Kenapa Sakit Kepala Datang Menyerang Setiap Kali Hormon Tak Stabil?

Wanita lebih mudah mengalami masalah sakit kepala jika dibandingkan dengan lelaki. Biasanya kesakitan yang dirasai adalah lebih teruk.

  • Mengapakah sakit kepada menjadi satu masalah buat kaum hawa?
  • Bagaimanakah kaedah untuk mengawal kesakitan tersebut?

Terdapat banyak faktor yang menyumbang kepada sakit kepala ini termasuklah faktor keturunan dan usia. Namun begitu, selalunya terdapat perhubungan antara sakit kepala dengan perubahan hormon.

Sakit kepala selalunya bermula ketika waktu seseorang itu didatangi haid buat kali pertama dan ketika kedatangan haid pada setiap bulan sepanjang tahun-tahun kesuburan. Pil pencegah kehamilan dan terapi hormon juga mampu mencetus sakit kepala. 


Apakah penjelasan yang paling mudah tentang masalah ini?

Semua ini adalah kerana hormon estrogen dab progesteron yang memainkan peranan penting dalam mengawal kitaran haid dan kehamilan sekaligus memberikan kesan kepada bahan kimia dalam otak yang berkaitan dengan sakit kepala.

Tahap tinggi atau rendahnya estrogen dalam darah selalunya berhubung kepada tinggi atau rendahnya tahap serotonin, bahan kimia dalam otak yang membantu mengawal mesej kesakitan. Tahap estrogen yang tinggi boleh menyembuhkan sakit kepala sementara tahap estrogen yang rendah boleh menyebabkan sakit kepala menjadi lebih teruk,

Apa Yang Boleh Kaum Hawa Lakukan?

Perubahan terus menerus terhadap tahap hormon boleh memberi kesan kepada corak sakit kepala. Doktor anda boleh membantu merawat atau mencegah sakit kepala itu.

Ketika Haid

Sakit kepala merupakan gejala biasa sindrom pra haid dan dikatakan kira-kira 60 peratus wanita yang mengalami migrain melaporkan masalah sakit kepala sebelum atau ketika haid.

Masalah ini mampu diatasi dengan mengambil ubat pelega sakit kepala yang boleh dibeli di farmas. Cara hidup seseorang juga mampu menghilangkan sakit kepala. Amalkan pengambilan makanan berkhasiat, bersenam dengan kerap, kawal stress dan tidur dengan cukup. Berlatih teknik menenangkan diri boleh membantu menghilangkan sakit kepala.

Jika anda mengalami migrain disebabkan oleh haid, ubat anti radang bukan steroid merupakan rawatan awal meringankan kesakitan. Sekiranya keadaan semakin teruk, ubat yang lebih kuat mungkin diperlukan. Jika anda mempunyai tiga atau lebih serangan sakit kepala yang melemahkan dalam masa sebulan, doktor mungkin akan mencadangkan rawatan pencegahan dengan ubat ini atau ubatan-ubatan lain.

Jika kitaran haid adalah tetap, adalah lebih baik untuk mengambil ubat pencegah sakit kepala bermula dari beberapa hari sebelum kedatangan haid dan menyambungnya pada beberapa hari pertama haid. Jika anda mengalami migrain di sepanjang kitaran haid atau haid tak teratur adalah lebin baik mengambil ubat pencegahan setiap hari.

period pain

Jika Wanita Menggunakan Pil Pencegah Kehamilan

Sesetengah wanita mengalami sakit kepala buat kali pertama selepas menggunakan pil pencegah hamil atau kaedah pencegahan hormon lain. Bagi sesetengah orang, pencegahan kehamilan merubah corak sakit kepala yang wujud, kadangkala menjadi lebih baik dan kadangkala lebih kronik.

Jika kaedah pencegahan kehamilan ini menyebabkannya menjadi lebih buruk, sebaik-baiknya anda berjumpa dan mendapatkan nasihat doktor tentang perkara ini.

Ketika Mengandung

Tahap estrogen meningkat dengan mendadak pada permulaan kehamilan. Migrain selalunya akan semakin baik atau mungkin hilang ketika mengandung.Kadangkala sakit kepala akibat tekanan juga akan beransur baik ketika hamil. Selepas melahirkan anak, penurunan hormon estrogen secara mendadak akan mencetuskan kembali sakit kepala.

Jika anda mengalami sakit kepala ketika hamil, tanyalah doktor mengenai rawatan pilihan. Banyak ubat sakit kepala yang berbahaya dan memberikan kesan kepada kandungan. Jika sakit kepala bertambah baik ketika hamil, anda boleh merasai keadaan yang sama ketika menyusu bayi. Tahap estrogen akan meningkatkan hormon lain yang membantu mengurangkan rasa sensitif terhadap kesakitan. Namun begitu, anda perlu berhati-hati terhadap ubat sakit kepala ketika menyusukan bayi.

Ketika Menopause

Menopause merupakan waktu puncak terhadap perubahan corak sakit kepala. Bagi kebanyakan wanita, migrain baik semasa menopause tetapi sakit kepala akibat tekanan menjadi semakin teruk.

Terapi hormon juga boleh memberikan kesan kepada sakit kepala. Terapi hormon menopause menyebabkan sakit kepala yang teruk terhadap sesetengah wanita dan begitu juga sebaliknya.

Jika sakit kepala berterusan selepas menopaus, anda boleh menyambung untuk menggunakan ubat yang sama dan teruskan gaya hidup yang sama seperti biasa. Jika anda memilih untuk menggunakan estrogen bagi mengawal tanda dan gejala menopaus, doktor akan mencadangkan tampalan estrogen pada kulit. Tampalan ini akan menghasilkan bekalan estrogen yang tetap dan rendah di mana ia kurang menyebabkan sakit kepala yang teruk.

Mengapakah Ambil Ubat Sedangkan Rawatan Alternatif Adalah Semulajadi, Selamat Dan Berkesan? 

Secara jujurnya, saya sangat ‘highly recommend’ untuk wanita diluar sana bagi mencuba cara alternatif dengan mengamalkan pengambilan supplemen semulajadi Shaklee bagi mengatasi masalah sakit kepala dan masalah hormon atau period wanita juga boleh distabilkan melalui pengambilan bahan semulajadi. Di samping itu, cara alternatif ini tiada kesan sampingan tetapi perlu konsisten dan bersabar untuk diteruskan.

Amalkan Pengambilan Vitamin Anti-Stress

Saya mengamalkan vitamin semulajadi B-Complex Shaklee dan beberapa vitamin dan supplement lain bagi membantu saya lebih cergas dan bertenaga. Vitamin B-complex turut dikenali sebagai vitamin penenang atau vitamin anti-stress. Suplemen Shaklee sudah pastinya semulajadi, bebas dadah, berkesan dan juga selamat.

B Complex

Vitamin B-Complex Shaklee sangat disarankan bagi mereka yang sering terdedah kepada tekanan seperti pelajar, pekerja, peniaga, dan sudah semestinya wanita-wanita, ibu-ibu dan isteri-isteri yang hebat di luar sana!

Perbandingan Antara English Primrose Oil Dan Borage Oil (GLA Complex Shaklee)

Ramai yang bertanya tentang produk EPO Shaklee, mendorong saya untuk berkongsi tentangnya. EPO atau English Primrose Oil, dibuat dari sejenis bunga bernama English Primrose, sekian lama digunakan untuk menyelesaikan masalah wanita dan sakit sendi. Hinggakan nama EPO disalah-sangka sebagai nutrien macam DHA, EPA, etc. EPO sebenarnya minyak dari bunga english primrose.


Dalam minyak english primrose ni mengandungi GLA (gamma-linolenic acid) dan minyak inilah yang berguna untuk selesaikan beberapa masalah tersebut. GLA ini juga terkandung dalam bunga borage yang digunakan sebagai bahan utama dalam GLA Complex Shaklee.

Perbezaan English Primrose Oil dengan Borage Oil (GLA Complex Shaklee)

GLA Complex Shaklee merupakan kombinasi minyak borage yang mengandungi asid gamma linolenik (GLA), asid linolenik (LA), minyak bunga matahari dan vitamin E.

Menggalakkan rasa kelegaan semasa kitaran haid bulanan
Biasanya, asid gamma linolenik digunakan secara tradisional bagi melegakan kesakitan semasa datang haid, sakit kepala, mengatur kitaran haid dan melegakan tanda-tanda putusnya haid.

Jadi, apakah perbezaan antara EPO dengan borage oil?

Borage oil mengandungi GLA yang lebih tinggi dari EPO iaitu sebanyak 25% berbanding 10% GLA dalam EPO.

Kelikatan GLA yang lebih tinggi terbukti lebih baik untuk membantu dalam beberapa masalah kesihatan seperti PMS, arthritis, malah ekzema.

GLA Complex

Bukan itu saja, GLA Complex Shaklee mengandungi Vitamin E dan minyak biji bunga matahari yang kaya dengan asid lemak Omega-6. Daun borage juga dikatakan galactogogue yang bagus (dalam GLA Complex Shaklee bukan daun, tapi biji bunga borage).

Borage oil juga digunakan pada akhir kehamilan untuk mematangkan serviks.

Usah perjudikan kesihatan anda dengan pengambilan ubat-ubatan untuk atasi migrain. Mungkin inilah masanya anda memikirkan untuk menggunakan rawatan alternatif yang selamat dan semulajadi ini.

Yang penting ianya berkesan untuk saya dan ramai lagi orang di luar sana! 

Bertindaklah sekarang sebelum terlambat!

Untuk sebarang kemusykilan dan pertanyaan. Sila hubungi saya untuk konsultasi premium: 

signature Testimonial Set Eczema Shaklee Untuk Bayi Dan Orang Dewasa

Kawasan COD: Bangi – Kajang – Serdang – Putrajaya

Call/Whatsapp/Sms : +6011-1569 0082

Daftar Ahli Untuk Harga Menarik

Facebook: Adilah Manaf

3 comments for “Kenapa Sakit Kepala Datang Menyerang Setiap Kali Hormon Tak Stabil?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge