Rawatan Untuk Kecederaan Tisu Lembut Atau ‘Soft Tissue Injuries’

Kecederaan Tisu Lembut atau ‘soft tissue injuries‘ adalah kecederaan biasa dialami oleh seorang ahli sukan. Tisu lembut ini merujuk kepada tisu-tisu badan yang menyambung, menyokong mahu pun yang mengelilingi struktur dan organ-organ tubuh yang lain.

Kecederaan ini melibatkan kerosakan otot, ligamen dan tendon di seluruh badan. Antara kecederaan biasa bagi tisu lembut ini adalah terseliuh, ketegangan dan terlebih guna atau ‘overuse’ bahagian tertentu dalam tubuh. Ia boleh menyebabkan kesakitan, bengkak, lebam dan kehilangan fungsi tubuh.

Tisu-tisu lembut yang dimaksudkan termasuklah otot, tendon, ligamen, fascia, saraf, tisu bergentian (fibrous), lemak, saluran darah dan membran sinovia.

Bahagian Tubuh Yang Berisiko Untuk ‘Soft Tissue Injuries’

Kecederaan tisu lembut umumnya melibatkan satu atau lebih struktur berikut yang tercedera akibat terseliuh, ketegangan (cramp), bengkak dan lain-lain.

Otot – fiber yang memendek dan memanjang otot untuk menghasilkan pergerakan sendi. Otot disambung dengan tulang oleh tendon.
Tendon – tendon berfungsi menghubungkan otot ke tulang.
Ligamen – Bahagian tisu perantara yang menghubungkan tulang-tulang.

Faktor risiko terbesar bagi kecederaan tisu lembut adalah sejarah kecederaan sebelumnya. Seorang ahli sukan yang belum pulih sepenuhnya dari kecederaan perlu menahan diri daripada aktiviti sehingga disahkan cergas untuk bermain oleh pakar kesihatan.

Jenis-jenis Dan Simptom Kecederaan Tisu Lembut 

  • Kecederaan Akut

Kecederaan yang berlaku disebabkan oleh suatu insiden yang diketahui atau yang tidak diketahui. Tanda-tanda dan gejala-gejala berkembang dengan pesat.

  • Lebam

Lebam biasanya disebabkan oleh faktor fizikal seperti ditendang, ‘tackle’, terkena alatan sukan pihak lawan seperti kayu hoki, raket dan sebagainya. Ini menyebabkan mampatan dan pendarahan ke dalam tisu lembut (hematoma).

Simptom: Bengkak atau berlaku perubahan warna pada bahagian tersebut.

  • Terseliuh

Terseliuh terjadi apabila sendi dipaksa bergerak di luar julat normal gerakannya yang mengakibatkan ‘overstretching‘ dan terkoyaknya ligamen yang menyokong sendi.

Simptom: Bengkak, kehilangan upaya untuk menanggung berat badan, lebam dan bahagian tersebut secara tiba-tiba sakit.

  • Ketegangan (Strain)

Biasanya disebabkan oleh otot yang terlebih regangan atau terlalu cepat diregang yang menyebabkan otot atau tendon terkoyak sama ada sebahagian atau sepenuhnya.

Simptom: Bengkak, perubahan warna, lebam atau kesakitan bila melakukan pergerakan.

  • Kecederaan Akibat Penggunaan Berlebihan (Overuse Injury)

Kecederaan ini akibat geseran berulang-ulang, menarik, berpusing atau mampatan yang melampaui kemampuan tubuh dari masa ke masa.

Tanda-tanda dan gejala: Akan berkembang secara perlahan, keradangan, kesakitan.

10 Langkah Pencegahan Untuk Elak Kecederaan

Tiada yang lebih baik melainkan melakukan langkah-langkah pencegahan sebelum kita tercedera. Berikut 10 tips yang boleh diamalkan untuk mengelakkan kita dari kecederaan tisu lembut ini terjadi.

  1. Selalu amalkan panaskan badan (warm-up), regangan dan menyejukkan badan.
  2. Menjalani latihan sebelum masuk pertandingan untuk memastikan tubuh sedia untuk bermain.
  3. Tingkatkan intensiti dan tempo latihan secara beransur-ansur.
  4. Mengekalkan tahap kecergasan kardiovaskular dan daya tahan otot untuk mengelakkan keletihan.
  5. Memberikan tubuh masa untuk rehat/pemulihan yang cukup antara sesi latihan.
  6. Memakai kasut yang sesuai dan saiz yang betul serta menyokong tubuh di atas permukaan court.
  7. Memakai peralatan perlindungan seperti pelindung betis (shin pad), topi keledar dan lain-lain.
  8. Pastikan permukaan permainan dan persekitaran selamat dan bebas dari sebarang objek berbahaya.
  9. Minum air sebelum, semasa dan selepas bermain.
  10. Elakkan aktiviti di luar kemampuan diri yang menyebabkan kesakitan dan kecederaan.

3 Fasa Pemulihan untuk bebas dari kecederaan tisu lembut ini: 

Fasa Tindakbalas Keradangan (Inflammatory Response Phase):

Bermula dari masa kita tercedera hingga 4 hari selepas kecederaan.

Fasa Pemulihan (Fibroblastic Repair Phase):

Selepas fasa pertama. Selalunya bermula dari hari ke 4 kecederaan sehingga ke 6 minggu berikutnya.

Fasa Kematangan-Pembentukan Semula (Maturation-Remodeling Phase): Bermula dari minggu ke 6 dan mungkin sampai 2 ke 3 tahun untuk pulih sepenuhnya. 

Anda boleh mengharapkan pemulihan sepenuhnya daripada kecederaan tisu lembut dalam tempoh yang dinyatakan tetapi ianya bergantung kepada umur, tahap kesihatan dan tahap kecederaan.

Rawatan Alternatif Yang Mempercepat Proses Pemulihan

Sebenarnya ada seorang rakan baik suami saya yang pernah mengalami kecederaan ini. Beliau seorang yang aktif dalam sukan kriket. Anda bayangkan suatu hari semasa beliau sedang bekerja, tiba-tiba selepas bersin, tubuhnya lumpuh separuh badan.

Kisah Rakan Yang Lumpuh Tiba-Tiba Akibat Kecederaan Tisu Lembut

Testimonial Soft Tissue Injuries

Sharing perasaan sendiri bila lepas batuk dan bersin yg kuat hingga rasa sakit teramat sangat di tulang belakang lepas tu tiba-tiba separuh badan dari pinggang hingga kaki rasa tak boleh gerak.. terus terduduk di lantai opis.. clueless! dah terbayang agaknya mcm nilah penderitaan pesakit lumpuh.

Naik stretcher ambulans ke hospital Putrajaya, lepas x-ray doktor bagitau ada soft tissue injury di bahagian pinggang dan berisiko lumpuh jika buat kerja2 berat seperti aktiviti sukan dan sebagainya. Doktor bagi pain killer dan dinasihatkan berehat.

Tapi kalau mkn pain killer serta berehat saja belum tentu menjamin kesembuhan sepenuhnya. Alhamdulillah my lovely wife Zeti Hafiza Zakaria introduced me ViViX and i was so impressed with the healing effects.

Hope this info will help as many other people out there who seek best solution to improve their cell defense, cell energy, cell repair, and cell performance.

Testimoni sebenar..tiada yg tidak benar melainkan yg benar belaka!

Healthiness is happiness 🙂

Tonik Vivix Membantu Anda Untuk Kembali Beraktiviti Dengan Sukan Kegemaran!

Selain daripada rawatan-rawatan yang dijalankan di hospital. Anda juga sangat-sangat digalakkan untuk berusaha dan mencuba rawatan alternatif dengan mengamalkan tonik semulajadi Vivix Shaklee.

Vivix Shaklee adalah tonik yang dirumuskan khas untuk memulihkan dan melindungi sehingga ke peringkat sel sekaligus memulihkan kecederaan tisu lembut kita dengan lebih pantas.

Vivix juga telah pun banyak mendapat liputan di media massa kerana ia membantu melindungi sel tubuh daripada serangan radikal bebas yang boleh menyebabkan pelbagai penyakit termasuklah kanser.

Salah-satu dari ramuan utama dalam Vivix membantu tubuh untuk melawan keradangan dan melindungi tubuh daripada serangan bakteria jahat.

Selain itu, ujian klinikal oleh saintis Shaklee juga membuktikan Vivix bertindakbalas melambatkan pembentukan protein AGE yang merosakkan sel-sel badan. Pendek kata, vivix bukan sahaja membantu mengatasi kecederaan tisu lembut tetapi berfungsi tonik anti-penuaan meremajakan kembali sel-sel tubuh

Bayangkan anda bukan sahaja kembali sembuh dari kecederaan ini tetapi kembali dengan penuh bertenaga dan bergaya kerana sel-sel tubuh anda kembali remaja! 

SumberShaklee International

Tahukah Anda Shaklee Adalah Pilihan Utama Pelbagai Golongan Dari Angkasawan Sehinggalah Atlet Bertaraf Olimpik Kerana Ianya Sentiasa Selamat, Semulajadi Dan Berkesan?

Jadi tunggu apa lagi? Order sekarang. Hanya satu klik sahaja lagi.

Order Sekarang

Panduan MUDAH Untuk Pelanggan Membuat Pembelian Produk Shaklee Secara Online

penjimatan shaklee

Daftar Ahli Shaklee

Jangan ragu-ragu untuk bertanya.

Saya memang sangat-sangat ingin membantu anda:

signature Testimonial Set Eczema Shaklee Untuk Bayi Dan Orang Dewasa

Kawasan COD: Bangi – Kajang – Serdang – Putrajaya

Call/Whatsapp/Sms : +6011-1569 0082

Daftar Ahli Untuk Harga Menarik

Facebook: Adilah Manaf

 

3 comments for “Rawatan Untuk Kecederaan Tisu Lembut Atau ‘Soft Tissue Injuries’

  1. 28 February, 2016 at 2:43 am

    Saya selalu bersukan ping pong, siku sering rasa sakit…adakah itu elbow injury….mohon pencerahan….

    • 4 March, 2016 at 5:53 pm

      Mungkin ya dan mungkin tidak. Saya sarankan tuan jumpa doktor terlebih dahulu untuk pengesahan. Selepas itu untuk membantu memberi kesembuhan cepat boleh cuba Vivix Shaklee 🙂

  2. me
    23 March, 2016 at 4:08 pm

    6 tahun dulu saya pernah mengalami masalah sakit belakang. ia terjadi selepas saya mengangkat adik yang berusia lebih kurang 6 bulan. selepas terkena, saya terus tak dapat berjalan. hampir sebulan barulah dapat berjalan dengan agk baik. dalam tempoh tu saya tidak mendapatkan sebarang rawatan. hingga sekarang saya masih mengalami sakit yang sama, tapi tidak steruk yg 1st. saya plu berjaga2. terutamanya ketika bersin,batuk atau smasa mngendalikan kerja yg berat. tapi sakitnya onn off..kadang2 ada..kadang kadang hilang. baru2 ni saya dinasihatkan untuk mendapatkan xray tetapi hasilnya mendapati saya tidak mengalami sebarang masalah pada tulang belakang atau disc.. mohon pandangan..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge