5 Kebaikan Kurma Untuk Tips Pemakanan Wanita Hamil

Wanita hamil perlu menjaga pemakanan semasa mengandung supaya kandungan mendapat zat yang secukupnya dan kesihatan ibu juga tidak terjejas.

Salah satu tips pemakanan yang bagus untuk diamalkan oleh wanita hamil adalah makan kurma. Kurma atau tamar ini adalah tumbuhan yang mempunyai pelbagai khasiat yang terbukti secara saintifik.

Dalam Islam juga sering didedahkan tentang khasiat kurma  dan ianya disebut sebanyak 21 kali dalam ayat Al-Quran. Dalam beberapa hadith Rasulullah SAW juga pernah diriwayatkan tentang khasiat kurma. Makan kurma atau tamar itu sendiri adalah sunnah Rasulullah SAW. 
 

Kenapa Ibu Hamil Perlu Beria-ria Menjaga Pemakanan?

Sebelum ke topik kurma tadi, saya ingin berkongsi sebab kenapa ibu hamil perlu menjaga pemakanan semasa mengandung.

Ada 2 Sebab Utama kenapa kita perlu menjaga pemakanan ketika hamil. 

1.  Berat Badan Meningkat Semasa Kita Mengandung
  • Berat badan ibu semasa hamil dikira dengan menolak berat badan sebelum hamil dengan ketika hamil. Contoh sebelum hamil berat kita 55 kilogram dan selepas hamil kita naik 60 kilogram. Bermaksud berat kita naik 5 kilogram. 
  • Setiap individu perlu meminta nasihat daripada doktor tentang berat badan yang sesuai semasa mengandung untuk mengelakkan risiko yang tak perlu.  
  • Biasanya, untuk berat badan yang ideal dan sihat, untuk 3 bulan pertama, kita disyorkan untuk menambah 100 kalori setiap hari. Manakala, untuk bulan-bulan seterusnya, tambahan kalori yang disarankan adalah 300 kalori sehari.
  • Jadi, kita perlu menjaga pemakanan mengelakkan risiko yang tak perlu akibat berat berlebihan atau terlalu kurang.
2.   Perlu Diingat, Anda Kini Makanan Untuk Dua Orang!
  • Anda perlu ingat, bila hamil, kita berkongsi dengan bayi dalam perut. Jadi, apa yang kita makan akan memberi kesan kepada tumbesaran bayi dalam kandugan.
  • Karbohidrat dalam sayuran, bijirin dan buah diperlukan untuk membekalkan vitamin dan mineral. Ia berserat untuk mengelak masalah sembelit
  • Protein yang terdapat dalam makanan seperti kekacang dan daging pula penting untuk membantu tumbesaran bayi dan tubuh kita sendiri sepanjang tempoh kehamilan.
  • Kekurangan zat besi semasa hamil akan meningkatkan risiko kelahiran bayi pra-matang atau berat bayi terlalu rendah. 
  • Pengambilan Asid Folik perlu untuk pembentukan saraf tunjang bayi. Ia biasa terdapat dalam asparagus, brokoli, kacang hijau, bayam, sayuran hijau gelap, kekacang dan telur
  • Apa akan jadi jika kita kurang kalsium? Jika kita tak ambil kalsium yang mencukupi, tubuh akan meminjam kalsium dari tulang kita bagi membina tulang janin bayi dan sudah tentu ini akan menjejaskan kekuatan tulang dan gigi ibu hamil.

5 Kebaikan Kurma Semasa Hamil Yang Perlu Kita Tahu

1.0 Kaya Dengan Zat Besi 

Sangat sesuai untuk dimakan terutama untuk anda yang mengalami masalah anemia akibat kekurangan sel darah merah dalam  tubuh.

2.0 Kaya Dengan Pelbagai Nutrisi

Di dalam sebiji kurma terkandung lebih kurang 2.0% protein, 4% serat, 50% glukosa. Disamping vitamin A, Vitamin C, sodium dan potassium. 

3.0 Mudah Kenyang

Kandungan gula dalam kurma mudah diserap tubuh dan dapat memberi tenaga segera apabila anda memakannya ketika lapar. Malah, anda mungkin mudah kenyang dan secara tidak langsung mengelakkan pemakanan secara berlebihan.

4.0 Tinggi Potassium

Kandungan potassium sememangnya penting untuk sistem saraf yang merangsang daya ingatan dan meningkatkan sistem pertahanan badan khususnya untuk mencegah barah payudara dan rahim.

5.0 Memudahkan Proses Bersalin

Kurma boleh membantu anda memudahkan proses bersalin dan mengecutkan rahim kerana ada bahan khusus di dalamnya yang boleh membantu proses berkenaan.

Makanan Tambahan Untuk Ibu Hamil Yang Saya Amalkan

Ini adalah makanan tambahan yang saya ambil semasa mengandung.

 

Kenapa saya ambil?

Jawapan ringkas dan padu adalah kerana saya ingin memastikan saya dan bayi dapat nutrisi yang betul-betul cukup kerana dari pemakanan seharian kita, memang akan ada lompong-lompong nutrisi yang kosong atas faktor persekitaran dan individu itu sendiri. Yang ini kena cerita dalam entri lain.

Pil Kalsium: OSTEMATRIX.

Ibu hamil perlu ambil 1000mg sumber kalsium sehari bersamaan dengan 4 biji pil kalsium sehari. Tubuh kita hanya mampu serap kira-kira 500mg kalsium dalam satu-satu masa. Tapi jangan lebih-lebih kerana pengambilan kalsium yang berlebihan boleh jadi masalah sembelit, risiko batu karang dan menghalang keupayaan badan menyerap zink dan zat besi.

Ostematrix Shaklee

Apa Yang Bagus Sangatnya Ostematriks Shaklee Ini Sampai Saya Promote Beria-ria?

1. 4 biji per serving menyediakan 1000mg keperluan kalsium tubuh. Disediakan dalam bentuk kaplet yg mudah untuk ditelan.

2. Ia mengandungi gabungan kalsium karbonat, kalsium sitrat dan kalsium sitrat malet disamping magnesium dan vitamin D yang mana ia tidak menyebabkan kita sembelit dan lebih selamat dari risiko batu karang.

3. Kombinasi kalsium dengan Magnesium dan Vitamin D adalah penting kerana ia merangsang kesan penyerapan kalsium yang lebih tinggi oleh tubuh.

4. Sangat sesuai untuk anda yang mempunyai alahan dengan produk tenusu atau CMA (Cow Milk Allergy). Atau dengan kata lain anda hanya perlu mengambil 4 biji tablet ostematrix Shaklee sehari bagi menggantikan beberapa gelas susu! Terbaik untuk mereka yang tidak lalu untuk minum susu.

Yang penting, apabila kita pasti dan tahu berapa ukuran atau sukatan bagi setiap apa yang dimakan oleh kita, maka tubuh badan kita akan mampu menyerap dan menerima segala vitamin dengan lebih baik. Walau apa pun yg kita makan, makanlah dengan berilmu!

Atau anda juga boleh mencuba Set Pregnancy Shaklee. Di dalam set ini terdiri daripada:

Trimester 1:

Vitalea (Multivitamin)

B Complex

Vitamin C

Ostematrix (Kalsium-Magnesium)

Trimester 2 & 3:

Vitalea (Multivitamin)

B-Complex

Vitamin C

Ostematrix (Kalsium-Magnesium)

Omegaguard (Fish oil)

Sila hubungi saya utk sebarang pertanyaan dan konsultasi mengenai supplement yg bukan sahaja akan disesuaikan dgn keperluan tubuh anda, malahan juga bajet anda! Menarik kan! Hubungi saya SEGERA!

Supplement NATURAL adalah pilihan saya!

Tidak kepada sintetik!

Tidak kepada yang ada pewarna!

Tidak kepada perisa tambahan!

Jadi tunggu apa lagi? Order sekarang. Hanya satu klik sahaja lagi.

SET IBU MENGANDUNG TRIMESTER 1

Order Sekarang

 

SET IBU MENGANDUNG TRIMESTER 2 & 3

Order Sekarang

Panduan MUDAH Untuk Pelanggan Membuat Pembelian Produk Shaklee Secara Online

penjimatan shaklee

Daftar Ahli Shaklee

Jangan ragu-ragu untuk bertanya.

Saya memang sangat-sangat ingin membantu anda:

signature Testimonial Set Eczema Shaklee Untuk Bayi Dan Orang Dewasa

Kawasan COD: Bangi – Kajang – Serdang – Putrajaya

Call/Whatsapp/Sms : +6011-1569 0082

Daftar Ahli Untuk Harga Menarik

Facebook: Adilah Manaf

 

1 comment for “5 Kebaikan Kurma Untuk Tips Pemakanan Wanita Hamil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge