Makanan Terbaik Untuk Atasi Penyakit Arthritis Secara Semulajadi

Penyakit gout adalah satu bentuk arthritis yang terjadi akibat paras asid urik yang tinggi dalam darah. Ia menyebabkan terbentuknya kristal di persekitaran sendi yang menyebabkan kesakitan untuk melakukan aktiviti harian.

Asid urik dihasilkan oleh tubuh daripada sebatian kimia ‘purine‘. ‘Purine’ ini muncul secara semulajadi di dalam tubuh dan juga terkandung dalam makanan tertentu. Asid urik ini dikumuhkan melalui air kencing.

Kaedah terbaik untuk kita mengawal atau mencegah gout adalah dengan mengurangkan paras asid uric dalam tubuh iaitu dengan kawalan pemakanan. Pengambilan diet yang betul akan mengurangkan risiko diserang gout sekaligus memberi peluang untuk sendi yang terjejas kembali pulih.

Diet Yang Boleh Di Amalkan Untuk Cegah Gout

Banyak kajian yang telah dibuat untuk memberikan gambaran yang lebih jelas tentang peranan diet yang betul untuk mencegah gout daripada menjadi lebih kronik. 

Memang ada sesetengah makanan yang perlu dielakkan tetapi tidak semua makanan yang mengandungi purines tidak boleh dimakan. Bahkan, ada juga yang perlu dimasukkan ke dalam diet untuk mengawal paras asid urik dalam badan.

Tujuan diet untuk gout adalah untuk memberi makluman tentang faktor yang menyumbang kepada risiko terkena gout atau untuk mencegah gout menjadi lebih teruk. Sekaligus, akan mengurangkan risiko terdedahnya kepada penyakit-penyakit lain pula.

Berikut adalah prinsip asas diet untuk gout. Sama sahaja seperti yang disyorkan iaitu untuk diet seimbang dan sihat.

 • Kurangkan Berat Badan. Kegemukan atau obesiti meningkat risiko untuk gout. Kurangkan berat badan akan mencegah gout dari terjadi. Para pengkaji telah mencadangkan agar, golongan berisiko gout perlu kurangkan jumlah kalori dalam sehari dan kuruskan badan. Berat badan unggul akan mengurangkan risiko pelbagai penyakit bukan sahaja gout. 
 • Karbohidrat Kompleks. Perbanyakkan makan buah, sayur dan bijirin gandum. Ini semua adalah sumber karbohidrat kompleks. Elakkan makanan seperti roti putih, kek, minuman bergula dan produk yang tinggi kandungan sirap jagung berfruktosa.
 • Air. Kekalkan hidrasi tubuh dengan meningkatkan pengambilan air yang disyorkan iaitu minimum 8 gelas sehari. Air yang cukup dalam tubuh akan merendahkan risiko gout.
 • Lemak. Potong makanan berlemak tepu dari sumber seperti daging merah,Cut back on saturated fats from red meats, lemak ayam dan produk tenusu tinggi lemak. 
 • Protein.  Hadkan pengambilan protein dalam sehari terutamanya dari sumber seperti daging, ikan dan ayam kepada 4 ke 6 auns sehari (113 gram ke 170 gram). Ambil protein dari sumber seperti yoghurt rendah lemak, produk tenusu rendah atau tanpa lemak atau susu skim. Protein dari sumber ini akan mengurangkan paras asid urik dalam tubuh.

Makanan Yang Perlu Di Elakkan: 

 • Daging merah dan organ dalaman seperti hati, lidah, perut dan sebagainya.
 • Makanan laut bercengkerang seperti kerang, udang kara, tiram dan lain-lain.
 • Karbohidrat bertapis (refined) seperti roti putih, pasta, gula dan lain-lain.
 • Makanan diproses seperti hotdog, daging burger, fishball, snek dan lain-lain.
 • Minuman bergula tinggi seperti minuman dalam tin, minuman 3 dalam 1 dan lain-lain.
 • Arak atau alkohol. Sebolehnya berhenti atau hadkan kepada 1 gelas untuk wanita dan 2 gelas untuk lelaki dalam masa 24 jam.

Cadangan Menu Sihat Untuk Pesakit Gout

Di sini dicadangkan contoh menu yang mungkin boleh dijadikan panduan untuk mereka yang berisiko terkena serangan gout:- 

Sarapan Pagi

 • Gandum, bijirin tanpa gula beserta susu skim atau susu rendah lemak
 • 1 cawan strawberi segar
 • Secawan kopi
 • Segelas air masak

Makan Tengahari

 • Dada ayam dipanggang (2 auns) dimakan bersama roti wholemeal dan mustard.
 • Salad hijau yang dicampurkan dengan cuka balsamic dan minyak zaitun.
 • Susu skim atau susu rendah lemak
 • Segelas air masak

Makan Petang

 • 1 cawan buah ceri segar
 • Segelas air masak

Makan Malam

 • Salmon panggang (3-4 auns)
 • Kacang hijau yang dikukus atau dipanggang
 • 1/2 cawan pasta gandum dengan minyak zaitun
 • Segelas air masak
 • Yogurt rendah lemak
 • 1 cawan tembikai segar
 • Minuman bebas kafein seperti teh herba atau teh hijau.
Sumber dari Mayoclinic

Bagaimana? Mampukah anda untuk terus bertahan dengan menu yang dicadangkan ini? Sebaik-baiknya anda ikutlah selagi mampu. Jika tidak, gout akan datang dan merenggut kesihatan anda.

Justeru, saya ingin mengesyorkan buat anda yang mempunyai gout untuk melaburkan wang dan masa untuk mencuba rawatan alternatif yang selamat, semulajadi dan berkesan!

Jawapan Terbaik Untuk Penyakit Gout Anda Ialah Vivix Shaklee

Jika anda tanya pada saya. Produk manakah yang paling unggul dalam Shaklee. Jawapannya ialah Vivix Shaklee. Ini juga adalah jawapan tepat kepada penyakit Gout yang anda deritai selama ini.

Vivix Shaklee adalah tonik yang dirumuskan secara teliti dan telah pun banyak disiarkan di media massa ini membantu memulihkan kesihatan tubuh hingga ke peringkat sel. Kajian makmal telah menunjukkan ramuan utama dalam Vivix melindungi dan membaikpulih sel-sel DNA.

Dalam satu ujian klinikal yang dijalankan oleh saintis Shaklee, ramuan utama dalam Vivix juga telah melindungi tubuh dari tindakbalas keradangan yang berpunca dari pemakanan yang tidak sihat yang menyebabkan tubuh menjadi semakin tua dari usia sebenar. Di samping itu, melalui ujian klinikal juga telah menunjukkan tindakbalas Vivix yang melambatkan pembentukan protein AGE yang merosakkan sel-sel badan.

Pendek kata, vivix bukan sahaja membantu mengatasi masalah gout tetapi berfungsi sebagai tonik anti-penuaan meremajakan kembali sel-sel tubuh.

 

Pengambilan Vivix Shaklee yang berterusan membantu untuk mencegah buah pinggang dan hati daripada rosak sekaligus mencegah serangan gout dari berulang.

Perkara yang paling utama untuk pencegahan adalah mengubah gayahidup kepada lebih sihat dan amalan diet yang disyorkan untuk gout dan apa makanan yang perlu dielakkan. 

Penghasilan asid urik yang tinggi adalah risiko utama serangan gout tetapi dengan mengambil Vivix Shaklee, kita akan menyingkirkan faktor yang menyebabkan terhasilnya asid urik yang tinggi dalam tubuh iaitu masalah obesiti dan tekanan darah tinggi.

Di samping itu juga, Vivix Shaklee berpotensi memulihkankan kembali fungsi hati dan buah pinggang supaya kembali normal. Ini akan membenarkan organ-organ ini menyingkirkan asid urik yang berlebihan dari tubuh. Dengan itu, serangan gout akan dapat diatasi.

SumberShaklee International

Jadi tunggu apa lagi? Order sekarang. Hanya satu klik sahaja lagi.

Order Sekarang

Panduan MUDAH Untuk Pelanggan Membuat Pembelian Produk Shaklee Secara Online

penjimatan shaklee

Daftar Ahli Shaklee

Jangan ragu-ragu untuk bertanya.

Saya memang sangat-sangat ingin membantu anda:

signature Testimonial Set Eczema Shaklee Untuk Bayi Dan Orang Dewasa

Kawasan COD: Bangi – Kajang – Serdang – Putrajaya

Call/Whatsapp/Sms : +6011-1569 0082

Daftar Ahli Untuk Harga Menarik

Facebook: Adilah Manaf

 

4 comments for “Makanan Terbaik Untuk Atasi Penyakit Arthritis Secara Semulajadi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge