Rawatan Efektif Untuk Penyakit Hati Berlemak Atau Fatty Liver

Penyakit hati berlemak atau fatty liver adalah satu lagi penyakit yang berkait rapat dengan diabetes dan obesiti. Dua penyakit yang sangat sinonim dengan rakyat Malaysia.

Masyarakat kita pada hari ini, kurang didedahkan tentang penyakit hati. Walhal, jika hati telah rosak, maka banyak fungsi badan akan terjejas.

Masalah fatty liver atau steatosis adalah keadaan di mana wujudnya sejumlah besar lemak dalam sel hati. Sebenarnya, kewujudan sedikit lemak adalah normal tetapi sekiranya lemak yang terkumpul itu lebih 5 ke 10 peratus dari berat hati ini akan menyebabkan hati membengkak.

Masalah Hati Berlemak Merencatkan Kesihatan Tubuh

Hati berlemak ini dibahagikan kepada 2 kategori utama iaitu hati berlemak biasa (steatosis) dan hati berlemak berkaitan radang (steatohepatitis).

Di negara barat, masalah fatty liver ini terjadi disebabkan pengambilan jumlah alkohol yang tinggi dan tak terkawal. Namun, situasinya semakin berbeza kerana kes hati berlemak tanpa pengambilan alkohol (non-alcoholic fatty liver disease) semakin meningkat di Malaysia. 

Hati adalah organ kedua dalam tubuh. Fungsi hati adalah memproses apa yang kita makan atau minum dan akan menapis keluar segala unsur berbahaya dari darah.

Proses ini akan terganggu sekiranya banyak lemak terkumpul dalam hati. Biasanya, hati akan membuat pemulihan sendiri dengan menghasilkan sel-sel hati baru menggantikan yang lama. Jika kerosakan berulang-ulang rosak, ia akan meninggalkan kesan teruk yang dipanggil sirosis (cirrhosis).

Kesan kerosakan hati termasuklah muntah darah, bengkak anggota tubuh, lemah badan, mudah lebam, hepatitis hingga peringkat yang membawa maut seperti kanser hati.

Oleh itu, kita perlu segera mengetahui punca, simptom dan penyelesaian untuk mengelakkan fungsi hati terjejas dan merosakkan tubuh.

Apakah Punca Penyebab Masalah Hati Berlemak

Biasanya, punca kepada penyakit hati berlemak ini di Malaysia adalah obesiti dan kencing manis (diabetes). Selain dari masalah obesiti dan diabetes, masalah fatty liver  yang berpunca dari makanan termasuklah:

 • Masalah kebuluran atau kurang gizi makanan.
 • Kurang zat protein (protein malnutrition)
 • Terlalu banyak makan makanan yang berlemak tinggi
 • Pembedahan pintasan usus untuk masalah obesiti 
 • Kehilangan berat yang sangat cepat 

Kondisi tertentu berikut juga selalunya akan menyumbang kepada penyakit hati berlemak:

Faktor penyebab lain:

 • Faktor genetik atau keturunan 
 • Tabiat minum minuman keras/beralkohol tanpa kawalan
 • Kesan sampingan penggunaan ubat dan bahan kimia.

Simptom Penyakit Hati Berlemak Biasanya Samar-Samar

Secara amnya, individu yang bermasalah ini tak menunjukkan sebarang tanda mereka. Namun, mungkin beberapa simptom ini boleh membantu:

 • Berasa tak selesa di perut terutama bahagian atas tubuh selari dengan hatiRasa letih tak bermaya dan tidak sedap badan seperti mahu demam.

Fatty liver juga sangat berisiko untuk mereka yang terlebih gemuk atau obesiti. Apatah lagi yang sudah disahkan mengidap kencing manis.

Justeru, mereka yang tergolong dalam 2 kategori ini perlu mengambil lebih langkah berjaga-jaga bagi mengelakkan masalah hati berlemak ini.

Pulih Dan Kekalkan Kesihatan Hati Secara Semulajadi 

Hakikatnya, penyakit hati berlemak ini boleh dielakkan dengan mengamalkan cara hidup sihat dan pemakanan yang seimbang.

Sekiranya kita obese, luangkan masa untuk bersenam selama 30 minit sehari. Alangkah baiknya jika dapat turunkan berat badan secara sihat. Jangan terlalu drastik.

Elakkan juga makanan tinggi lemak dan berkolestrol tinggi. Jika kita berisiko atau mengidap kencing manis, maka kawal pengambilan gula.

Selain itu, saya menyarankan (highly recomended) untuk anda mengambil supplemen di bawah ini sebagai perisai kepada tubuh daripada serangan fatty liver ini. 

Tonik Vivix, Nutriferon Dan DTX Complex Perisai Lengkap Tubuh! 

Ramuan utama DTX Complex adalah ekstrak dari biji benih pokok milk thistle. Memberi sokongan kepada tubuh dengan menghasilkan protein untuk membantu menjana semula sel-sel hati.

Selain itu, DTX Complek ini diperkaya dengan Ekstrak Schizandra (keluarga beri), Cendawan Reishi (herba yang tinggi antioksidan), kunyit, dandelion serta articok (herba membantu kesihtan hempedu).

Nutriferon adalah produk seumpamanya yang hanya dipatenkan untuk Shaklee. Ia berpotensi meningkatkan paras interferon untuk menguatkan sistem imun tubuh bagi melindungi dari serangan patogen seperti virus, parasit, sel kanser dan unsur-unsur lain. 

Nutriferon diadunkan dengan 4 bahan utama secara botani iaitu:

 • Ekstrak biji labu (Cucurbita moschata) yang mendorong pengeluaran interferon
 • Ektrak biji  Plantago (Plantage Asiatica) yang mengandungi bahan kimia yang dipanggil polisakarida yang diguna untuk merangsang sistem imun
 • Ekstrak bunga Safflower (Carthamustinctorius) polisakarida, yang telah dikenalpasti dapat mendorong pembangunan makrofaj, sejenis sel darah putih
 • Ekstrak kuntuman bunga Japanese Honeysuckle (Lonicera japonica) yang digunakan secara meluas dalam dunia perubatan terutamanya di asia.

Manakala, tonik ajaib Vivix Shaklee adalah merupakan produk paling laris dan terbaik dalam Shaklee. Vivix adalah minuman botani (paten pending untuk Shaklee) yang mengandungi 4 bahan aktif yang tinggi dengan kandungan resveratrol dan polifenol tumbuhan.

Vivix Shaklee dirumus khas untuk memulihkan dan melindungi sehingga ke peringkat sel. Kita telah sedia maklum bahawa masalah hati berlemak ini mengakibatkan sel-sel hati rosak dan tidak mampu untuk re-generate untuk memulihkan kembali kesihatan hati. 

Pengambilan Vivix secara konsisten  akan membantu untuk membaik-pulih sel-sel hati dan dalam masa yang sama menghasilkan semula sel-sel hati yang sihat. Sinergi Vivix, Nutriferon dan DTX Complex akan membantu untuk memulihkan kesihatan hati.

Bukan setakat itu sahaja, Vivix juga melindungi tubuh secara keseluruhannya daripada radikal bebas yang menyebabkan kanser serta memperbaiki DNA bagi memudakan sel atau proses awet muda untuk tubuh kekal sihat dan mengembalikan keremajaan tubuh (anti-ageing).

Vivix juga telah pun banyak mendapat liputan di media massa kerana ia membantu melindungi sel DNA tubuh daripada serangan radikal bebas yang boleh menyebabkan pelbagai penyakit termasuklah kanser.

Pesanan Ikhlas Dari Saya Buat Anda Yang Bermasalah Fatty Liver

Kesihatan adalah sesuatu yang sangat bernilai lebih dari wang ringgit. Jika anda berisiko mengidap hati berlemak atau golongan yang berisiko tinggi, sekarang adalah masa yang paling tepat untuk bertindak.

Buatlah keputusan yang tepat sekarang demi untuk hidup yang lebih sihat di kemudian hari!

Jadi tunggu apa lagi? Order sekarang. Hanya satu klik sahaja lagi.

Order Sekarang

Panduan MUDAH Untuk Pelanggan Membuat Pembelian Produk Shaklee Secara Online

penjimatan shaklee

Daftar Ahli Shaklee

Jangan ragu-ragu untuk bertanya.

Saya memang sangat-sangat ingin membantu anda:

signature Testimonial Set Eczema Shaklee Untuk Bayi Dan Orang Dewasa

Kawasan COD: Bangi – Kajang – Serdang – Putrajaya

Call/Whatsapp/Sms : +6011-1569 0082

Daftar Ahli Untuk Harga Menarik

Facebook: Adilah Manaf

 

8 comments for “Rawatan Efektif Untuk Penyakit Hati Berlemak Atau Fatty Liver

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge