Makanan Perlu Di Elak Untuk Radang Sendi

Gout adalah radang amat menyakitkan sendi kita. Ia disebabkan oleh pembentukan kristal asid urik dan kaki seperti dicucuk-cucuk jarum tajam.

Ibu jari kaki adalah sasaran yang paling biasa, tetapi gout boleh menyerang pada kaki, buku lali , lutut, dan tangan juga.

Setiap kali menyerang ia akan berlanjutan selama beberapa hari atau bulan. Lelaki obesiti mempunyai risiko yang lebih besar. Jika anda terdedah kepada gout, makanan yang anda makan dan yang tidak makan amatlah penting untuk mengelakkan gout.

 Tiram, Kerang, Kepah, Kupang Dan Lain-Lain

Kurangkan makanan laut kerang-kerangan seperti tiram, kepah, kerang, lala, kupang, siput sedut dan sebagainya. Lebih-lebih lagi ketika diserang gout.

Makanan yang disebutkan ini sangat tinggi dan kaya dengan kandungan purin yang menjadi asid urik yang berlebihan dalam tubuh. Memang anda terpaksa berpantang apabila mula disahkan mendapat gout tetapi sebenarnya menurut pakar-pakar kesihatan sedunia, mengurangkan pengambilan daging dan makanan laut kepada 4 ke 6 auns sehari adalah sangat disarankan.

Namun, jika sesekali teringin untuk merasa tidak mengapa tetapi harus terkawal.

 Ikan Hering, Sardin, Tuna, Bilis Dan Mackarel

Walaupun beberapa jenis makanan laut dibolehkan untuk dimakan sekali-sekala, namun ada menu yang perlu dielakkan sepenuhnya bagi mereka yang mempunyai gout.

Elakkan makan ikan herring, tuna, mackarel, sardin dan ikan bilis. Sebaliknya, udang, udang, belut dan ketam adalah lebih selamat untuk diambil sekali-sekala.

 Alkohol

Tabiat minum arak adalah sangat tidak perlu pesakit gout. Bukan sahaja ia meningkatkan tahap urik asid dalam tubuh anda, malah alkohol juga menyukarkan proses menyingkirkan asid urik untuk dikumuh keluar dari badan.

Minum beralkohol sememangnya banyak implikasi buruk. Bukan sahaja untuk pesakit gout tetapi untuk penyakit kronik lain seperti jantung, ginjal, diabetes dan lain-lain.

Semasa keradangan gout, doktor biasanya akan mengesyorkan menahan diri daripada alkohol sepenuhnya.

 Daging Merah 

Semua daging sebenarnya tidak mempunyai kandungan purin yang sama. Daging putih misalnya lebih baik daripada daging merah. Tiada masalah untuk makan daging merah sekali-sekala.

Cuma adalah lebih baik untuk makan daging kambing berbanding ayam turki atau lembu.

 Daging Ayam Belanda

Ayam belanda dan angsa mempunyai kandungan purin yang lebih tinggi berbanding daging-daging lain Justeru, adalah lebih baik untuk mengelakkan pengambilan daging ayam belanda mahupun angsa.

Daging ayam dan daging itik adalah pilihan yang lebih selamat.

 Minuman Bergula

Elakkan minuman manis dengan berkandungan gula yang tinggi seperti air berkarbonat dan “jus buah”. Meneguk minuman ini bukan sahaja satu cara yang mudah untuk menggemukkan badan tetapi pemanis dalam minuman itu akan merangsang tubuh untuk menghasilkan lebih banyak asid urik.

Satu kajian mendapati bahawa lelaki yang mengambil banyak minuman berfruktosa berisiko lebih tinggi mendapat gout. Walaupun begitu, wanita yang minum minuman bergula tinggi setiap hari berisiko tinggi untuk mendapat gout berbanding dengan mereka yang menghadkan secawan minuman manis sehari.

 Asparagus

Asparagus, kubis bunga, bayam dan cendawan adalah sayuran yang mempunyai kandungan purin lebih tinggi berbanding sayur-sayuran lain. Tetapi jika anda suka sayuran ini, tidak perlu elakkan sepenuhnya kerana ia tidak memberi kesan yang ketara seperti purin dari sumber daging.

Diet sayur-sayuran sebenarnya akan membantu anda untuk menyingkirkan purin dari badan. Badan juga seolah-olah lebih mudah untuk menyerap purin daripada sumber sayur-sayuran.

 Organ Dalaman 

Elakkan makan organ dalaman haiwan seperti hati, jantung, ginjal, pedal, otak dan usus haiwan kerana kandungan purin sangatlah tinggi. Yang ini perlu dielakkan 100 peratus dari dimakan! Ada banyak lagi makanan lain yang lebih sedap untuk dimakan.

Habis Tu Aku Nak Makan Apa?

Bila kita lihat senarai makanan yang tak boleh dimakan rasanya seolah-olah kita tak punya untuk dimakan. Benarkah begitu? Tidak benar menurut kata kebanyakan pakar pemakanan.

Sebenarnya ada beberapa jenis makanan yang boleh membantu melindungi kita daripada gout. Ini termasuklah makanan tenusu yang rendah lemak, karbohidrat kompleks, kopi dan buah-buahan terutamanya buah-buahan sitrus. Kita juga perlu memastikan untuk mendapatkan 12 hingga 16 cawan air sehari.

Tak semestinya perlu minum air sahaja. Kita boleh memilih jus yang tak manis, teh dan kopi juga.

Klik jika ingin tahu lebih lanjut cadangan menu sihat untuk gout

Akhirnya, jangan tak tahu. Penyakit gout kini mempunyai jawapan yang boleh membantu kita untuk mengawal dan menjalankan aktiviti seharian tanpa kekangan. Perkara baik perlu dikongsi bersama.

Jawapan Terbaik Untuk Penyakit Gout Anda Ialah Vivix Shaklee

Jika anda tanya pada saya. Produk manakah yang paling unggul dalam Shaklee. Jawapannya ialah Vivix Shaklee. Ini juga adalah jawapan tepat kepada penyakit Gout yang anda deritai selama ini.

Vivix Shaklee adalah tonik yang dirumuskan secara teliti dan telah pun banyak disiarkan di media massa ini membantu memulihkan kesihatan tubuh hingga ke peringkat sel. Kajian makmal telah menunjukkan ramuan utama dalam Vivix melindungi dan membaikpulih sel-sel DNA.

Dalam satu ujian klinikal yang dijalankan oleh saintis Shaklee, ramuan utama dalam Vivix juga telah melindungi tubuh dari tindakbalas keradangan yang berpunca dari pemakanan yang tidak sihat yang menyebabkan tubuh menjadi semakin tua dari usia sebenar. Di samping itu, melalui ujian klinikal juga telah menunjukkan tindakbalas Vivix yang melambatkan pembentukan protein AGE yang merosakkan sel-sel badan.

Pendek kata, vivix bukan sahaja membantu mengatasi masalah gout tetapi berfungsi sebagai tonik anti-penuaan meremajakan kembali sel-sel tubuh.

Pengambilan Vivix Shaklee yang berterusan membantu untuk mencegah buah pinggang dan hati daripada rosak sekaligus mencegah serangan gout dari berulang.

Perkara yang paling utama untuk pencegahan adalah mengubah gayahidup kepada lebih sihat dan amalan diet yang disyorkan untuk gout dan apa makanan yang perlu dielakkan. 

Penghasilan asid urik yang tinggi adalah risiko utama serangan gout tetapi dengan mengambil Vivix Shaklee, kita akan menyingkirkan faktor yang menyebabkan terhasilnya asid urik yang tinggi dalam tubuh iaitu masalah obesiti dan tekanan darah tinggi.

Di samping itu juga, Vivix Shaklee berpotensi memulihkankan kembali fungsi hati dan buah pinggang supaya kembali normal. Ini akan membenarkan organ-organ ini menyingkirkan asid urik yang berlebihan dari tubuh. Dengan itu, serangan gout akan dapat diatasi.

SumberShaklee International

Jadi tunggu apa lagi? Order sekarang. Hanya satu klik sahaja lagi.

Order Sekarang

Panduan MUDAH Untuk Pelanggan Membuat Pembelian Produk Shaklee Secara Online

penjimatan shaklee

Daftar Ahli Shaklee

Jangan ragu-ragu untuk bertanya.

Saya memang sangat-sangat ingin membantu anda:

signature Testimonial Set Eczema Shaklee Untuk Bayi Dan Orang Dewasa

Kawasan COD: Bangi – Kajang – Serdang – Putrajaya

Call/Whatsapp/Sms : +6011-1569 0082

Daftar Ahli Untuk Harga Menarik

Facebook: Adilah Manaf

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge