Punca Penyakit Difteria Dan Langkah Pencegahan Untuk Elak Panik

2 kematian akibat penyakit difteria (diphtheria) iaitu di Melaka dan Kedah telah mencetuskan sedikit panik kepada rakyat Malaysia khususnya ibubapa baru-baru ini.

Perlu untuk kita ambil tahu apa punca penyakit difteria ini terjadi dan adakah ianya berjangkit. Penting supaya kita boleh ambil langkah pencegahan sewajarnya. 

Apa Difteria Dan Punca Penyakit Ini

Difteria atau diphtheria adalah jangkitan bakteria serius dan memberi kesan kepada membran mukus hidung dan tekak kita. Biasanya akan menyebabkan sakit tekak (sore throat), demam, lemah tubuh badan serta bengkak di bahagian kelenjar.

Tanda yang paling ketara jika dijangkiti kuman difteria adalah munculnya kepingan tebal kekelabuan yang menutupi hampir keseluruhan saluran tekak sehingga boleh menyebabkan maut akibat kesukaran untuk bernafas. Justeru, isu ini sangat serius jika melibatkan bayi yang masih belum mampu berkomunikasi dengan ibubapa jika mengalami kesakitan.

Penyakit ini sebenarnya sangat terpencil di Malaysia dan negara-negara membangun yang lain kerana kesedaran ibubapa untuk mengambil suntikan vaksin buat bayi-bayi mereka.

Namun untuk peringkat yang telah serius, diphteria berpotensi merosakkan hati, jantung, ginjal dan sistem saraf. Walau dirawat, penyakit ini tetap menjadi ancaman maut, 3 peratus dari pesakit maut akibat difteria. Risiko lebih tinggi untuk kanak-kanak di bawah usia 15 tahun.

  Sumber dari Mayoclinic

 Rawatan Untuk Difteria

Diphtheria adalah penyakit yang serius dan bukan seperti ulser biasa. Pihak doktor biasanya akan menjalankan beberapa rawatan berikut untuk penyakit ini:

  • Antitoksin. Kanak-kanak atau orang dewasa yang dijangkiti difteria akan disuntik oleh doktor, antitoksin ke dalam tubuh untuk meneutralkan toksin difteria yang telah tersebar di dalam badan.
  • Antibiotik. Diphtheria juga dirawat dengan antibiotik seperti penisilin. Antibiotik ini membunuh bakteria dalam tubuh dan melenyapkan jangkitan. 

AWAS! Sekiranya anak atau anda disyaki dijangkiti oleh kuman difteria ini, bersegeralah ke hospital untuk rawatan. Pesakit mungkin akan dikuarantinkan di unit rawatan rapi supaya bakteria ini tidak merebak kerana mereka yang tidak mengambil vaksin amat mudah untuk dijangkiti.

Doktor juga akan membuang sebahagian lapisan tebal berwarna kelabu yang menutupi saluran pernafasan bagi mengelakkan sesak nafas.

Rawatan Pencegahan Untuk Penyakit Ini

Sekiranya anda terdedah kepada pesakit difteria, segera berjumpa doktor untuk pengesahan dan rawatan yang perlu. Doktor akan mempreskripsi antibiotik untuk pencegahan. Kita juga boleh mempertimbang untuk mengambil dos suntikan ‘booster’ untuk vaksin difteria.

Alhamdulillah. Saya sangat bersyukur kerana saya sejak beberapa tahun kebelakangan ini terdedah dengan dunia nutrisi dan supplemen.

Walaupun supplemen vitamin ini sebenarnya bukan ubat, tetapi konsepnya ibarat insuran. Kita ambil dan bayar beratus-ratus sebulan untuk insurans sebagai pelindung kita sebelum kita sakit. Bila dah jatuh sakit, tiada pihak insurans yang sanggup ‘approve’.

Ubat kita makan apabila kita SUDAH ATAU SEMASA sakit. Tetapi vitamin ini perlu danlebih elok diambil SEBELUM kita jatuh sakit.  

Sama seperti vitamin. Cuma, vitamin bila kita sakit pun boleh juga diambil. Pendek kata vitamin ini adalah langkah pencegahan untuk kita melindungi tubuh dari diserang pelbagai penyakit.

Cadangan Pengambilan Set ‘Immune Booster‘ Shaklee

Berikut adalah cadangan untuk kita tingkatkan sistem imun kita dan famili bagi mencegah dari diserang difteria ini. Antara supplemen/vitamin yang termasuk dalam set ini termasuklah:

Nutriferon

NutriFeron® adalah produk berpaten Shaklee. Mengandungi campuran ekstrak tumbuhan dan telah terbukti secara klinikal dapat meningkatkan sistem imun badan.

  • Diformulasikan untuk membekal perlindungan tinggi kepada sistem imun badan secara harian
  • Bahan yang berasaskan ekstrak tumbuh-tumbuhan semulajadi ini terdiri dari biji labu, bunga kesumba, biji plantago dan kudup bunga bebuas Jepun

Garlic Complex

Secara tradisinya, bawang putih selalu digunakan untuk menjaga kesihatan tubuh. Alisin iaitu satu bahan aktif dalam bawang putih, telah lama berkesan dan terbukti dapat memberikan sokongan dan menjaga kesihatan tubuh secara optimum.

  • Membantu mengekalkan tubuh yang sihat
  • Rumusan semulajadi tersendiri Shaklee
  • Menggabungkan manfaat kesihatan bawang putih dan rosemary

Zinc Complex 

Zink merupakan elemen mustahak dalam setiap sel badan. Ia bertindakbalas dengan enzim dan terlibat dalam kebanyakan aktiviti biokimia. Zink sangat penting untuk pertumbuhan, perkembangan normal dan memperkuat ketahanan sistem imun tubuh.

Vitamin C Sustained Released

Shaklee Sustained Release Vita-C PlusTM menawarkan manfaat vitamin C tulen melalui kaedah penghantaran proprietari serba semula jadi yang berperanan melepaskan vitamin C secara berperingkat ke dalam tubuh.

Vitamin C ialah nutrisi yang diperlukan untuk pelbagai fungsi termasuk ketahanan imun, integriti sel, kesihatan gigi, gusi, tulang dan fungsi tubuh secara amnya.

Jadi tunggu apa lagi? Order sekarang. Hanya satu klik sahaja lagi.

Order Sekarang

Panduan MUDAH Untuk Pelanggan Membuat Pembelian Produk Shaklee Secara Online

penjimatan shaklee

Daftar Ahli Shaklee

Jangan ragu-ragu untuk bertanya.

Saya memang sangat-sangat ingin membantu anda:

signature Testimonial Set Eczema Shaklee Untuk Bayi Dan Orang Dewasa

Kawasan COD: Bangi – Kajang – Serdang – Putrajaya

Call/Whatsapp/Sms : +6011-1569 0082

Daftar Ahli Untuk Harga Menarik

Facebook: Adilah Manaf

 

8 comments for “Punca Penyakit Difteria Dan Langkah Pencegahan Untuk Elak Panik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge