Kenali Jenis Jerawat Untuk Atasi Masalah Kulit Muka

Kulit berjerawat merupakan masalah yang menghantui hampir 80 peratus rakyat Malaysia. Malahan, masalah kulit muka ini adalah masalah yang lazimnya  dihadapi oleh setiap individu seantero dunia.

Saya pun sering menghadapi diserang jerawat lebih-lebih lagi bila hampir period. Mengikut kajian, setiap jerawat ini adalah berbeza mengikut jenis-jenisnya.

Oleh kerana jerawat ini ada pelbagai jenis maka tak hairanlah penyelesaiannya juga tak sama!

Mari kita sama-sama mengenali jenis-jenis jerawat dalam usaha kita untuk mengatasi masalah kulit muka. 

1. Jerawat biasa

Jerawat biasa ini terbahagi kepada 3 jenis iaitu:

  • Blackhead (bintik hitam) – Berbeza dengan bintik putih, bintik hitam ini terjadi kerana liang atas telah terbuka dan pigmen kulit telah teroksida dengan oksigen. Ianya belum dijangkiti kuman namun elakkan dari menggunakan scrub muka kerana ianya akan memburukkan lagi keadaan.
  • Whitehead (bintik putih) – Bintik putih ini berlaku kerana sebum telah memenuhi liang kulit muka dan menyebabkannya tersumbat dan kulit telah mati. Liang telah tertutup diatas dan memerlukan rawatan intensif. 
  • Papules – Liang kulit muka dan sekitar telah dijangkiti kuman dan berlaku radang.
  • Pustules – Peringkat yang lebih kronik dari papules. Liang kulit muka juga telah diserang kuman dalam tempoh yang lama menyebabkannya radang mengeluarkan nanah dari liang kulit muka.

2. Jerawat Serius Atau Acne Vulgaris

  • Nodul -Lebih dikenali sebagai jerawat batu dalam masyarakat kita. Jerawat ini sakit bila disentuh. Kelihatan berbonjol dan bersaiz lebih besar dari jerawat biasa. Lazimnya, akan meninggalkan parut dimuka dan berulang-ulang di kawasan yang sama.
  • Sista – Sista atau cyst ini terjadi akibat kombinasi jerawat-jerawat nodul yang bercantum antara satu sama lain sehingga membentuk sista yang besar. Jangan sesekali memicit jerawat ini kerana ianya akan menjadikannya lebih merebak dan meninggalkan parut yang tak diingini. 

3. Jerawat Kronik Atau Acne Rosacea

Masalah kulit muka ini sering disalahtafsir sebagai sejenis jerawat. Sebenarnya ia bukan jerawat dan sudah tentu rawatannya juga berbeza. Acne Rosacea ini wujud sebagai bonjolan bernanah berwarna merah dan tak mempunyai bintik hitam. Seolah-olah sama dgn acne vulgaris.

Jika dibiarkan tanpa rawatan, anda berisiko menghadapi bengkak hidung. Disarankan untuk anda berjumpa pakar kulit untuk masalah ini. Lazimnya menyerang wanita berumur 30 tahun dan ke atas

4. Jerawat Kronik Lain (Severe Acne) 

  • Acne Conblongata – Tahap yang paling teruk bagi Acne Vulgaris. Biasanya menyerang lelaki. Meninggalkan kesan parut kekal dan menyerang kawasan muka, dada, belakang badan, atas tangan, punggung dan peha. Lazimnya menyerang belia berusia 10 tahun ke 30 tahun.
  • Acne Fulminans –  Masalah kulit ini ajan menyerang secara tiba-tiba selepas dijangkiti masalah acne conblongata. Biasanya akan dihadapi oleh golongan lelaki dan usia muda. Simptom-simptomnya diserang demam, gatal yang teruk dan tak bereaksi kepada antibiotik.
  • Gram-Negative Folliculitis–  diakiatkan oleh jangkitan kuman berkemungkinan kerana kesan dari rawatan antibiotik dalam jangkamasa lama untuk merawat jerawat pustules atau sista. Masalah kulit muka ini jarang berlaku dan boleh dirawat. 
  • Pyoderma Faciale (Rosacea Fulminans)– Hanya dihadapi oleh wanita berusia dalam lingkungan usia 20 ke 40 tahun. Simptom yang dihadapi adalah seperti jerawat batu (nodules) besar yang sakit, luka-luka. Menyerang secara mendadak dan berpotensi menyerang mereka yang tak pernah menghadapi masalah jerawat. Ianya akan berlarutan untuk beberapa tempoh tertentu dan akhirnya akan sembuh.

Saranan saya untuk masalah jerawat yang kronik, anda perlu segera untuk berjumpa dengan pakar kulit atau dermatologist.

Jangan dibiarkan berlarutan atau anda hanya menggunakan produk-produk di farmasi.

Masalah kulit muka yang serius dan kronik ini memerlukan konsultasi berterusan dari dermatologist dan mengambil masa untuk sembuh.

Kisah Akak Ni Setelah 7 Tahun Cari Solusi Kulit Muka Berjerawat

Kisah Ummi Zainab Yang Kulit Muka Teruk Terjejas Akibat Resdung Dan Jerawat

Saya Ummi Zainab Mohamad, Nama glemer di Fb Ummi Ussi (Cik Zai). Sebelum ini tak pernah kenal apakah itu Shaklee. Tak pernah tahu dan tak pernah diberitahu walaupun saya yang sangat aktif berinternet. Sehinggalah satu hari, saya ke hospital dan diperkenalkan oleh seorang Doktor. Langkah kanan gamaknya masuklah bilik No.1 dan saya menceritakan segala masalah saya kepada doctor tersebut . Tq yer doc !
.
Ok dipendekkan cerita, setelah diperkenalkan melalui flyer shaklee yang doc bagi saya tak mencuba terus sehinggalah saya tengok banyak suplemen di rumah saudara saya. So dia pulak menceritakan kebaikan Shaklee kepada saya. Ingat lagi suplemen first saya cuba adalah Alfalfa Complex.
.
Saya diberitahu Alfalfa Complex ni sesuai untuk penyakit resdung. So saya cubalah. Alhamdulilah memang menakjubkan kegatalan dimuka, hidung, lelangit, telinga kembali berkurang dan sembuh dengan sekelip mata. Kalau dulu saya peruntukkan hampir RM 300.00 untuk settle masalah resdung saya ni (facial muka, berbekam, beli batang rokok resdung) tetapi dengan Alfalfa Compex saya hanya peruntukkan RM 53.75 (harga bukan ahli) yang kuantiti sebanyak 330 biji. Bonusnya lagi masalah keputihan dan masalah dalaman saya semakin pulih dan hilang terus .. Menakjubkan !!!
.
Sejak dari sebotol Alfalfa Complex saya mula yakin bersama Shaklee. Saya semakin rajin google dan mencari input2 dan sharing/testimoni dari pengguna dan kebaikan dari suplemen shaklee.
.
Ok Settle masalah resdung & keputihan. Saya fokus untuk kecantikan kulit muka pula. Muka saya dulu teruk (kusam, bernanah,sensitif, berparut dan berjerawat) .Untuk masalah itu, saya mula mencuba set kecantikan kulit muka. Saya pernah cuba suplemen Esp, Vivix, Vitamin C, Vitamin E, Alfalfa Complex, B-Complex.Omega Guard,Herblax dan set skincare pula saya memilih Skincare Enfuselle (masa itu saya pakai sebab kulit muka teruk) sekarang dah takde jerawat saya kembali setia dengan Set SkinCare Nutriwhite (Kulit dah kelihatan normal dah). Memang banyak saya guna suplemen shaklee tetapi saya tak beli semua sekaligus la. Ada duit saya topup sikit untuk suplemen . Saya laburkan untuk diri saya sendiri. Semua BERJAYA kerana saya KOSISTEN guna selama 2 tahun.
.
Alhamdulilah, Allah dah temukan saya dengan suplemen yang sangat berkualiti dengan ujian klinikal yang terbaik dan ia sangat sesuai dengan diri saya. Tahniah untuk diri saya sendiri dan juga untuk berjuta-juta pengguna/testimoni lain yang telah berjaya bersama Shaklee.
.
Yang masih ragu-ragu dengan shaklee . Cuba dulu .. Alami sendiri.. Jangan buat andaian sebelum mencuba. Apa-apapun semoga testimoni ini memberi manfaat pada semua .
.
Sharing dari hati ….
.
Yang ikhlas,
Ummi Ussi

Kenali Kombinasi Vitamin Untuk Kulit Cantik Dan Gebu

 

Manakala untuk mereka yang menghadapi masalah kulit muka yang tidak kronik atau pun yang telah sembuh sepenuhnya dari jerawat serius. Laburkanlah wang anda untuk kombinasi  vitamin penjagaan kulit muka supaya kulit anda bukan sahaja lebih sihat malah kekal cantik dan gebu sehingga suami pun tak mahu keluar rumah (eh!).

Ianya adalah kombinasi 3 vitamin cantik dan unggul untuk menambat hati suami seperti baru bercinta! Kombinasi vitamin cantik tersebut adalah B-ComplexVitamin C dan Vitamin E dan Garlic Complex sebagai antibiotik semulajadi.

Untuk mendapatkan hasil yang lebih mantap, kekal tahan lama dan anti penuaan, ambillah bersama tiga lagi kombinasi vitamin/ supplement cantik iaitu ESPGLA Complex dan Collagen Powder.

Bacaan lanjut boleh klik Rahsia Kulit Cantik Dan Gebus-Gebas!

Penjagaan Dari Luaran Pun Sangat Penting!

Bukannya suka-suka ‘claim’ kami pencuci semulajadi yang terbukti berkesan tetapi menjalani analisis kulit secara ketat dan dibuktikan secara klinikal.

Bebas Dari 1500 Bahan Kimia Yang Biasa Ada Dalam Skincare

Satu perkara yang saya sangat fanatik dengan Shaklee sejak dahulu ialah pihak Shaklee takkan mengorbankan keselamatan dan ketulenan produk untuk menghasilkan produk yang semulajadi dan berkesan.

YOUTH™ adalah produk pertama di dunia yang dihasilkan secara 100% dengan bahan semulajadi. Paling best, produk ini terhasil tanpa sebarang bahan kimia berbahaya dan bahan yang memberi kesan kepada kehijauan bumi.

[Klik Aje Kalau Nak Tahu Lebih Lanjut Tentang Ramuan Semulajadi YOUTH™]

Pihak Shaklee telah menyaring lebih dari 350 bahan pencemar, bendasing dan racun perosak dari setiap bahan botanikal sebanyak 3 kali ganda daripada standard yang ditetapkan. Wow! Sangat selamat.

Lebih dari itu, pihak Shaklee juga menjalankan lebih dari 100 ribu ujian kualiti saban tahun hanya untuk memastikan setiap produk yang dipasarkan adalah selamat dan semulajadi.

YOUTH™ Adalah Harapan Untuk Kulit Yang Cantik

Bagi wanita mahu pun lelaki. Kulit yang cantik dan sihat adalah idaman semua peringkat usia. YOUTH™ adalah jawapan bagi semua masalah kulit. YOUTH™ sesuai untuk semua jenis kulit. 

  • Sekiranya anda masih lagi muda. Bersedia dari sekarang untuk kulit kekal sihat, cantik dan muda.
  • Sekiranya anda ada masalah kulit, Youth sedia merawat apa sahaja masalah kulit anda.
  • Sekiranya anda sudah berusia. Why not? Youth terbukti secara klinikal memudakan kulit 10 tahun dari usia sebenar!

Nak Tahu Lebih Lanjut? Boleh Whatsapp Saya Sekarang.

mssg.me/celikvitamin

Atau Nak Order Terus Sekarang? Hanya satu klik sahaja lagi.

Order Sekarang

Panduan MUDAH Untuk Pelanggan Membuat Pembelian Produk Shaklee Secara Online

penjimatan shaklee

Daftar Ahli Shaklee

Jangan ragu-ragu untuk bertanya.

Saya memang sangat-sangat ingin membantu anda:

signature Testimonial Set Eczema Shaklee Untuk Bayi Dan Orang Dewasa

Kawasan COD: Bangi – Kajang – Serdang – Putrajaya

Call/Whatsapp/Sms : +6011-1569 0082

Daftar Ahli Untuk Harga Menarik

Facebook: Adilah Manaf

5 comments for “Kenali Jenis Jerawat Untuk Atasi Masalah Kulit Muka

  1. tira
    14 October, 2014 at 4:54 pm

    assalam, saya minta izin utk share tentang jerawat. boleh ke?

  2. 24 August, 2015 at 10:45 am

    terima kasih infonya sis 🙂

  3. Yani
    31 December, 2015 at 1:12 am

    Jenis kulit saya ni dia bijik bijik kecil. Kalau picit dia keluar. Tapi bagaimana nak hilang ya? Sebab dia takkan pernah habis.

    • 5 January, 2016 at 3:36 pm

      Kesihatan kulit ini bukan sahaja hanya luaran. Tetapi perlu juga bermula dari dalaman dengan mengambil nutrisi yang tepat dan mencukupi untuk kesihatan kulit.

      Laburkanlah wang anda untuk kombinasi vitamin penjagaan kulit muka supaya kulit anda bukan sahaja lebih sihat malah kekal cantik dan gebu.

      Hubungi saya untuk sebarang konsultasi 🙂
      +6011-15690082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge