sejenis sakit kulit. Penting untuk anda tahu terlebih dahulu tentang penyakit ini supaya anda faham bagaimana cara rawatannya. Kulit adalah tisu yang melindungi seluruh tubuh. Kulit sangat sensitif terhadap sebarang perubahan sekeliling.

 

Set Ekzema Shaklee

Mengapa Penyakit Eczema Akibatnya Kulit Menjadi Sensitif?

Kulit adalah lapisan paling luar yang bersentuhan secara terus dengan segala unsur-unsur alam sekitar di luar seperti panas, sejuk dan sebagainya. Justeru, tidak hairanlah kenapa kulit cepat terdedah kepada pelbagai serangan penyakit yang mengakibatkannya merengsa dan rasa tidak selesa kepada tubuh.

Lebih-lebih lagi dalam dunia pasca moden ini, pelbagai jenis penyakit kulit sama ada yang berjangkit atau tidak, cepat merebak kerana kualiti alam sekitar dan udara yang merosot sekaligus memberikan kesan buruk kepada tubuh manusia. 

Salah satu daripada penyakit kulit yang sering menyerang manusia di zaman moden ini adalah penyakit eczema. Penyakit kulit jenis eczema ini berpotensi menyerang sesiapa sahaja tanpa mengira lapisan usia, bangsa atau jantina.

Menurut statistik dari sumber dipercayai, penyakit eczema ini akan menyerang seorang dari lima orang sehingga mengakibatkan kulit berdarah, bernanah dan berair.

Punca Atau Faktor Penyakit Eczema

Perlu diingatkan bahawa punca sebenar berlakunya serangan penyakit eczema ini tidak dapat dipastikan dengan tepat.

Namun terdapat beberapa kajian yang dibuat, menyatakan antara faktor-faktor yang menjadi punca kepada eczema ini termasuklah:

  • penggunaan sabun dan detergen
  • keadaan cuaca yang panas
  • alergik kepada alam persekitaran
  • alergik bila memakai barang kemas
  • berada dalam keadaan stress
  • kuat berpeluh
  • barang kosmetik yang tidak sesuai
  • alergik kepada fabrik pakaian yang tertentu
  • air berklorin tinggi

Bagaimanapun, menurut kajian penyakit eczema ini juga mempunyai pertalian genetik. Salah seorang sama ada ibu atau bapa berpotensi untuk memberi kesan genetik itu kepada anak-anak.

Oleh sebab itu, kebanyakan kes eczema ini berlaku dikalangan kurang dari dua tahun kerana kebanyakannya diwarisi daripada ibubapa.

Lazimnya, bagi orang dewasa eczema ini akan menyerang di bahagian leher, muka, siku, buku lali dan lutut.

Manakala, tanda-tanda eczema bagi bayi pula jelas dilihat di bahagian pipi, dahi, leher, lengan, betis dan kulit kepala. Ada yang mendapat eczema ini ketika dewasa dan ada yang diserang ketika masih bayi. 

PENYAKIT ECZEMA

Rawatan Set Ekzema Shaklee Supaya Kulit Kembali Sihat

Menurut pakar kulit, penyakit eczema ini tidak dapat disembuhkan sepenuhnya.Namun begitu, tak perlu bimbang rawatan yang sistematik dapat meminimumkan kesan penyakit itu dan mengelakkan daripada terus merebak dan menjadi kronik.

Kita juga perlu bersedia untuk mengubah cara hidup kepada yang lebih sihat dengan mengawal pemakanan dan selalu bersenam. 

Pada masa yang sama, pilihlah pemakanan yang sihat dan hindari dari makan makanan yang boleh mengakibatkan kegatalan dan alahan seperti makanan laut.

Rawatan eczema dengan Set Eczema Shaklee.

Bayi Berusia Kurang Dari 1 Tahun

  • Untuk para ibu yang menyusu anak yang mengidap eczema, anda disyorkan untuk mengambil Energizing Soy Protein (ESP) dan Omega Guard. Ianya akan disalurkan menerusi penyusuan susu ibu kepada anak. Di samping itu, ibu pun mendapat khasiatnya.
  • Krim Herbal Blend boleh disapukan untuk bayi yang mengalami ekzema kering bagi mengurangkan rasa gatal dan pedih.
  • Sekiranya ada luka-luka pada kulit boleh dirawat dengan menyapu Vitamin E pada bahagian luka.

Kanak-Kanak Berusia 1 Tahun Ke Atas

  • Bagi mengawal dan merawat eczema, kanak-kanak setahun ke atas boleh ambil Omega Guard.
  • Omega Guard menguatkan membran sel, mencegah radang kulit dan mengurangkan kegatalan.
  • Boleh juga ambil Mealshake yang kaya dengan multivitamin untuk tisu kulit dan hilangkan parut.
  • Kombinasi Krim Herbal Blend dan Vitamin E untuk rawatan luka akibat eczema.

Remaja dan dewasa

  • Apabila eczema menyerang sel kulit akan rosak. Justeru, pengambilan ESP membantu penghasilan sel kulit yang sihat, anjal dan gebu.
  • Vitamin E atau GLA Complex (dalam GLA juga ada vitamin E) berkhasiat merawat kulit yang rosak dan juga dapat membantu memudarkan parut dengan berkesan. Vitamin E Shaklee mengandungi ekstrak biji anggur yang mempercepat proses membaikpulih kulit dan juga mempertingkat sistem imunisasi melawan eczema.
  • Omega Guard berfungsi mengekalkan kulit dalam keadaan lembap. Pesakit eczema mempunyai kulit yang sangat sensitif. Omega Guard mencegah keradangan kulit & mengurangkan kegatalan.
  • ESP dan Omega Guard memastikan supaya ekzema tidak merebak dan merawat kulit dari dalam.
  • Krim Herbal Blend adalah herba semulajadi untuk melegakan gatal dan pedih akibat luka ekzema.
  • Pengambilan Alfalfa sangat disyorkan untuk mempertingkat kekuatan sistem dalaman tubuh dengan bertindak menyahtoksin.

Kisah Adik Ruhil Dan Set Ekzema Shaklee

12183862_902644713159158_6873019671215426183_o

Cuba tengok gambar ini. Agak-agak apa perasaan mak ayah bila anak berkeadaan macam ni (gambar sebelum)? Masa ni Ummi dia sorang je yang sanggup cium dia. Siap ada kuar air yang bau hanyir tu.

Al –kisahnya, Ruhil (Anak no.2 saya) terkena chicken pox mas umur 3 bulan. Lepas je sembuh dari chicken pox, antibodi dia down dan seluruh badan dia merah-merah. Obviously kat bahagian muka.

Tiga kali kami ulang alik ke Klinik dan 3 kali jugak bertukar ubat. Tapi setiap kali tukar ubat tu keadaan tidak pernah bertambah baik. Kali ketiga kami mintak di refer ke pakar kulit, tapi doctor refuse, dia suruh jugak pakai ubat dari klinik dia. Masa ni hati dah rasa terbakar dah. Dia siap kutuk lagi doctor pakar. Adeh.Then, kami decide pergi je ke Ko. Skin Care.

Alhamdulillah lepas 3 hari makan ubat dari Ko. Skin Care dan pakai ubat sapu yang diaorang bagi, keadaan muka Ruhil bertambah baik. Tapi, memang jelas ketara kulit Ruhil menipis dan menegang.

Basically, ubat yang di bagi adalah sama je. Untuk makan (ubat anti radang), untu sapu, creame Aquous (macam tula namanya dah lupa). Tapi cara application salah. Sepatutnya bila merah2 dah menebal, creame aquos tux le sapu direct ke kulit. Kene buat macam sabun mandi. Apa yang saya dapat dari Ko skin care?
1) Eczema adalah penyakit keturunan
2) Jaga persekitaran
3) Jaga pemakanan

So, untuk yang no 1: Memang confirmla kan, Umminya ada resdung, abinya ada asma masa kecik dulu.
Untuk no. 2: No Carpet kat rumah, no bantal bulu2, no bantal kekabu. Baju pun kami cuci guna set get Clean Shaklee. 100% nuteral..

Untuk no.3: Huhu, yang ni paling mencabar. Disebabkan si Ruhil ni 100% EBM, maka si Ummi terpaksa menjadi vegeteranian selama 3 bulan. EBM yang dalam stok? Pada awalnya, ingat nak buang, tapi sayang sangat-sangat. Hampir 100 botol tu. (3oz setiap botol). Last-last decide cuba bagi kat abang dia minum dulu. Alhamdulillah, abangnya minum je. Hihi. So bermulalah episod start up buat stok baru..

Selama 3 bulan jadi herbivor (Makan sayur je), kulit ruhil dah semakin baik. So, Ummi dah mula cuba-cuba jadi karnivor, Daging lulus. Ayam lulus. Ikan (hmmm ada yang lulus ada yang tak), telur lulus. Seafood? Kirim salam, until we meet again lepas ruhil dah cerai susu. Bawah ni gambar masa umur dia 6-7 bulan (Gambar After). Berkat Ummi dia jaga makan. Hihihi.mulus je kulitnya..

Bila umur Ruhil dah masuk setahun, saya mula bagi dia makan Omega Guard sebiji sehari. Bila dah umurnya 2 tahun setengah, dah di upkan dos jadi 2 biji sehari. Kadang-kadang mungkin lebih kalau tak sempat sorok, sebab dia dah pandai bukak botol sendiri. Sekarang ni tempat paling Selamat untuk Omega Guard ni adalah dalam freezer atas sekali.
.
Boleh tengok ada merah2 kat muka dia. Tapi merah camni tak perlu makan ubat and sapu apa2 creame. Nanti merah-merah tuh hilang sendiri.


Kandungan EPA dalam Omega Guard membantu mengurangkan symptom inflamasi pada kulit Ruhil. Yes, perlukan masa dan harus konsisten untuk hasil yang positif. Apapun saya bersyukur pada Allah, sebab Ruhil dapat jugak menikmati rasa seafood yang ohsem tu. Hihi.

Mujur ada Shaklee!

Satu Lagi Kisah Anak Yang Sembuh Dari Ekzema

12493841_935346763222286_6903809151900265904_o

Alhamdulillah di beri peluang untuk berkongsi pengalaman dalam menjaga anak yang kulit sesangat sensitif. Nak kata eczema pun saya rasa tak. Ceritanya bermula anak hero saya ni kena campak ruam, lepas 2minggu ingatkan semakin ok tapi tak. Lagi bertambah-tambah bila kena lagi campak api.

Masa tu saya tiada pilihan terpaksa hantar anak ke rumah mengasuh juga. Ingatkan 2minggu tu ok la semula, tapi makin teruk dan anak hero ni masa tu dah setahun 5bulan, suka mengaru habis kulit jadi berdarah dan berbekas.

Lepas nak baik, suami kena chiken pox, seminggu lepas tu anak hero ni lagi sekali kena chiken pox.. orang kata sekali seumur hidup kan? Tapi anak hero saya ni dalam tempoh 3 bulan 3 jenis campak dia kena.

Sampai lah saya terpaksa berhenti kerja dan jaga sepenuh masa anak saya ni. Jumpa pakar kulit dari Kerajaan sampaikan la ke Pakar kulit kanak-kanak (swasta) tak ok juga. Doktor bagi ubat yang sama setiap kali jumpa pakar. Beratus habis kulit anak hero ni tetap sama. 

Pilihan terakhir saya, tetap jumpa doktor pakar sekadar follow up je.. tapi saya lebih konsisten hanya MEALSHAKE, OMEGA, VITAMIN C CHEW je kata dia.. sekali sekala saya sulamkan dengan NUTRIFERON tapi tak boleh kerap atau banyak sebabnya ruam akan naik terlalu banyak. 

Alhamdulillah.. lebih 3 bulan konsisten masalah anak hero ni semakin baik. Belum pun habis OMEGA tu semua. Anak hero dah tak sesinsetif. Kulit makin baik dan sampai sekarang hanya amalkan ni tak kira dia demam, batuk atau selsema. Saya hanya bagi ni. 

Tiada lagi ubatan dari klinik. Sebab dah puas lihat anak asyik makan antibiotik la ubat la.. cream la.. tetap sama juga.. tak juga ada perubahan.. tapi dengan penangan makanan tambahan tu je banyak perubahan pada bekas-bekas satu badan anak hero ni. 

Alhamdulillah. Bukan hanya pada kulit dia semakin baik, tapi baik dari segi fokus untuk pendidikan awal seperti mengaji sangat cepat menghafal dan bila ke mana-mana. Saya wajib bawa ni. Sekarang? Tak risau pasal masalah kulit dia dah.

Pilihan yang saya ada ni sangat berterima kasih, sebabnya bukan je tak ada bahan kimia malah terbaik dan semulajadi. Terima kasih Shaklee.

Kisah Pengalaman Diri Sendiri Sebagai Pesakit Ekzema

Saya sendiri sebenarnya adalah salah-seorang daripada penghidap penyakit eczema yang teruk. Sehingga satu peringkat terpaksa berjumpa pakar kulit dan diberikan krim steroid.

Justeru, saya faham perasaan pesakit-pesakit eczema dan saya suka untuk berkongsi penawar bagi meredakan sakit kulit. Memang sangat tertekan bila eczema menyerang.

Alhamdulillah. Dengan izin Allah, sejak saya mengamalkan Set Eczema Shaklee, penyakit eczema saya dapat dikawal dan sudah lama tidak menyerang. Rahsianya, anda hanya perlu konsisten untuk mengamalkannya setiap hari untuk membendung penyakit eczema ini

Percayalah! Saya sangat memahami perasaan anda yang menghidap eczema ini. Ianya cukup menyeksakan dan menyebabkan saya rasa ingin berkongsi dengan sesiapa sahaja di luar sana.

Ianya bukan sekadar menjual produk tetapi berkongsi kebaikan sesama kita untuk hidup yang lebih sihat dan bebas eczema!

Jadi tunggu apa lagi? Order sekarang. Hanya satu klik sahaja lagi.

Order Sekarang

Panduan MUDAH Untuk Pelanggan Membuat Pembelian Produk Shaklee Secara Online

penjimatan shaklee

Daftar Ahli Shaklee

Untuk sebarang kemusykilan dan pertanyaan. Sila hubungi saya untuk konsultasi premium: 

signature

Kawasan COD: Bangi – Kajang – Serdang – Putrajaya

Call/Whatsapp/Sms : +6011-1569 0082

Daftar Ahli Untuk Harga Menarik

Emel : adilahmanaf@celikvitamin.com

Facebook: Adilah Manaf

54 comments for “Rawatan Penyakit Eczema Supaya Kulit Kembali Sihat

  1. Rohayu kalyubi
    February 24, 2017 at 6:56 am

    Anak sulung saya mengidap ekzema sejak umur 2 tahun. Sekarang dah darjah Satu….. Ekzema makin teruk sejak akhir ini sebab cuaca panas. Muka kemerahan. Buat rawatan di hospital kerajaan tapi masih belum sembuh…kesian. SAYA tengok dia menggaru SBB gatal Sgt. Dah seminggu MC tak GI sekolah…. Bolehkah anak saya sembuh ?

    • Adilah Manaf
      February 26, 2017 at 3:33 am

      Boleh usaha dengan produk Shaklee sis 🙂 Adilah Manaf 01115690082

  2. January 28, 2017 at 3:42 pm

    Kesian sangat kalau anak kena ekzema.
    Terutama sekali ekzema pada bayi kannn….
    Huhuuu

    • Adilah Manaf
      February 26, 2017 at 3:33 am

      Betul tu. Usahakanlah dengan produk semulajadi Shaklee 🙂

  3. muhammad
    January 25, 2017 at 5:40 pm

    assalamualaikum puan…blh tak sy nk tahu harga ubat ekzema ni…pm wassap **********

    • Adilah Manaf
      February 26, 2017 at 3:31 am

      Baik tuan. Saya whatsapp segera 🙂

  4. January 21, 2017 at 6:27 pm

    anak saya no 2 kene ekzema,gatal2 garu2 jer,lagi2 kalau makan telur,garu sampai berdarah mcm dihiris pisau..kesian xleh tidur malam2

    • Adilah Manaf
      February 26, 2017 at 3:29 am

      Boleh usaha dengan produk Shaklee sis 🙂

      Adilah Manaf
      01115690082

  5. khai
    April 11, 2016 at 2:03 pm

    mengalami masalah eczema di bahagian kaki.. dan sudah merebak.. semua ubat dan cream telah digunakan tapi xde satu pon dpt kurangkan eczema.. ada x ubat yg sekurangnya dapat megurangkan alahan ini..

  6. rumaisya
    April 8, 2016 at 8:27 am

    saya mempunyai penyakit ekzema sejak dari kecil lagi.mcm2 ubat dah saya guna.termasuk elomet,aquoes cream,cetaphil,dll.tapi xpernah nak tunjuk baik.so, ayah saya dah x percaya pada ubatan kimia n start guna ubat semulajadi iaitu habbatussauda.mmg sangat berkesan.dah berkurang dah penyakit tu.nabi berkata;habbatussauda itu adalah ubat kpd segala penyakit kecuali mati.lps dh sembuh,keluarga sy sarankan sy gunakan b-complex untuk kembali bertenaga.mmg berkesan jugak.sy sgt suka kpd produk shaklee.semoga terus berjaya pd masa hdpn.

    • Adilah Manaf
      April 9, 2016 at 12:19 pm

      Terima kasih atas perkongsian puan. Saya doakan semoga puan sentiasa sihat walafiat 🙂

  7. April 6, 2016 at 2:42 pm

    Alhamdulillah,
    Nice sharing 🙂

    Anak 2nd saya juga eczema sejak kecil, namun tak begitu serius. Hanya di muka dan leher.

    Sekarang dah 6bulan, beransur baik Alhamdulillah.
    Kena banyak gali ilmu + ibu yg bf anak pun kena pantang makan 🙂

    • Adilah Manaf
      April 9, 2016 at 12:23 pm

      Betul. Banyak ilmu perlu kita gali. Kita banyak terdedah kepada pelbagai unsur yang tidak sihat.

      Sebagai contoh. Tahukah kita sebenarnya, kawasan sekitar mesin basuh adalah kawasan yang paling bertoksik sekali dalam rumah? Ini kerana dalam kita tak sedar sebenarnya mungkin ada 7 bahan kimia bertoksik yang terkandung dalam sabun basuh kita pakai selama ini. Sabun juga adalah salah satu pencetus eczema 🙂

  8. Afiq
    February 14, 2016 at 4:46 pm

    Assalamualaikum saya seorang pelajar yang dah survived from this illness but saya nak tahu how can i hilangkan parut ni it just too much kak please help me

    • Adilah Manaf
      February 17, 2016 at 7:49 am

      Boleh contact saya afiq. Sedia membantu 🙂
      01115690082.

      Regards,
      Adilah Manaf

  9. sitimaryam
    January 4, 2016 at 2:29 pm

    Bantuan puan hanya allah yg mmbntu…tolong sy..

    • Adilah Manaf
      January 18, 2016 at 11:26 am

      insha Allah. Puan contact saya 01115690082.

  10. sitimaryam
    January 4, 2016 at 2:27 pm

    Salam harap puan dapat bantu sy….sy mengharap sangt ank sy umur 7 bulan ngidap eczema kronik ni anak pertame sy xtau nk bg ubat apa ank sy menyusu bdan…xtahan lagi dah kna maki hamun dgn mentua mngatakn sy punca ank sy jd begini…mengharap puan dpt mmbantu sy…sy x tkot apa2 dedah no sy ni sy harap ada mmbantu ni no sy 01123008629… mengharap sangat.

    • Adilah Manaf
      January 18, 2016 at 11:25 am

      Puan Maryam boleh contact 01115690082

  11. December 31, 2015 at 8:07 pm

    boleh saya tahu mana nak dapat ubat tu ?
    sedih tengok muka anak saya , baru 3 bulan muka dah kemerah merahan , kulit jadi kering , badan jadi biji-biji , letak lipstic kejap hilang nanti selang 2 atau 3 hari naik balik ..sudi tolong boleh msg saya 0194071273 , harap sangat2

    • Adilah Manaf
      January 18, 2016 at 11:26 am

      Minta puan anas contact saya di talian 011-15690082

  12. Lydya
    December 29, 2015 at 6:14 pm

    Salam…
    Tertarik dgn tajuk eczema nie… sy baru shj deliver 1st baby.. alhamdulillah semua proses dipermudahkn ttp malangny slps hampir 15jam bersalin badan sy naik gatal2 dr kaki ke leher.. (seluruh badan) dan harini genap 50hari bersalin dan sy mndpt result dr dermatologist specialist mnyatakn bhw gatal yg naik pd bdn sy bpunca dr eczema yg terlalu tinggi.. adakah set shaklee boleh membantu sy utk menghilangkn parut di seluruh badan?? Minta pencerahan.. tq sis.. 🙂

    • Adilah Manaf
      January 18, 2016 at 11:27 am

      Setiap sesuatu adalah hikmah kepada segala sesuatu. Dugaan Allah SWT buat hambaNya yang tersayang.

      Percayalah! Ekzema ni boleh dikawal dan kesan parutnya akan pudar dan lama2 hilang 🙂

      Sila contact saya 011 1569 0082 untuk keterangan lanjut.

  13. jehe
    September 13, 2015 at 12:50 pm

    slm,,sy tlh menghidap eczema hmpir 7thun,,kulit sy jd kering dn nipis ,,tidak sembuh2 wlaupn mcm2 krim dn ubatan yg tlh digunkn..sy risau takot pnykit ini smkin mrebk..mhon kosultasinya

    • Adilah Manaf
      February 17, 2016 at 7:52 am

      Boleh cuba set eczema Shaklee ini. Percayalah! InshaAllah mujarab. Contact saya ye. Ni no. saya 01115690082 🙂

      Regards,
      Adilah Manaf

  14. qaisara
    August 24, 2015 at 1:09 pm

    assalamualaikum..hampir setiap hari saya menangis kerana pedih pada ekzema saya..ya ALLAH sakit dia hanya Allah yang tau..terima kasih kerana memberi informasi kpd saya..saya dpt ekzema dari saya baby sekarang dah berumur 16 tahun..ikutkan hati saya.saya dh penat untuk ambil tahu tentang penyakit ini di tubuh badan saya. sudah beribu-ribu duit yang telah ibubapa habiskan untuk merawat saya. disebabkan saya tidak mahu menyusahkan mereka, saya terpaksa mendiamkan diri, walaupun kadang kala pada waktu malam saya menangis kerana terlalu gatal dan pedih yang teramat. saya tidak tahu apa yang harus saya lakukan lagi. saya sudah penat. Allah Allah Allah. saya hanya berkongsi tentang hidup saya dengang penyakit ini. terima kasih

    • Adilah Manaf
      September 8, 2015 at 8:42 am

      Waalaikumussalam wbt

      Jangan putus asa dik…

      Bila Allah bagi sesuatu penyakit, Allah nak kita usaha untuk cari penawar. Setiap penyakit ada penawarnya kecuali mati. Hidup ini adalah ujian. Allah uji hambaNya yang beriman dengan pelbagai cara.

      Pernah dengar cerita Nabi Ayub AS? Nabi Ayub AS diserang penyakit sopak yang sangat teruk sehingga dipulaukan dan ditinggalkan oleh keluarga.

      Apa yang Nabi Ayub SAW buat? Baginda berdoa kepada Allah SWT diminta petunjuk untuk penawar kepada sakitnya.

      Dan (sebutkanlah peristiwa) Nabi Ayub, ketika ia berdoa merayu kepada Tuhannya dengan berkata: “Sesungguhnya aku ditimpa penyakit, sedang Engkaulah sahaja yang lebih mengasihani daripada segala (yang lain) yang mengasihani”.

      (Al-Anbiyaa’, Ayat 83)

      Kemudian atas kesabaran atas ujian yang diberi, Allah SWT berfirman,

      Dan (ingatkanlah peristiwa) hamba Kami: Nabi Ayub ketika ia berdoa merayu kepada Tuhannya dengan berkata: ” Sesungguhnya aku diganggu oleh Syaitan dengan (hasutannya semasa aku ditimpa) kesusahan dan azab seksa (penyakit)”.

      (Maka Kami kabulkan permohonannya serta Kami perintahkan kepadanya): ” Hentakkanlah (bumi) dengan kakimu ” (setelah ia melakukannya maka terpancarlah air, lalu Kami berfirman kepadanya): ” Ini ialah air sejuk untuk mandi dan untuk minum (bagi menyembuhkan penyakitmu zahir dan batin) “.

      (Surah Sod, Ayat 42-43)

      Berkat kesabaran Nabi Ayub AS atas ujian penyakit dan ditinggalkan keluarga, Allah SWT bagi balasan yang lebih baik buat baginda.

      Dan Kami kurniakan (lagi) kepadanya – keluarganya, dengan sekali ganda ramainya, sebagai satu rahmat dari Kami dan sebagai satu peringatan bagi orang-orang yang berakal sempurna (supaya mereka juga bersikap sabar semasa ditimpa malang).

      (Surah Sod, Ayat 44)

      Percayalah setiap sakit ada penawarnya. Dan disebalik ujiannya ada ganjaran yang lebih baik disediakan buat hambaNya yang sabar.

      Jangan putus asa untuk berikhtiar dik…. 🙂

      Hubungi akak untuk konsultasi,

      Adilah Manaf
      011-1569 0082

  15. August 17, 2015 at 5:35 am

    wow! artikel yang sangat berinformasi. Memang ramai yang ada masalah ekzema ni. Mungkin sebab cuaca yang panas dan kerap berpeluh. terima kasih atas perkongsian puan. 😉

  16. July 8, 2015 at 7:24 am

    Artikel yang menarik. Ekzema memang disebabkan oleh gejala alahan pada kulit. Amalan pengambilan buah-buahan yang kaya dengan Vitamin C seperti buah lemon dapat membantu merawat penyakit ini.

  17. amy
    May 18, 2015 at 8:16 am

    salam. sy tak pasti sy kena ekzema atau pykit gatal lain. sy mpunyai kegatalan pada pglgn tgn dan blkg tapak tangan dlm tmpoh 3 bulan. adakah itu ekzema?

    • Adilah Manaf
      May 31, 2015 at 2:44 am

      1) Salah satu cirinya ialah ruam kulit yang sangat gatal. Terdapat ruam merah yang timbul pada kulit, terasa gatal, serperti gigitan nyamuk yang kelihatan lebam-lebam.

      2) Eczema pada kanak-kanak selalunya muncul di sekitar siku dan belakang lutut. Manakala ezcema pada orang dewasa pula biasanya paling teruk di bahagian tangan. Tapi, ezcema boleh juga berlaku di bahagian badan yang lain.

      3) Untuk kepastian. Boleh berjumpa doktor segera. Kemudian boleh berikhtiar dengan Set Eczema Shaklee 🙂

  18. wan zainun
    April 26, 2015 at 9:44 am

    Alhamdhl7lah..saya berusia 48 thn,setelah diserang eczema yg teruk selama 3 bulan…diseluruh tubuh ..set shaklee yg diambil amat membantu..dlm masa 1 mnggu diambil,sudah nmpak keberkesnnanya.. segala ubatqn n cream steroid yg diberikan pakar kulit saya ketepikan..Tq shaklee

    • Adilah Manaf
      April 27, 2015 at 12:02 pm

      Alhamdulillah. Semoga puan konsisten mengamalkannya 🙂

    • lizelisa
      October 16, 2015 at 7:21 am

      Assalamualaikum. Saya berusia 35 tahun. Saya juga mengalami dermatitis pada awal September 2015. Boleh puan wan zainon kongsikan pengalaman puan mengubati dermatitis. Harap dapat berkongsi masalah dan mencari penyelesaian bersama ye

  19. m.k.
    December 12, 2014 at 5:10 am

    Saya ada penyakit eczema dan kesannya di muka saya dan,bagaimana saya nak mengatasi masalah ni ye?

    • Adilah Manaf
      December 19, 2014 at 1:52 pm

      Boleh contact saya 011 1569 0082 kalau puan/tuan memerlukan konsultasi

  20. November 26, 2014 at 1:06 am

    Saya ada eczema.

    • Adilah Manaf
      December 2, 2014 at 7:18 pm

      Boleh contact saya 011 1569 0082 kalau puan memerlukan konsultasi 🙂

  21. November 19, 2014 at 1:51 pm

    Entri yang padat dengan info² tentang eczema. Terima kasih atas ilmu bermanfaat yang dikongsi.

    • Adilah Manaf
      November 22, 2014 at 3:04 pm

      Terima kasih tuan firdaus azizi sudi datang melawat blog saya ini.

      Eczema ini dah jadi masalah universal di Malaysia sebab ramai yang ada penyakit ini.

      Info di sini hanyalah bertujuan untuk membantu mana yang mahu dibantu 🙂

  22. moyqila
    November 17, 2014 at 4:29 am

    sis kata sis ada eczema jugak kan, dan dapat dikawal. cuma saya nak tanya, kesan parut tu ada x?

    • Adilah Manaf
      November 22, 2014 at 3:07 pm

      Puan, saya mengamalkan pengambilan protein ESP Shaklee untuk memudarkan parut jerawat.

      Puan boleh cuba jika mahu.

  23. October 31, 2014 at 8:04 pm

    Salam. Saya suka singgah blog ni. Very informatif. Wording pun simple. Senang faham. Kebetulan plak saya baru je setahun bersama Shaklee. 🙂

    • Adilah Manaf
      November 4, 2014 at 3:06 pm

      Terima kasih datang jenguk. Selamat berjaya dalam membantu orang lain untuk hidup lebih sihat 🙂

  24. joss gip
    October 25, 2014 at 4:50 am

    selamat ptg, saya telah menghadapi penyakit kulit ini selama 1 bulan lebih dan sampai sekarang saya masih buntu untuk mencari ubat yang berkesan untuk penyakit ini. Diharap puan dapat membantu saya sebab penyakit ini amat menggangu rutin harian saya dan tidur pun tidak lena. sekian terima kasih.

    • Adilah Manaf
      November 22, 2014 at 3:05 pm

      Boleh. Tiada masalah. Minta anda contact/whatsapp nombor saya 011-15690082 🙂

      • Nizam
        October 4, 2016 at 2:47 pm

        Assallamualaikum pn adilah , boleh Whatsapp ke xxx-xxxxxxxx Utk harga set ESP shaklee . Eczema Utk wife

        • Adilah Manaf
          October 12, 2016 at 7:34 am

          Waalaikumussalam.
          Saya reply di whatsapp tuan ASAP. Tq.

  25. October 23, 2014 at 11:24 pm

    Penerangan yang baik, saya belum berkesempatan menulis tajuk ni di bloq ejazbeauty.com saya, salam kenal, tq

    • Adilah Manaf
      October 25, 2014 at 6:10 am

      terima kasih datang jenguk blog saya 🙂

      • adam
        November 22, 2015 at 6:14 am

        salam berapa ye harga untuk set enczema sharklee?

        • Adilah Manaf
          February 17, 2016 at 7:55 am

          Minta Tuan Adam whatsapp saya untuk konsultasi. Percuma sahaja 🙂

          Regards,
          Adilah Manaf
          Contact : 01115690082

          • shamsul
            January 9, 2017 at 7:09 am

            salam saya ada cucu lelaki yg baru berusia 6 bulan.terdapat ruma2 merah disekitar pipi juga terdapat kesan2 gatal disekitar siku betis dan dibadan beliau.saya cuba hubungi puan tak tak hp tak berjawap.disini saya ingin mendapatkan nasihat dari puan kalau boleh puan hubungi saya di no *********.

          • Adilah Manaf
            January 12, 2017 at 2:21 pm

            Baik tuan. Sy akan hubungi segera 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *