Cara Berkesan Merawat Bell’s Palsy Supaya Sembuh Dengan Cepat

Bell’s Palsy adalah sejenis penyakit yang menyebabkan sebahagian otot muka menjadi lemah lalu menjadi lumpuh. Kerosakan pada saraf yang mengawal otot sebelah muka menyebabkan sebahagian muka itu menjadi berat dan jatuh. Bila dilihat dari hadapan, wajah pesakit Bell’s Palsy seolah-olah senget sebelah.

Walaupun begitu, perlu diingatkan. Bell’s Palsy bukanlah serangan stroke dan berita baiknya ia tidak berbahaya seperti serangan angin ahmar.

Kerosakan saraf pada otot muka ini menjejaskan deria rasa dan kawalan terhadap penghasilan air liur dan juga air mata. Penyakit ini datang menyerang secara tiba-tiba, biasanya dalam masa semalaman sahaja. Kebiasaannya, ia akan pulih dengan sendirinya tetapi memakan masa lama untuk sembuh.


Simptom-Simptom Penyakit Bell’s Palsy

Berikut adalah beberapa gejala yang boleh dikenalpasti tentang penyakit ini:-

  • Kelemahan secara tiba-tiba atau kelumpuhan pada sebelah muka menyebabkan ia terasa berat.
  • Air liur kerap meleleh.
  • Mata bermasalah seperti mata berair secara berlebihan atau mata kering menjadi terlalu kering.
  • Kehilangan keupayaan deria rasa.
  • Rasa sakit di bahagian telinga atau belakang telinga.
  • Terasa kebas pada sisi wajah yang terjejas.
  • Kepekaan terhadap bunyi meningkat secara tiba-tiba.

10 Petua Yang Anda Boleh Amalkan Untuk Bell’s Palsy

1. Anda boleh tuamkan bahagian yang terjejas sebanyak 2 ke 3 kali sehari.

2. Jangan mendedahkan diri di bawah kipas yang terlalu laju atau suhu penghawa dingin terlalu sejuk. 

3. Hentikan atau kurangkan dulu pengambilan minuman yang sejuk atau berais.

4. Dinasihatkan untuk tidak melakukan urutan muka kerana bimbang akan memburukkan lagi keadaan.

5. Sekiranya ingin menggunakan cecair mata, dapatkan preskripsi dari doktor yang bertauliah. Jangan beli sendiri di farmasi atau kedai runcit.

6. Tabiat pemakanan juga perlu diubah sementara. Jangan ambil posyen yang terlalu kenyal, melekit atau keras untuk mengelakkan tercekik.

7. Jika hampir keseluruhan mulut lumpuh, ambil diet lembut yogurt, puding, kentang lenyek, sup dan sayur-sayuran lembut. 

8. Ambil makanan yang kaya dengan vitamin B12, vitamin B6 dan zink kerana ia akan menggalakkan pemulihan dan pertumbuhan saraf. Makanan tinggi vitamin B12 termasuk keju, makanan laut, telur dan susu. Sumber vitamin B6 termasuk bayam, lada, tuna, kembang kol, pisang dan brokoli.

9. Pastikan anda mengambil supplemen tambahan yang selamat, semulajadi dan berkesan seperti BComplex atau Zinc Complex. Ia perlu untuk memastikan tubuh mendapat cukup nutrisi yang diperlukan untuk sembuh.

10. Ambil masa untuk mendapatkan informasi sepenuhnya tentang Bell’s Palsy supaya anda akan lebih tenang dan sabar dalam mengharungi cabaran ini. Jika pasangan anda menghadapi masalah ini, sabarlah dengan kerenahnya dan selalulah berada di samping mereka untuk memberi semangat.

Senaman Untuk Pesakit Bell’s Palsy

Senaman Untuk Muka

Senaman Untuk Menutup Mata

*Kredit untuk The Bell’s Palsy Association UK

Amalkan Pengambilan Vivix Shaklee Untuk Penyembuhan Yang Lebih Cepat 

Ini adalah solusi kepada masalah penyembuhan Bell’s Palsy. Seperti yang dinyatakan di atas tadi. Penyakit ini mengambil masa untuk sembuh seperti sediakala. Tetapi, kenapa perlu tunggu sekiranya anda boleh ambil Vivix Shaklee untuk sembuh lebih cepat. 

Sukar untuk menjalankan aktiviti harian dan berhadapan dengan orang ramai jika lambat sembuh. Lebih-lebih lagi jika kita perlu bekerja dan menguruskan rumahtangga.

Lihat di bawah ini. Puan Faiza Suhada bangun pagi tiba-tiba muka kaku sebelah tak bergerak.

“2 OKTOBER 2015

Saya bangun pagi, sebelah muka dah jatuh.
Tak boleh senyum, mata tak dapat tutup, air mata mengalir macam menangis.
Sakit, rasa tegang je.

Doktor sahkan saya diserang Bell’s Palsy. Bukan stroke. Tapi kelemahan sebelah otot muka.Saya diberi steroid.

Punca UNKNOWN.

Tapi maybe sebab saya menyusukan dan baru lepas bersalin, saya tidak mengambil sebarang steroid lagi selepas tu.

Amalkan Supplement Shaklee:
Vivix
Omega Guard
B Complex
Vitamin E

Saya juga menjalani fisioterapi.

Alhamdullilah selepas 90 hari, saya diberi kesempatan SENYUM kembali.”

Puan Faiza Suhada

Saya sendiri berpeluang jumpa sendiri dengan Puan Faiza Shuhada. Memang berbeza dengan foto beliau ketika Bell’s Palsy.

Malah, kulitnya kian gebu dan mulus gittew. Tiada rahsia apa pun cuma konsisten dengan pengambilan Vivix membantu beliau untuk pulih 100 peratus. Alhamdulillah!

Vivix Shaklee (best recommended!)

Supplemen terbaik dalam Shaklee. Supplemen yang wajib diambil untuk pesakit Bell’s Palsy segera sembuh.

Vivix merupakan minuman kesihatan yang terhasil daripada anggur muscadine, elderberi dan purple carrot. Kombinasi semulajadi ini menghasilkan satu supplemen terbaik dan lengkap untuk membantu memulihara DNA yang sering terdedah kepada serangan radikal bebas.

Ia membantu mempertingkat antibodi dan mempercepat proses penyembuhan Bell’s Palsy.

Ia bukan sahaja untuk penyembuhan penyakit malah kaya dengan pelbagai khasiat lain! 

 

Kombinasi Vitamin B-Complex Melengkapkan Proses Penyembuhan Anda!

Vitamin B-12 adalah salah satu daripada lapan vitamin B yang terkandung dalam B-Complex Shaklee. Badan menggunakan vitamin untuk menukar makanan kepada tenaga. Ia juga membantu untuk menyokong fungsi saraf, pembentukan sel darah merah.

B-9 dalam supplemen ini pula membantu mengawal mood dan emosi kerana mengharungi penyakit ini memang memerlukan ketabahan dari aspek emosi dan spiritual.

Tuan Puan Yang Budiman,

Setiap penyakit ada ubatnya. Berusahalah dan cubalah rawatan alternatif ini untuk kesembuhan.

Justeru, adakah anda hanya berdiam diri dan termenung tanpa kuasa tindakan? Perlukan konsultasi terlebih dahulu? Hubungi nombor saya yang tertera di bawah. Percuma sahaja!

Jadi tunggu apa lagi? Order sekarang. Hanya satu klik sahaja lagi.

Order Sekarang

Panduan MUDAH Untuk Pelanggan Membuat Pembelian Produk Shaklee Secara Online

penjimatan shaklee

Daftar Ahli Shaklee

Jangan ragu-ragu untuk bertanya.

Saya memang sangat-sangat ingin membantu anda:

signature Testimonial Set Eczema Shaklee Untuk Bayi Dan Orang Dewasa

Kawasan COD: Bangi – Kajang – Serdang – Putrajaya

Call/Whatsapp/Sms : +6011-1569 0082

Daftar Ahli Untuk Harga Menarik

Facebook: Adilah Manaf

6 comments for “Cara Berkesan Merawat Bell’s Palsy Supaya Sembuh Dengan Cepat

  1. 6 February, 2016 at 11:16 pm

    Owh, ada senaman eh untuk bell’s palsy ni..
    Fatin recently posted…Testimoni Berhenti Merokok Dengan Vivix ShakleeMy Profile

  2. iz
    28 December, 2016 at 6:28 pm

    saya pun tak tau penyakiy ini .. dari kecil saya ingat kekurangan sejak lahir .. sekarang dah umut 23 tahun .. x tahu camna nk ubat

    • 5 January, 2017 at 7:06 pm

      InshaAllah boleh ikhtiar sihat dengan vivix 🙂

  3. 26 July, 2018 at 4:46 pm

    Saya ada saudara yg kena simptom macam ni..

    • 1 August, 2018 at 1:16 am

      InshaAllah boleh ikhtiar. Boleh sembuh.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge