7 Tips Pastikan Kita Tidak Di Serang Stroke Angin Ahmar 

Strok adalah penyakit yang mengancam nyawa. Angin ahmar berlaku apabila keadaan gumpalan darah terjadi dalam saluran darah dan menyekat apabila bekalan darah ke bahagian otak sehingga menyebabkan sel otak tidak berfungsi dan mati.

Angka statistik menunjukkan bahawa 80 peratus kes serangan stroke boleh dicegah sekiranya kita tahu dan faham apa yang perlu dilakukan untuk menghindari penyakit ini. Luangkanlah masa untuk membaca kerana ia mungkin menyelamatkan nyawa orang yang anda sayang.


7 Tips Cegah Dari Di Serang Angin Ahmar

Berikut adalah 7 tips menurut Harvard Health Publications yang boleh kita amalkan untuk mula menghindari diri dari risiko terkena serangan stroke.

Ingatlah! Langkah pencegahan mungkin akan menyelamatkan nyawa kita.

1. Rendahkan Tekanan Darah Tinggi 

Tekanan darah tinggi merupakan faktor terbesar yang mengundang serangan stroke jika tidak terkawal tak kira sama ada lelaki atau wanita. Ia akan meningkatkan risiko terkena stroke. Memantau tekanan darah adalah sangat penting dan jika ia tinggi rawatlah dengan segera. 

Sasaran: Kekalkan tekanan darah di bawah 120 (atas) dan di bawah 80 (bawah).

Tips Untuk Turunkan Tekanan Darah :

 • Kurangkan pengambilan garam dalam diet tidak lebih dari 1,500 mg sehari iaitu lebih kurang separuh sudu teh.
 • Hindari makanan yang tinggi kolestrol seperti burger, keju, telur kuning dan lain-lain.
 • Makan 4 ke 5 cawan buah dan sayur setiap hari, ikan 2 ke 3 kali seminggu dan bijirin seperti oat dalam diet sehari. Amalkan pengambilan produk tenusu rendah lemak.
 • Bersenam dengan kerap sekurang-kurangnya 30 minit sehari berjalan kaki.
 • Berhenti merokok sekarang sekiranya anda merokok.
 • Sekiranya memerlukan ubat, jumpa doktor untuk sebarang preskripsi.

Kisah Suami Saya Sendiri Yang Berjaya Turunkan Tekanan Darah

2. Turunkan Berat Badan

Kadar obesiti di Malaysia antara tertinggi di Asia sebab orang Malaysia suka makan tanpa kawalan. Tidak kira masa. Ia mengundang pelbagai penyakit seperti kencing manis, tekanan darah tinggi sekaligus meningkatkan risiko diserang stroke. Sekiranya kita obesiti, seeloknya kuruskan badan kerana kehilangan berat serendah 10 paun mengurangkan impak diserang angin ahmar.

Sasaran: Kekalkan Berat Badan Unggul (BMI) di bawah 25.

Tips Untuk Kurus:

 • Hadkan atau jangan ambil makan yang berlemak (saturated and trans fats).
 • Cuba makan tidak lebih daripada 1,500 ke 2,000 kalori sehari. Ini bergantung kepada keperluan kalori seharian. Setiap orang mempunyai keperluan kalori berbeza. Anda boleh periksa Basal Metabolic Rate (BMR) untuk mengetahui keperluan kalori seharian.
 • Tingkatkan kekerapan senaman dengan aktiviti seperti berjalan kaki, golfing, badminton, berenang dan lain-lain. 

3. Bersenam Dengan Lebih Kerap

Bersenam akan membantu kita untuk kurus dan dalam masa yang sama akan menurunkan tekanan darah. Kerap bersenam juga secara tak langsung adalah mengurangkan risiko stroke.

Satu kajian pada tahun 2012 menunjukkan bahawa wanita yang bersenam dengan berjalan 3 jam seminggu kurang berisiko diserang angin ahmar berbanding dengan yang tidak bersenam.

Sasaran: Bersenam secara konsisten dengan sekurang-kurangnya 5 hari seminggu.

Tips Senaman Efektif:

 • Senaman berjalan-jalan sekitar kejiranan setiap pagi selepas sarapan.
 • Sertai kelab kecergasan dan berkenalan dengan rakan yang ada objektif yang sama.
 • Bila kita sedang bersenam, cuba sampai di peringkat kita bernafas dengan kencang tapi masih lagi boleh berbual-bual. Itu adalah indikator supaya kita tidak ‘overdo‘.
 • Panjat tangga dan elakkan menggunakan lif selagi boleh.
 • Jika kita terlalu sibuk sehingga tidak ada 30 minit untuk bersenam dalam sehari, pecahkan kepada beberapa sesi. Satu sesi mungkin dalam lingkungan 10 ke 15 minit.

4. Kurangkan Pengambilan Alkohol

Apa yang selalu kita dengar dan tahu tentang keburukan minuman keras beralkohol sebenarnya BENAR. Satu kajian membuktikan bahawa jika kita mengambil alkohol dalam kadar sekali dalam sehari, risiko stroke mungkin rendah. Tetapi, jika kita mula minum lebih dari sekali dalam sehari, risiko untuk menghadapi stroke meningkat dengan cepat. 

Sasaran: Ambil minuman alkohol dalam kadar sederhana. 

Tips Berguna Tentang Alkohol:

 • Ambil segelas sahaja alkohol sehari.
 • Sekiranya anda ingin minum, ambillah wine merah sebagai pilihan pertama kerana ia ada resveratrol untuk melindungi otak dan hati.
 • Kalau boleh berhenti ambil alkohol atau ambil sekali dua dalam seminggu.

5. Rawat Atrial Fibrillation

Atrial fibrillation terjadi kenapa denyutan jantung tak teratur yang menyebabkan darah beku terbentuk dalam jantung. Darah beku ini boleh bergerak ke otak dan menyebabkan strok. Sesiapa yang ada penyakit ini meningkatkan risiko berkali-kali untuk menghidap strok.

Sasaran: Jika anda atrial fibrillation dapatkan rawatan segera.

Tips Rawatan:

 • Jika anda ada simptom seperti jantung berdebar-debar atau bernafas termengah-mengah, lakukan segera pemeriksaan doktor.
 • Anda mungkin perlu ambil ubat cair darah yang berdos tinggi seperti aspirin atau warfarin untuk mengurang risiko stroke akibat atrial fibrillation. 

6. Kawal Dan Rawat Kencing Manis Atau Diabetes

Mempunyai kadar gula yang tinggi dalam darah berpotensi merosakkan salur darah dan terhasilnya darah beku yang menyebabkan terjadinya stroke atau angin ahmar. 

Sasaran: Keep your blood sugar under control. Pastikan paras gula yang diambil di bawah kawalan.

Tips Penjagaan Diabetes : 

7. Berhenti Merokok

Smoking accelerates clot formation in a couple of different ways. It thickens your blood, and it increases the amount of plaque buildup in the arteries. “Along with a healthy diet and regular exercise, smoking cessation is one of the most powerful lifestyle changes that will help you reduce your stroke risk significantly,” Dr. Rost says.

Sasaran: Berhenti Merokok

Tips Berhenti Merokok:

 • Bertanya pada doktor cara yang terbaik untuk berhenti merokok.
 • Jangan putus asa. Kebanyakan perokok tegar menggunakan pelbagai cara sebelum ianya berkesan. Fikir setiap kali anda gagal berhenti, setiap kali itulah objektif untuk berhenti semakin hampir.it-smoking aids, such as nicotine pills or patches, counseling, or medicine.
 • Gunakan pelbagai kaedah seperti pil atau ‘patch’ nikotin,kaunseling atau ubat-ubatan.
 • Tetapi ramai sahabat perokok tegar yang telah berhenti merokok dengan pengambilan supplemen Vivix Shaklee. Semulajadi, selamat dan berkesan!

Kisah Brader Cool Ini Yang Berjaya Berhenti Merokok Selepas Berpuluh Tahun!

Bolehkan Pesakit Stroke Sihat Seperti Sediakala?

Mengikut statistik yang dikeluarkan oleh pihak Kementerian Kesihatan, 1 dari 8 orang yang terkena stroke dalam masa 30 hari akan maut. Justeru, sangat mustahak untuk kita mencegah terlebih dahulu dan tahu simptom-simptom serangan stroke supaya kita boleh mengelakkannya..

Namun, janganlah bimbang kerana dalam zaman moden ini ada pelbagai kaedah yang boleh kita usahakan untuk kembali pulih. Salah-satunya bagi saya yang selamat, semulajadi dan berkesan menggunakan supplemen semulajadi Vivix Shaklee.

Kisah Suami Rakan Saya Yang Kembali Sembuh Setelah Serangan Stroke

VIVIX TESTIMONI STROK

Kata kuncinya di sini ialah kuasa tindakan. Jika kita sayangkan nyawa, kita harus berusaha sedaya upaya untuk mengelakkan stroke ini dari berlaku.

Sekiranya kita atau individu yang kita sayangi telah mendapat stroke, percayalah. Cubalah Vivix Shaklee ini untuk kembali sembuh kerana kesihatan itu sangat bernilai.

Jangan Bertangguh Lagi! Sikap bertangguh mungkin mengancam nyawa!

Ayuh! Bertindaklah sekarang!

Kajian Bagaimana Resveratrol Dalam Vivix Membantu Pesakit Diabetes, Kanser Dan Stroke Untuk Kembali Sembuh

Jadi tunggu apa lagi? Order sekarang. Hanya satu klik sahaja lagi.

Order Sekarang

Panduan MUDAH Untuk Pelanggan Membuat Pembelian Produk Shaklee Secara Online

penjimatan shaklee

Daftar Ahli Shaklee

Jangan ragu-ragu untuk bertanya.

Saya memang sangat-sangat ingin membantu anda:

signature Testimonial Set Eczema Shaklee Untuk Bayi Dan Orang Dewasa

Kawasan COD: Bangi – Kajang – Serdang – Putrajaya

Call/Whatsapp/Sms : +6011-1569 0082

Daftar Ahli Untuk Harga Menarik

Facebook: Adilah Manaf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge