Cara Mengatasi Masalah Senggugut Dengan Cepat Ketika Datang Bulan

Senggugut adalah masalah yang biasa dihadapi oleh kaum wanita ketika datang bulan. Sakitnya Tuhan saja tahu! Bila ia datang menyerang segala kerja akan tertangguh dan segala rancangan tergendala.

Senggugut atau ‘period pain’ adalah kesakitan yang dialami oleh wanita di bahagian pelvis atau bawah perut ketika didatangi haid. Organ-organ seperti rahim, ovari, pundi kencing dan salur fallopio terletak di kawasan pelvis ini. 

Pre-Menstrual Syndrome (PMS) ini akan membuatkan seorang wanita itu mengalami sakit kepala, pening, berasa lemah, loya, muntah, cirit-birit dan sakit belakang. Komplikasi fizikalnya boleh mengganggu kesuburan dan secara mentalnya boleh menyebabkan stress berlebihan dan tidur yang terganggu.

period pain

7 Cara Untuk Mengatasi Masalah Senggugut

  1. Anda dinasihatkan untuk meningkatkan pengambilan makanan yang mempunyai kalsium yang tinggi. Ini kerana kalsium berkeupayaan untuk memberikan ketenangan sekaligus menghindarkan ketegangan serta mengimbangi kadar kandungan cecair dalam badan. Makanan yang berkalsium tinggi termasuklah kekacang, tempe dan susu. 
  2. Cara yang kedua adalah anda perlu mengambil sumber vitamin C dalam dos yang tinggi. Banyak buah-buahan contohnya seperti limau yang diperkaya dengan kandungan Vitamin C yang tinggi. Tubuh kita memerlukan sekurang-kurang 7 biji limau untuk mendapatkan nilai Vitamin C yang mencukupi. 
  3. Ambillah makanan tambahan (supplemen) yang kaya dengan vitamin B6 dan Vitamin E untuk menghindarkan dari ketegangan pada perut ketika datang bulan. Memang tak dapat dibayangkan betapa sakitnya bila perut menegang akibat senggugut. Pengambilan vitamin B6 dan Vitamin E dapat mencegah ketegangan perut. 
  4. Semasa tempoh ‘period pain’ ini, anda perlu mendisiplinkan diri dan mengurangkan jumlahg pengambilan garam. Kawalan terhadap pengambilan garam akan berupaya mengurangkan pengumpulan air yang berlebihan dalam badan kita. 
  5. Ada yang mencadangkan agar makan coklat untuk mengurangkan stress. Namun, hakikatnya jika kita diserang angin senggugut yang kronik kita perlu mengurangkan pengambilan makanan yang berkafein, bercoklat dan bertepung. Kurang pengambilan kopi, teh mahu pun coklat dalam tempoh ini. 
  6. Ambillah makanan yang kaya dengan serat. Apa makanan yang kaya dengan serat itu? Makanlah makanan yang berserat tinggi seperti avocado, jagung, bijirin oat, sayuran dan buah-buahan. Lengkapkan dengan pengambilan 8 gelas air sehari bagi penyerapan maksimum. Ini dapat mengurangkan sakit kepala dan migrain ketika period. 
  7. Buat mereka yang mempunyai masalah anemia iaitu kurang darah, saranan terbaik adalah untuk mengambil makanan tambahan atau supplemen yang kaya dan tinggi dengan zat besi. 

Cara Menghilangkan Senggugut Dengan Cepat

Anda sangat-sangat disarankan untuk mengambil supplemen tambahan bagi menghilangkan sakit senggugut ini dengan cepat. Supplemen ini berupaya membantu mengurangkan sakit senggugut dan memastikan tubuh menerima nutrisi yang secukupnya untuk membantu mengatasi period pain.

Beberapa supplemen Shaklee yang boleh diamalkan untuk menangani masalah ini termasuklah:-

1. Ostematrix (Kalsium-Magnesium).

OsteMatrix

Untuk memastikan kita mendapat kalsium yang cukup. Sekiranya anda tak suka susu, tempe dan kekacang bolehlah mencuba Ostematrix ini sebagai pengganti.

2. Vitamin C Sustained Released

Vitamin C Shaklee

Pengambilan sebiji tablet sehari mencukupi untuk keperluan vitamin C tubuh sehari bersamaan dengan 7 biji buah limau.

3. B Complex

B Complex Shaklee mengandungi 8 vitamin B lengkap dan asid folic yang mencukupi untuk memelihara kesihatan tubuh dan paling penting membantu mengurangkan stress.

4. Vitamin E 

Setiap kapsul gel lembut memberikan 400IU vitamin E semulajadi dan 10mcg selenium untuk membantu dalam memelihara kesihatan baik.

5. GLA Complex.

GLA Complex

 

Menggalakkan rasa kelegaan semasa kitaran haid bulanan. Biasanya, asid gamma linolenik digunakan secara tradisional bagi melegakan kesakitan semasa datang haid, sakit kepala, mengatur kitaran haid dan melegakan tanda-tanda putusnya haid.

Testimonial Supplemen Shaklee Mengatasi Masalah Senggugut

Antara testimonial dari mereka yang telah mengamalkan pemakanan supplemen Shaklee untuk mengatasi masalah sengugut.

Testimonial 1 ~ GLA bantu atasi masalah senggugut

Testimonial 2 ~ GLA bantu atasi masalah senggugut

Testimonial 1 ~ GLA bantu atasi masalah irregular period

Jadi tunggu apa lagi? Order sekarang. Hanya satu klik sahaja lagi.

Order Sekarang

Panduan MUDAH Untuk Pelanggan Membuat Pembelian Produk Shaklee Secara Online

penjimatan shaklee

Daftar Ahli Shaklee

Untuk sebarang kemusykilan dan pertanyaan. Sila hubungi saya untuk konsultasi premium: 

signature Testimonial Set Eczema Shaklee Untuk Bayi Dan Orang Dewasa

Kawasan COD: Bangi – Kajang – Serdang – Putrajaya

Call/Whatsapp/Sms : +6011-1569 0082

Daftar Ahli Untuk Harga Menarik

Facebook: Adilah Manaf

5 comments for “Cara Mengatasi Masalah Senggugut Dengan Cepat Ketika Datang Bulan

  1. 2 October, 2015 at 6:42 am

    bestnya tips nie…senang nak buat 🙂
    syuhada recently posted…[Infografik] Surah-surah Yang Baik Diamalkan Oleh Ibu MengandungMy Profile

  2. adi
    30 June, 2016 at 3:20 am

    Salam,
    Great article but tempe reminded me of my aunt.
    Makcik saya pengusaha tempe dan makan tempe setiap hari sekarang ada kanser perut tahap akhir.
    Ada ramai pengusaha ragi yang tak ada siapa tahu apa yang sebenarnya yang ada tambahan dalam ragi.
    Pengeluar products hanya mahu membuat keuntungan tanpa Research & Development, kesan jangka panjang mereka tidak peduli.
    Sekarang semua nak cepat dan nak buat duit banyak.
    Kita sebagai pengguna harus berhati-hati ketahuilah di mana makanan anda diproses dan apa yang mereka tidak mahu anda tahu.
    Saya harap, anda dapat memberikan maklumat yang betul kerana anda mungkin menyebabkan ramai orang kena kanser.
    Thanks

    • 1 July, 2016 at 8:40 am

      Ramai yg mengaitkan produk berasaskan soya hanya kerana kehadiran phytoestrogens. Sama juga dalam kes tempe ini. Walaupun sudah banyak kali dinyatakan bahawa dalam kajian klinikal ramai saintis gagal membuktikannya. Mengikut peraturan klinikal, satu kajian yang sahih haruslah mendapat keputusan yang sama apabila diuji berkali-kali dengan kaedah yang sama. Jika ada kajian yang dapat membuktikan sesuatu penemuan, tetapi apabila diulang semula oleh saintis lain ia tidak memberikan apa-apa keputusan yang sama, maka kajian itu sangat diragui. So, tiada bukti mengaitkan tempe sbg penyebab kanser.

      Tentang produk Shaklee, memang dah terbukti selama 101 tahun sentiasa selamat, berkesan dan semulajadi. Anda boleh baca lebih lanjut tentang perkara ini di link ini:

      http://www.celikvitamin.com/blog/kelebihan-shaklee-buat-ramai-orang-daftar-ahli/

  3. eddy
    30 November, 2017 at 12:22 pm

    ayah sy suka makan tempe… setiap kali jer mkan tempe dtg gout nye. knape yer??

    • 30 November, 2017 at 4:06 pm

      Ada kemungkinan juga sebab tempe ni dari kacang soya. Salah satu sumber protein yg tinggi. Jangan makan banyak sangat. Berpada-padalah atau elakkan terus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge