Morning Sickness di Awal Kehamilan: Bagaimanakah Vitamin B-Complex & Kalsium Boleh Membantu?

“Morning sickness” atau muntah-muntah ialah masalah yang biasa berlaku dikalangan wanita hamil. Ia boleh berlaku bila bila masa. Kebanyakkan bermula seawal 6 minggu pertama dan berakhir pada lewat 16 minggu. Walaubagaimanpun, terdapat segelintir dari wanita yang hamil mengalami masalah ini sehingga ke peringkat akhir kandungan. Syukur saya hanya penah mengalaminya dalam 3-4x sahaja semasa awal-awal trimester pertama. Alhamdulillah..

Saya faham perasaan ibu-ibu yang mengalami morning sickness..Kalau boleh nak cepat-cepat habis fasa ‘muntah-muntah pening-pening’ ni. But it’s all about our hormone. Harap bersabar. Kerana ganjaran yang anda akan terima setelah melalui macam-macam perubahan adalah sangat-sangat tidak ternilai.. Anak itu anugerah Allah yang paling istimewa kan?

Anda boleh mendapatkan ubat tahan muntah dari doktor. Atau anda boleh mencuba Set Pregnancy Shaklee. Di dalam set ini terdiri daripada:

Trimester 1:

Vitalea (Multivitamin)

B Complex

Vitamin C

Ostematrix (Kalsium-Magnesium)

Trimester 2 & 3:

Vitalea (Multivitamin)

B-Complex

Vitamin C

Ostematrix (Kalsium-Magnesium)

Omegaguard (Fish oil)

 

Yang mana satukah di antara suplement-suplement di atas boleh membantu mengurangkan morning sickness?

Jawapannya ialah B Complex dan juga Ostematrix!

Kenapa B Complex?

 

 

Kerana B Complex Shaklee lengkap dengan vitamin B 6.Vitamin B 6 merupakan salah satu daripada lapan vitamin B. Kesemua lapan Vitamin B memainkan peranan penting dalam membantu tubuh manusia untuk menukar makanan, terutamanya lemak dan protein kepada tenaga. Ia juga perlu untuk kulit yang sihat, rambut dan mata, dan sangat penting untuk fungsi hati dan sistem saraf. Tubuh juga memerlukan vitamin B6 untuk membuat hemoglobin, molekul dalam sel-sel darah merah yang membawa oksigen ke sel-sel badan.

B6 juga telah digunakan sejak tahun 1940-an untuk mengelakkan morning sickness. Ramai wanita mendapati bahawa mengambil B6 tambahan semasa bulan-bulan awal kehamilan sangat mengurangkan morning sickness. Beberapa kajian mendapati B6 ia adalah rawatan berkesan untuk loya.

Sumber: http://www.grannymed.com/remedies/conditions/morning-sickness/vitamin-b6-for-morning-sickness

Kenapa Ostematrix (Kalsium-Magnesium)? 

 

 

Tahukah anda Ostematrix boleh mengurangkan migrain a.k.a pening-pening?

Ostematrix (Kalsium, Magnesium & Vitamin D)

Kalsium bukan sahaja membina tulang dan gigi, malah ia membantu menetapkan ritma jantung, menyelesaikan masalah insomnia, membantu pengaliran gizi masuk dan keluar daripada membran, dan membantu dalam pembekuan darah. Kalsium juga sangat diperlukan dalam mempertahankan fungsi saraf dan otot, serta buah pinggang. Ia juga mengurangkan kadar kolesterol dalam darah.

Magnesium pula penting untuk metabolisma kalsium.  Ia membantu untuk mengelakkan pembuluh darah menjadi kejang, salah satu punca yang dipercayai penyebab migrain. Satu kajian telah dibuat ke atas Magnesium, dan didapati ia membantu mengurangkan sakit kepala migrain dan mengurangkan frekuensinya.

Vitamin D pula penting untuk penyerapan kalsium. Kalsium yang tiada vitamin D tidak boleh diserap oleh tubuh, dan boleh tertinggal sebagai batu dalam ginjal atau pundi kencing.

Jadi ibu-ibu mengandung, jum dapatkan Set Pregnancy ini dengan segera 🙂 But at the end, just enjoy this moment..Sebab untuk merasai morning sickness anda harus mengandung terlebih dahulu ^__^

Sumber

Sila hubungi saya utk sebarang pertanyaan dan konsultasi mengenai supplement yg bukan sahaja akan disesuaikan dgn keperluan tubuh anda, malahan juga bajet anda! Menarik kan! Hubungi saya SEGERA!

Supplement NATURAL adalah pilihan saya!

Tidak kepada sintetik!

Tidak kepada yang ada pewarna!

Tidak kepada perisa tambahan!

Apakah perbezaan vitamin SEMULAJADI, vitamin ORGANIK & vitamin SINTETIK? Klik SINI.

Sila baca DISCLAIMER.

Hubungi saya:

Fb: Adilah Manaf Celikvitamin

Fanpage: http://www.facebook.com/Celikvitamin

Email: adilahmanaf@celikvitamin.com

No. Hp: 011-15690082

Shaklee Independent Distributor No 866551

Kawasan COD: Bangi – Kajang – Serdang – Putrajaya 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge